начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Запор на обезщетение

Re: Запор на обезщетение

Мнениеот soniia » 13 Фев 2013, 10:25

amor_bonito написа:
soniia написа:Защото действията се обжалват, ЧРЕЗ ЧСИ, той пуска екземпляр от жалбата с препис на делото и становище по жалбата.

Разбирам,че действията му се обжалват чрез него.Разбирам,че ще ми вземе такса за препис на делото(цели 3 листа= 20 лв ),но не разбирам защо да му плащам такса за препис по жалбата,като аз съм я подала чрез него до СГС,с копие до него.Т.е той няма на какво да вади препис!
Явно много съм затъпяла щом не разбирам това негово действие! :(

Не си затъпяла, просто такъв е реда.
soniia
Младши потребител

Мнениеот amor_bonito » 13 Фев 2013, 15:00

soniia написа:
amor_bonito написа:
soniia написа:Защото действията се обжалват, ЧРЕЗ ЧСИ, той пуска екземпляр от жалбата с препис на делото и становище по жалбата.

Разбирам,че действията му се обжалват чрез него.Разбирам,че ще ми вземе такса за препис на делото(цели 3 листа= 20 лв ),но не разбирам защо да му плащам такса за препис по жалбата,като аз съм я подала чрез него до СГС,с копие до него.Т.е той няма на какво да вади препис!
Явно много съм затъпяла щом не разбирам това негово действие! :(

Не си затъпяла, просто такъв е реда.

Всичко е измислено за пари,може да няма логика,но трябва да платиш иначе гориш.
Разглеждах из форумите подобни на моето съобщение.Навсякъде си пише Х пари по чл.Х,при мен няма такова нещо.Доста хора споделят,че към съобщението имат разпореждане,аз нямам.Ходих днес до кантората да питам тази такса от 96 лв какво включва,девойката ми мънка,че не може да ми каже.Щяла да попита,ама ЧСИ-то го няма в момента. Смях! (На много места ако не можеш да отговориш на даден въпрос може й да те изхвърлят от работа )
Интересно ми е взискателят никакви такси ли не плаща? Всичко за сметка на длъжника ли е?
amor_bonito
Младши потребител

Мнениеот soniia » 13 Фев 2013, 15:30

По отношение на жалба, която вие пускате взискателя не заплаща такси.
Другите такси за образуване на изпълнително дело, ПДИ и т.н. взискателя заплаща таксите и после ЧСИ ги събира от длъжника.
На девойката не й прави чест да не отвори ТТРЗЧСИ и да Ви обясни, как се е образувала тази сума от 96 лева, по принцип ЧСИ би било хубаво да наемат юристи, студенти по право, които да могат да дават адекватна информация на клиентите. Аз до 2010 година съм работела при ЧСИ и никога не съм деляла клиентите на взискатели и длъжници, ЧСИ-то при което работех почти не се срещаше с клиентите (взискателите и длъжниците се срещаха предимно с мен), но на всеки съм обяснявала по 50 пъти, ако е необходимо за какво става въпрос.
Вие не сте длъжна да разбирате от разните такси и точно офиса на ЧСИ е местото на което, би трябвало да можете да получите отговори на зададените въпроси.
Моят съвет към Вас е, ако имате възможност си наемете адвокат, който да се занимава с изпълнителното дело.
soniia
Младши потребител

Мнениеот amor_bonito » 13 Фев 2013, 16:26

soniia написа:По отношение на жалба, която вие пускате взискателя не заплаща такси.
Другите такси за образуване на изпълнително дело, ПДИ и т.н. взискателя заплаща таксите и после ЧСИ ги събира от длъжника.
На девойката не й прави чест да не отвори ТТРЗЧСИ и да Ви обясни, как се е образувала тази сума от 96 лева, по принцип ЧСИ би било хубаво да наемат юристи, студенти по право, които да могат да дават адекватна информация на клиентите. Аз до 2010 година съм работела при ЧСИ и никога не съм деляла клиентите на взискатели и длъжници, ЧСИ-то при което работех почти не се срещаше с клиентите (взискателите и длъжниците се срещаха предимно с мен), но на всеки съм обяснявала по 50 пъти, ако е необходимо за какво става въпрос.
Вие не сте длъжна да разбирате от разните такси и точно офиса на ЧСИ е местото на което, би трябвало да можете да получите отговори на зададените въпроси.
Моят съвет към Вас е, ако имате възможност си наемете адвокат, който да се занимава с изпълнителното дело.

