начало

Прокурорската колегия осигури осем бройки за административни съдии Прокурорската колегия осигури осем бройки за административни съдии

Въпрос за порочна процедура

Въпрос за порочна процедура

Мнениеот elli79 » 15 Юли 2013, 16:28

Здравейте, пиша с голямо уважение тук. Още нямам правоспособност и не мога да се нарека "колега".
А сега на въпроса - ипотекирано жилище на моя позната е продадено на публичен търг. Доколкото разбрах от процедурата в ГПК, протокол за разгласяване на търга трябва да се входира в съда най-малко 1 ден преди началото на самия търг. В нашия случай търга почва от 13.05.13 до 13.06.2013, а самия протокол за разгласа на търга също е от 13.05.2013г. Предполагам че на тази дата е и входиран в съда. Друго нарушение според мен - в протокола от 13.05.13г за разгласа пише че публичната продан е разгласена редовно. НО съобщението за насрочване на търга е връчено на 22.03.13, или 22.05.13г. - не се чете добре от копието. Докато другите съобщения са връчени до съда, общината на 22.04.13г. Според мен служителя неволно е сбъркал, но това мисля е основание проданта да бъдяе обявена за нередовно разгласена и постановлението за възлагане да бъде отменено. Моля ви кажете дали разсъжденията ми са правилни и какво ще последва ако пост за възлагане бъде отменено?
Благодаря ви
elli79
Нов потребител

Re: Въпрос за порочна процедура

Мнениеот windlove » 15 Юли 2013, 16:46

За съжаление не е толкова просто промяната на ГПК преди няколко години доста ограничи обжалването на действията на съдебните изпълнители.
(3) Постановлението за възлагане може да се обжалва само от лице, внесло задатък до последния ден на проданта, и от взискател, участвал като наддавач, без да дължи задатък, както и от длъжника, поради това, че наддаването при публичната продан не е извършено надлежно или имуществото не е възложено по най-високата предложена цена.
Ако искате да обжалвате Постановлението за възлагане само това са основанията - разбира се ако не сте изпуснали сроковете.
Относно разгласата на проданта - има голямо значение дали това е било 1 ва продан. Ако е извършен опис, за който длъжника е редовно уведомен проданта може да бъде насрочена с протокола за опис и не е нужно да се уведомява за тази продан - той се води редовно уведомен независимо присъствал ли е или не.
Чл. 467. (1) Описът трябва да съдържа:
(3) В описа се посочват също мястото и времето за проданта на вещта, ако взискателят поиска това. В този случай длъжникът се смята уведомен за проданта независимо дали е присъствал на описа.
За всичко останало ... евентуално може да си водите отделно производство за вреди на съдебният изпълнител, но тук реално не виждам как може да му бъде вменена "вина", за да може да ги докажете.
Aliena vitia in oculis habemus, а tergo nostra sunt!!!
windlove
Потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство