начало

Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна

Продажба на възбранен имот. Последици

Продажба на възбранен имот. Последици

Мнениеот bludniq_sin » 13 Май 2013, 17:21

Надявам се правилно да успея да обясня ситуацията, защото ми е малко мъглива, а и не ми се е случвало подобно нещо. Въпросът ми не е свързан с конкретно изпълнително дело и поради тази причина няма да мога да дам конкретика.
Та по темата - Имаме Взискател, имаме Длъжник, имаме изпълнително дело и имаме едно Трето лице(бъдещ Купувач). Приемаме, че вземането на взискателя по делото е 100000 лв. ЧСИ-то налага възбрана върху имот на длъжника, който струва 400 000 лв. .
Длъжникът се разпорежда с възбранения имот и го продава на третото лице К (например за 200 000 лв), а третото лице изплаща на ЧСИ-то 100 000 лв. (реално е на "плюс" със 100 хил. от цялата сделка). И тук лека полека навлизаме в сферата на имагинерното, но не невъзможно според мен. ЧСИ-то вдига възбраната, но изпълнителното дело бива прекратено. Приемаме, че минават 1-2 месеца от изплащането на дълга от страна на третото лице Купувач и изневиделица се появява 4-ти участник - друг кредитор на първоначалния длъжник, който се присъединява към все още непрекратеното изпълнително дело. Може ли да се насочи към вече продадения имот (нова възбрана, публична продан и тн..)? Или друга хипотеза - Вторият кредитор се появява 10 дни след изплащането на дълга - за да не кажем, че делото е спало прекалено дълго.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Re: Продажба на възбранен имот. Последици

Мнениеот bludniq_sin » 14 Май 2013, 15:31

Нека да го допълня - а ако вземането на присъединения взискател е 400 хил. и възбраната е наложена, но за вземане от 100 000 лв. Нали лицето Купувач към момента на покупко-продажбата ще види в АВ сумата, заради която е наложена възбрана (поправете ме ако бъркам). По-лесен ли е отговорът ако приемем, че новият взискател се присъединява към ИДело след покупкопродажбата, но преди вдигането на възбраната?
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот n_ikito » 14 Май 2013, 16:01

bludniq_sin написа: ЧСИ-то вдига възбраната

Това 'осигурява' спокойствието на купувача...
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот bludniq_sin » 14 Май 2013, 16:30

А втория вариант - новият взискател се присъединява преди вдигане на възбраната?
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот ch3oh » 15 Май 2013, 07:45

"Надявам се правилно да успея да обясня ситуацията, защото ми е малко мъглива..." - не е малко, ама въобще не е малко...
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот n_ikito » 15 Май 2013, 08:02

bludniq_sin написа:А втория вариант - новият взискател се присъединява преди вдигане на възбраната?

Факта на вдигане на възбраната е 'важен' за купувача. Останалото е в полето на ЧСИто и е негова отговорност.
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот bludniq_sin » 15 Май 2013, 09:33

ch3oh написа:"Надявам се правилно да успея да обясня ситуацията, защото ми е малко мъглива..." - не е малко, ама въобще не е малко...
- е хайде осветли ме де.
bludniq_sin
Потребител

Мнениеот bludniq_sin » 15 Май 2013, 09:35

n_ikito написа:
bludniq_sin написа:А втория вариант - новият взискател се присъединява преди вдигане на възбраната?

Факта на вдигане на възбраната е 'важен' за купувача. Останалото е в полето на ЧСИто и е негова отговорност.

Добре - при втория вариант възбраната все още не е вдигната, имота е продаден и преди вдигане на възбраната се присъединява кредитора. Може ли ЧСИ-то по желание на присъединения взискател да изнесе имота на публична продан?
bludniq_sin
Потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство