- Дата и час: 27 Ное 2024, 19:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
перемция кога и как?
|
|
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
перемция кога и как?
Може ли да се изисква перемция при кредит дръпнат януари 2007, който е трябвало да бъде погасен януари 2008 г.Цели две години кредитора не е успял да си вземе парите и завежда дело, което естествено печели. Можели да се възрази с перемция
- djordi
- Младши потребител
Re: перемция кога и как?
Не ! За "перемпция" може да се говори, ако са изминали повече от 2 години от последно извършеното действие за принудително изпълнение по образуваното срещу длъжника изпълнително дело.
- neutralen
- Активен потребител
мерси можели да се възрази на ИЛ,защото делото е било в София ,а кредита е бил отпуснат във Варна. И човека по постоянен адрес е във Варна.
защото ГПК казва:
Съгласно разпоредбите на Гражданския процесуален кодекс (ГПК) кредиторът подава молба за незабавно изпълнение в районния съд по постоянен адрес на длъжника. Съдът постановява незабавно изпълнение и издава изпълнителен лист (ИЛ) – чл. 418 от ГПК. Събирането на вземането се възлага на съдебен изпълнител. Дали ще е частен или държавен, изборът се прави от кредитора.
защото ГПК казва:
Съгласно разпоредбите на Гражданския процесуален кодекс (ГПК) кредиторът подава молба за незабавно изпълнение в районния съд по постоянен адрес на длъжника. Съдът постановява незабавно изпълнение и издава изпълнителен лист (ИЛ) – чл. 418 от ГПК. Събирането на вземането се възлага на съдебен изпълнител. Дали ще е частен или държавен, изборът се прави от кредитора.
- djordi
- Младши потребител
А, ха, ама в онова ГПК, което ти препоръчаха да си купиш , пише за едни срокове и т.н. Сроковете, разбира се, ако броим дните на първата ти тема и тази тук- трябва да са изтекли, което обезмисля разсъждение по въпроса. Като казах срокове, та взех, че се сетих - ти имаш друга тема, чието начало си пръснал из форума, като боб: viewtopic.php?f=27&t=55110&p=529378#p529378 - този кредит, от тази тема, има ли общо с кредита в онази?
`щото ми се видя доста глупаво банката да е бездействала цели 5г.
, ама де да знам.
`щото ми се видя доста глупаво банката да е бездействала цели 5г.
djordi написа:кредит дръпнат януари 2007, който е трябвало да бъде погасен януари 2008 г.
, ама де да знам.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
не това е различно!на един познат е дръпнал е януари 2007 кредита трябжа да го изплати до януари 2008г.А банката го дава на дело април 2010.Минали са почти 2 години!
можели да се позовем на
Осъдил го е СФ съд!
може ли да се възрази срещу този изпълнителен лист, защото не е издаден от районния съд по постоянен адрес на длъжника ?
можели да се позовем на
Осъдил го е СФ съд!
може ли да се възрази срещу този изпълнителен лист, защото не е издаден от районния съд по постоянен адрес на длъжника ?
- djordi
- Младши потребител
Аааа, ясно- викторината си продължава. Така де, тука е пълно със закрастени... пък и ние нещо сме попрочели . Е, понеже ме мъчат въпроси правни, та да разтоваря малко с кристалното кълбе ( брех, за т`ва не пиша вече, щото докато се уточним, кой, какво, защо и нощта минала).
Сега, сериозно: ако ще възразява, че ЗНИ и ИЛ са издадени при неспазена подсъдност- няма никаква полза, защото ще е удар във въздуха. Сега ще питаш и защо. Ами, защото ВКС вече се е произнесъл по този "съществен за развитието на правото въпрос", по който законодателят е замълчал ( щото е като риба на сухо, ама т`ва е друга тема).
Та, да се върнем на ВКС ( нещо от моите архиви):
- допустимо ли е въззивният съд да уважи жалба срещу разпореждането за издаване на заповед за незабавно изпълнение на основания, които се различават от визираните в чл. 419, ал. 2 ГПК?- отговорът е твърдо отрицателен, ерго и да пускаш частна жалба - ще загубите време и пари ( особен пари), защото в заповедното нямаш правна възможност да релевираш възражение за липса на подсъдност ( пратете поздрави на онези депутати, които го приеха този ГПК);
- представлява ли направеното от длъжника възражение за неподсъдност основание за обезсилване на разпореждането на първоинстанционния съд за незабавно изпълнение?- отговорът е твърдо отрицателен, което обяснява мнението ми за удар във въздуха;
- следва ли районният съд в производството по чл. 417 ГПК служебно да проверява постоянния адрес на физическото лице, посочено като длъжник?- е, ето ти една ябълка на раздора в нашите среди, защото отговорът на този въпрос е витиеват. Принципно им дадоха достъп до НБД Население, заради заповедното производство да проверяват едно-две неща, и пак принципно, когато не я ползват базата данни- няма санкция. А, вярвай, в големите градове, особено столицата, хич беля да губят време за тази информация. Принципно ВКС твърди, че сезираният със заявление съд е задължен да проверява за адреса на длъжника, за да улесни последния и да гарантира защитата му, ама ако се допусне хипотеза, като описаната от теб, това не е нарушение, така щото местната подсъдност по чл. 411, ал. 1 ГПК се различава от тази по чл. 105 и сл. ГПК. Найс, а!
