начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Продажба на имот с допълнителни условия

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Продажба на имот с допълнителни условия

Мнениеот paneli » 17 Юли 2013, 17:40

Имот (къща с двор) които по документи е на мое име и аз живея там ,но дефакто половината от имота е на мой роднина който той не ползва .Сега той иска трябва да му прехвърля неговата половина имот,като пак няма намерение да го ползва. Аз нямам нищо против фиктивната продажба(половината имот така и така си е негов-той е дал парите) ,но се чудя може ли в договора за продажба да има клаузи примерно-да го ползва само за лично ползване(живеене )да не може да го дава под наем,препродава,ремонтира и т,н. ограничения ,да иска мое съгласие
Идеята ми е да продължа да си ползвам имота, а и роднината ми да си ползва неговата част ако иска ,но ако случайно му скимне да пуска цигани под наем в неговата част или други своеволия да го огранича с договора
Ясно е ,че ще се ходи при адвокат но питането ми е - възможен ли е въобще договор с такива клаузи :roll:
paneli
Младши потребител

Re: Продажба на имот с допълнителни условия

Мнениеот eurolinker » 18 Юли 2013, 12:45

дефакто половината от имота е на мой роднина
, а де юре
Имот (къща с двор) които по документи е на мое име
т.е. собственик сте вие... Защо ви се върти в главата продажба, като в същност може да направите една доброволна делба (пак с договор, който разбирасе, най-добре да обсъдите с адвокат).
Що се отнася до ограниченията, които бихте искали да наложите - такива (поне изброените) ще трябва да бъдат включени в същия договор (значи пак адвоката питате), но имайте предвид, че подобни клаузи биха били недействителни (т.е. "незаконни" казано по-общо).
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот paneli » 19 Юли 2013, 21:58

казуса се разреши много лесно от ваш колега..Идеята е че ще се прехвърли 1/2 идеална част от земята без срадите и така отпада въпроса за квартирантите :D Всички ще са доволни :wink:
paneli
Младши потребител

Мнениеот eurolinker » 20 Юли 2013, 13:53

Имот (къща с двор) които по документи е на мое име, но дефакто половината от имота е на мой роднина ...
И сега роднината ви е съсобственик по отношение на земята и се отказа от (съ)собственост по отношение на къщата? :shock:
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот paneli » 21 Юли 2013, 16:17

мда...идеята е ,че въпросните сради стават само за събаряне, евентуално за строеж срешу обещетение и прехвърлянето на 1/2 идеална част от имота без срадите го устройва идеално....така данъчната оценка е по малка,таксите по прехвърляне също, и евентуално ще плаща по малък данък до въпросното събаряне и строеж 8)
paneli
Младши потребител

Назад към Покупко-продажба