Аз по принцип имам адвокат по другото дело,което водя със същия взискател.Съдията трябваше да се произнесе на 15.01.2013 но явно е зает.Адвоката ми дава някой насоки,но май не е много на ти с тази материя.Според него адвокатските разноски по изпълнително дело си остават за сметка на длъжника,така че няма смисъл да се явява като мой защитник.Незнам дали е прав или не.Аз като цяло съм доволна от него,тъй като ми води още 2 дела и добре се справя.Само това го загубихме,но то нямаше и друг начин.Сумата,която дължа по изпълнителния лист,представлява отпаднало обещетение за неспазено предизвестие.
Тъй като не мога да го задължа да поеме изпълнителното дело,само се консултирам с него. Затова се ровя и допитвам до форумите за някой съвет.Благодаря ти,че се отзоваваш.
Наясно съм,че тези суми ги дължа,просто ми хваща яд на въпросния взискател за мръснишките му действия и нямам предвид само ЧСИ-то.
След като си работила в кантора,чисто информативно,можеш ли да ми кажеш,когато в изпълнителния лист и в молбата на взискателя,липсва адреса на длъжника не би ли трябвало те да не се приемат от ЧСИ-то и да бъдат върнати за корекция? Освен това,ако не ти представлява трудност бих искала да те попитам,ако взискателя до този момент не е платил никакви такси,може ли аз(тъй като ЧСИ-явно не се е "сетил" да го направи) да поискам прекратяване на изпълнителното дело на основание чл.433,ал.1,т.6?
amor_bonito
Младши потребител

Мнениеот soniia » 13 Фев 2013, 18:01

ЧСИ прави справка до ГРАО и адреса го получава от там - няма проблем за това.
Взискателя си е плащал таксите, щом ЧСИ извършва действия.
soniia
Младши потребител

Мнениеот amor_bonito » 13 Фев 2013, 18:14

soniia написа:ЧСИ прави справка до ГРАО и адреса го получава от там - няма проблем за това.
Взискателя си е плащал таксите, щом ЧСИ извършва действия.

В ГРАО излизат постоянен и настоящ адрес,на кой от двата би следвало да го прати?
Ако взискателя си е плащал,не би ли трябвало да има документи удостоверяващи това,например платежно нареждане или нещо такова?
amor_bonito
Младши потребител

Мнениеот soniia » 13 Фев 2013, 20:19

Аз лично ги пращах първо по настоящ адрес и ако там не се открие никой на постоянния адрес, но тук мога да говоря за моята практика. При мен платежните нареждания доста се бавеха, защото основната кантора на ЧСИ беше в друг град и там се водеше счетоводството, но на програмата виждах, че са внесени сумите.
Според мен, трябва да си запазите час за среща с ЧСИ и той ще отговори на всички въпроси, след като служителката не е наясно.
Разберете се с ЧСИ за разсрочено плащане, стигнете до някакъв консенсус, защото и на него това му е само работа и мисля, че след един разговор ще можете да вземете решение удовлетворяващо и двете страни. ЧСИ-тата са също хора и проявяват разбиране, виждайки, че имате желание да плащате, но въпроса е след като се разберете как да плащате да си плащате редовно вноските.
Аз лично винаги съм търсела компромисен вариант, който да удовлетворява и длъжника и взискателя.
soniia
Младши потребител