Та, ако пуснеш възражение, а пускаш, когато си сигурен, че ще редуцираш нещо от дълга, не за спорта просто - тогава ще получиш искова молба, с разни там книжа, и ако не ти харесва съда- за първи път имаш възможност да правиш възражение за неподсъдност на спора.... ( до тогава СИ повече от сигурно е обезпечил дълга, а може и да го е събрал и приключил ИД /имам такъв случай- сега си спорим/- т`ва пак заради ГПК).
И докато пишех тези неща се сетих, че изтекоха 5г. от смяната на ГПК, та ако имаш нЕкой тарикат ( обикновено са кредитни институции), снабдил се със заповед и ИЛ от зората му ( 2008), стискал го под дюшека и тези дни решил да го извади и върне в употреба образувайки ИД направо не ми се мисли( има хора да мислят, не съм от тях)- каква полза да възразяваш, за каквото и да е, след като съществува чл. 422 ГПК. Така се става крепостен селянин за главница, обезщетения, разноски, лихва, лихва..., която цъка от датата на издаване на заповедта.
Поздрави на всички `убавци от 40-то НС .
п.п. последния абзац го написах, защото се сетих, че преди две години по повод молба за отстраняване грешка по вина на съда депозирах възражение срещу първоначално издадената ЗНИ ( така де, тогава узнахме, че банката ни плете чорапче), но с определение ми отговориха, че поправената заповед не ми била връчена, ерго- избързала съм и възражението е депозирано преждевременно. От тогава ни вопъл, ни стон.
djordi написа:....един познат е дръпнал е януари 2007 кредита трябжа да го изплати до януари 2008г.А банката го дава на дело април 2010.Минали са почти 2 години!
- ок., забравяме за давност и прочее благини.
можели да се позовем наСъгласно разпоредбите на Гражданския процесуален кодекс (ГПК) кредиторът подава молба за незабавно изпълнение в районния съд по постоянен адрес на длъжника. Съдът постановява незабавно изпълнение и издава изпълнителен лист (ИЛ) – чл. 418 от ГПК. Събирането на вземането се възлага на съдебен изпълнител. Дали ще е частен или държавен, изборът се прави от кредитора.
- това не знам от къде го преписахте, но е принципно вярно. Принципно! ( и аз да ударя една удивителна )
Осъдил го е СФ съд!
- чудесно, за осъждането, защото ще се научи, че кредит се връща.
Сега, сериозно: ако ще възразява, че ЗНИ и ИЛ са издадени при неспазена подсъдност- няма никаква полза, защото ще е удар във въздуха. Сега ще питаш и защо. Ами, защото ВКС вече се е произнесъл по този "съществен за развитието на правото въпрос", по който законодателят е замълчал ( щото е като риба на сухо, ама т`ва е друга тема).
Та, да се върнем на ВКС ( нещо от моите архиви):
- допустимо ли е въззивният съд да уважи жалба срещу разпореждането за издаване на заповед за незабавно изпълнение на основания, които се различават от визираните в чл. 419, ал. 2 ГПК?- отговорът е твърдо отрицателен, ерго и да пускаш частна жалба - ще загубите време и пари ( особен пари), защото в заповедното нямаш правна възможност да релевираш възражение за липса на подсъдност ( пратете поздрави на онези депутати, които го приеха този ГПК);
- представлява ли направеното от длъжника възражение за неподсъдност основание за обезсилване на разпореждането на първоинстанционния съд за незабавно изпълнение?- отговорът е твърдо отрицателен, което обяснява мнението ми за удар във въздуха;
- следва ли районният съд в производството по чл. 417 ГПК служебно да проверява постоянния адрес на физическото лице, посочено като длъжник?- е, ето ти една ябълка на раздора в нашите среди, защото отговорът на този въпрос е витиеват. Принципно им дадоха достъп до НБД Население, заради заповедното производство да проверяват едно-две неща, и пак принципно, когато не я ползват базата данни- няма санкция. А, вярвай, в големите градове, особено столицата, хич беля да губят време за тази информация. Принципно ВКС твърди, че сезираният със заявление съд е задължен да проверява за адреса на длъжника, за да улесни последния и да гарантира защитата му, ама ако се допусне хипотеза, като описаната от теб, това не е нарушение, така щото местната подсъдност по чл. 411, ал. 1 ГПК се различава от тази по чл. 105 и сл. ГПК. Найс, а!
