Здравейте!
Имам следния проблем.Поръчител съм по кредит който явно не се обслужва.За съжаление съм в много лоши отношение с кредитополучателят. Днес получих покана от кредитора за доброволно уреждане на задължението.От посочената сума в поканата силно подозирам че не е спазена законната лихва за просрочени задължения.Това ще го обсъдя с кредиторът.Въпросът ми е следният.Ако евентуално се стигне до ЧСИ би ли могло да се сключи споразумение с него от страна на кредитополучателя да се изплаща задължението (към ЧСИ , по някаква схема), но само от кредитополучателя.Тоест с това споразумение да се освободи поръчителя (тоест мен) от отговорност.И дали има такава практика.
- Дата и час: 27 Ное 2024, 22:48 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Възможно ли е споразумение с ЧСИ за отпадане на поръчителя
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Възможно ли е споразумение с ЧСИ за отпадане на поръчите
С ЧСИ може да се договори почти всичко. Въпросът е, че никой /нито ЧСИ, нито кредиторът/ няма да чака кредитополучателя, ако не плаща ... а щом случаят веднъж стигне до ЧСИ, тогава трябва да сте много заблуден, за да мислите, че кредитополучателят ще плаща
Какво ще стане: Ще идете при ЧСИ /поръчител, кредитополучател и кредитор/, ще се разберете, че кредитополучателят ще плаща по някаква схема, а Вас няма да Ви тормозат /ако се плаща редовно/ и още на първата или втората вноска ще Ви потърсят да плащате вместо длъжника /разбира се всичко това в добрия вариант, защото е напълно възможно на ЧСИ и/или на взискател да не им се занимава със "загубени каузи" и директно да си изпълняват от когото хванат /
Иначе от отговорност Вас няма кой да Ви освободи /освен ако кредиторът не реши да подари едни пари .../
Какво ще стане: Ще идете при ЧСИ /поръчител, кредитополучател и кредитор/, ще се разберете, че кредитополучателят ще плаща по някаква схема, а Вас няма да Ви тормозат /ако се плаща редовно/ и още на първата или втората вноска ще Ви потърсят да плащате вместо длъжника /разбира се всичко това в добрия вариант, защото е напълно възможно на ЧСИ и/или на взискател да не им се занимава със "загубени каузи" и директно да си изпълняват от когото хванат /
Иначе от отговорност Вас няма кой да Ви освободи /освен ако кредиторът не реши да подари едни пари .../
- inspectora
- Активен потребител
Richev написа:.....Поръчител съм по кредит който явно не се обслужва....... Днес получих покана от кредитора за доброволно уреждане на задължението...........
По изр. І- ако имате договора за кредит, ведно с договора за поръчителство и погасителния план ( всъщност опитът ми сочи, че нито един поръчител ги няма, а да се снабди отпосле с тях е мисията невъзможна, защото няма банка, която да си даде доказателствата без проблеми)- веднага при адвокат.
Дойде ли време ЧСИ да ви уведомява, за неща разни и свързани с този кредит, трябва да имате знание дали пък имате печеливш ход за действие във време, когато забавата от ваша страна никак няма да ви ползва.
И, за Бога, не поръчителствайте.... дори на най-ближния си. ( малка парафраза по мисъл на Димитър Попов)
- Гост.
- Старши потребител
Благодаря за изчерпателния отговор.И да нямам посочените документи.
- Richev
- Нов потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|