Мнениеот amor_bonito » 13 Фев 2013, 21:02

[quote="soniia"]Аз лично ги пращах първо по настоящ адрес и ако там не се открие никой на постоянния адрес, но тук мога да говоря за моята практика. "

На мен ми е изпратена на настоящ адрес,който е в друг град,а не на постоянния който е в София.Постоянния ми адрес е посочен в книжата по делото по което е издаден изпълнителния лист и просто ми е чудно защо съдът го е издал без адрес.За взискателя,че не го е вписал в молбата си,мога да разбера,те гледат да ми навредят,но за съда не.Нито пък ЧСИ-то.
amor_bonito
Младши потребител

Мнениеот amor_bonito » 13 Фев 2013, 21:07

soniia написа: При мен платежните нареждания доста се бавеха, защото основната кантора на ЧСИ беше в друг град и там се водеше счетоводството, но на програмата виждах, че са внесени сумите.

Е в този случай,кантората на ЧСИ и офиса на взискателя са на един булевард с около 90 номера разлика.
amor_bonito
Младши потребител

Мнениеот amor_bonito » 13 Фев 2013, 21:09

soniia написа:Според мен, трябва да си запазите час за среща с ЧСИ и той ще отговори на всички въпроси, след като служителката не е наясно.
Разберете се с ЧСИ за разсрочено плащане, стигнете до някакъв консенсус, защото и на него това му е само работа и мисля, че след един разговор ще можете да вземете решение удовлетворяващо и двете страни. ЧСИ-тата са също хора и проявяват разбиране, виждайки, че имате желание да плащате, но въпроса е след като се разберете как да плащате да си плащате редовно вноските.
Аз лично винаги съм търсела компромисен вариант, който да удовлетворява и длъжника и взискателя.

Бих се разбрала с ЧСИ за разрочено плащане,но след като СГС се произнесе относно неговите разноски,който според мен са доста завишени.Ежемесечно мога да си ги плащам.Това,което искам е да ми вдигне запора на банковата сметка,по която в най-скоро време трябва да получа обещетение за оставане без работа
amor_bonito
Младши потребител

Мнениеот soniia » 13 Фев 2013, 22:36

Поискайте изготвяне на сметка за размера на дълга от частния съдебен изпълнител, за което изготвяне се събира такса 30 лева без ДДС, но поне ще стане ясно всеки лев, който ЧСИ иска, за какво е. Сметката е доста подробна и от нея всичко става ясно.
soniia
Младши потребител

Мнениеот amor_bonito » 13 Фев 2013, 22:54

soniia написа:Поискайте изготвяне на сметка за размера на дълга от частния съдебен изпълнител, за което изготвяне се събира такса 30 лева без ДДС, но поне ще стане ясно всеки лев, който ЧСИ иска, за какво е. Сметката е доста подробна и от нея всичко става ясно.

Благодаря ти за съветите и отделеното време!Ако има нещо пак ще пиша! :)
amor_bonito
Младши потребител

Мнениеот soniia » 14 Фев 2013, 01:22

amor_bonito написа:
soniia написа:Поискайте изготвяне на сметка за размера на дълга от частния съдебен изпълнител, за което изготвяне се събира такса 30 лева без ДДС, но поне ще стане ясно всеки лев, който ЧСИ иска, за какво е. Сметката е доста подробна и от нея всичко става ясно.

Благодаря ти за съветите и отделеното време!Ако има нещо пак ще пиша! :)

Няма проблем, дано да съм била полезна.
soniia
Младши потребител

Мнениеот amor_bonito » 20 Фев 2013, 19:10

Здравейте! Имам два почти индентични въпроса:
1.На 06.02.2013 г подадох жалба с която оспорвам адвокатското възнаграждение на взискателя и същевременно поисках от ЧСИ вдигане на запора.До вчера нямам още отговор,според служителката от кантората,чакаме отговора на взискателя.Питам въпросната служителка няма ли някакъв срок-защото те може и една година да не отговорят.Според нея такава опасност няма и ако в скоро време не отговорят,пак ще им пратят съобщение.Въпросът ми е какъв е срока за отговор от страна на взискателя?Защото както има срокове за длъжника,така трябва да има и за взискателя!
2. Пак на 06.02.2013 подадох чрез ЧСИ жалба до СГС с която оспорвам неговите разноски.След плащане на таксите към него и СГС и представяне на квитанциите,той(ЧСИ),в какъв срок трябва да изпрати жалбата към съда?
amor_bonito
Младши потребител

Мнениеот amor_bonito » 15 Апр 2013, 16:18

Незнам вече да плача или да се смея!
До гуша ми дойде от този ЧСИ и неговите странни действия!Както по-рано писах на 06.02.2013 подадох две жалби до ЧСИ,едната до него,а другата чрез него до СГС.
След жалба до Камарата на ЧСИ бях учтиво поканена в неговата кантора.Той ме помоли да си изтегля жалбата,която подадох до Камарата,а в замяна на това пое ангажимент да ми вдигне запора и да ми придвижи по-бързичка жалбата до СГС.Тъй като не съм злонамерена си изтеглих жалбата,а той от своя страна ми вдигна запора и уж придвижи жалбата ми към СГС.Все си казвам,че няма какво да ме учуди и всеки път се оказва,че греша.
1.За моя най-голяма изненада при вдигането на запора се оказва,че едни около 200 лв,които имах в сметката си вече не ми принадлежат.От справка в банката проличава,че 1 ден преди да получа Поканата за доброволно изпълнение е направен изходящ превод към сметката на ЧСИ,което доколкото знам не е законно.
2.Що се отнася до жалбата чрез ЧСИ до СГС чрез която оспорвам неговите разноски,преди около две седмици в СГС откривам следното:

"Определение от 21.3.2013
ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалба на Л.Н.Н. срещу извършено от ЧСИ А.Б., рег.№ 850 на КЧСИ, по изп. дело № .........., действие по налагане на ЗАПОР върху банковата й сметка в „ОББ” АД, като процесуално недопустима, и ПРЕКРАТЯВА производството по ч.гр.д.№ .../ 2013 г. на СГС, ГК, ІV- Б състав, в частта, в която предмет на разглеждане е тази жалба.
Определението може да се обжалва с частна жалба в едноседмичен срок от съобщаването му на жалбоподателката пред Софийски апелативен съд.
ПРЕКРАТЯВА производството по ч.гр.д.№ .../ 2013 г. на СГС, ГК, ІV- Б състав в останалата част и ВРЪЩА на ЧСИ А.Б., рег.№ 850 на КЧСИ, по изп. дело № ....., жалбата- искане на Л.Н.Н. по чл.78, ал.5 ГПК за произнасяне съгласно мотивите на настоящото определение.
Определението в тази част, като непреграждащо по- нататъшното развитие на делото, не подлежи на обжалване."

След като се поразходих до СГС се оказва,че г-н ЧСИ е подал до СГС жалбата,която бях писала до него за вдигането на запора и адвокатските разноски на адвоката на взискателя.А тази,която е чрез него до СГС си кротуваше в най-последните документи,който е приложил към изпълнителното дело.Естествено никой не я е забелязал.
Не стига,че платих такса от 96 лв за комплектоване и изпращане на делото,а ми се оказва,че не е направено като хората.Този господин определено се опитва да ми лази по нервите.По телефона ми мънкаше,че понеже много жалби съм била писала(те са само 2+ 4 молби ),затова сигурно в кантората му се били объркали.
Те в тая кантора по-принцип като гледам са ги събрали от кол и въже,ама това не е оправдание.Незнам защо имам странното усещане,че нарочно го прави,макар че не виждам какво ще спечели.Напротив, още повече ме амбицира!
amor_bonito
Младши потребител

Предишна

Назад към Изпълнително и обезпечително производство