Та, ако пуснеш възражение, а пускаш, когато си сигурен, че ще редуцираш нещо от дълга, не за спорта просто - тогава ще получиш искова молба, с разни там книжа, и ако не ти харесва съда- за първи път имаш възможност да правиш възражение за неподсъдност на спора.... ( до тогава СИ повече от сигурно е обезпечил дълга, а може и да го е събрал и приключил ИД /имам такъв случай- сега си спорим/- т`ва пак заради ГПК).
И докато пишех тези неща се сетих, че изтекоха 5г. от смяната на ГПК, та ако имаш нЕкой тарикат ( обикновено са кредитни институции), снабдил се със заповед и ИЛ от зората му ( 2008), стискал го под дюшека и тези дни решил да го извади и върне в употреба образувайки ИД направо не ми се мисли( има хора да мислят, не съм от тях)- каква полза да възразяваш, за каквото и да е, след като съществува чл. 422 ГПК. Така се става крепостен селянин за главница, обезщетения, разноски, лихва, лихва..., която цъка от датата на издаване на заповедта.
Поздрави на всички `убавци от 40-то НС .
п.п. последния абзац го написах, защото се сетих, че преди две години по повод молба за отстраняване грешка по вина на съда депозирах възражение срещу първоначално издадената ЗНИ ( така де, тогава узнахме, че банката ни плете чорапче), но с определение ми отговориха, че поправената заповед не ми била връчена, ерго- избързала съм и възражението е депозирано преждевременно. От тогава ни вопъл, ни стон.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Мерси ,но ГПК го е казал
където е отпуснат кредита там се завежда дело?
и ко става сега
закона е едно делата друго
хубаво си го написал
да така е , но ако въпросния човек не е дръпнал кредита, колко подобни случаи има ?
нали затова е съда!
ето дупедатите какво не приеха
linkhttp://www.constcourt.bg/Pages/Document/Default.aspx?ID=1646
и ко става сега
хубаво си го написал
да така е , но ако въпросния човек не е дръпнал кредита, колко подобни случаи има ?
нали затова е съда!
ето дупедатите какво не приеха
по искане на омбудсмана на Република България на основание чл. 150, ал. 3 от Конституцията. Конституционният съд е сезиран да установи противоконституционност на чл. 417, т. 2 от Гражданския процесуален кодекс (ГПК, обн., ДВ, бр. 59 от 2007 г., последно изм., ДВ, бр. 49 от 2012 г.) поради противоречие с чл. 19, ал. 2 от Конституцията.
С искането се оспорва нормата на чл. 417, т. 2 ГПК, с която процесуалният закон е регламентирал издаването на заповед за изпълнение въз основа на документ или извлечение от счетоводни книги, установяващи вземания на държавните учреждения, общините и банките.
linkhttp://www.constcourt.bg/Pages/Document/Default.aspx?ID=1646
Последна промяна djordi на 31 Юли 2013, 09:54, променена общо 1 път
- djordi
- Младши потребител
djordi написа:Мерси ,но ГПК го е казал
и ко става сега
Сега следва плащане - още повече след като е изтеглил кредит и не го е погасил
Aliena vitia in oculis habemus, а tergo nostra sunt!!!
- windlove
- Потребител
a защо тенденциознно не се коментира следното:
написано тук
http://finhold.eu/krediti/%D0%BD%D0%B5-%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B8-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%89%D0%B0%D0%BC-%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF/
може би доста от делата досега ще хванат дикиш!
Ще обжалвам и ще видим резултатите
а може и по нова тв да ме дадат
тъкмо си купих нова кола!
написано тук
http://finhold.eu/krediti/%D0%BD%D0%B5-%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B8-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%89%D0%B0%D0%BC-%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF/
тъкмо си купих нова кола!
- djordi
- Младши потребител
djordi написа:a защо тенденциознно не се коментира следното:
Мисля, че го коментирах, но щом казваш обратното- гроб съм.
написано тук
http://finhold.eu/krediti/%D0%BD%D0%B5- ... B0-%D0%BF/
Мини след време, за да кажеш, какъв точно е бил резултатът от жалбата.
- bird_of_paradise
- Активен потребител
В приложената запис на заповед, като адрес на длъжника е посочено село Първомай, обл.Благоевград, което се намира в териториалния обхват на компетентност на Районен съд – Петрич.
Съгласно чл.411, ал.1 от ГПК, заявлението се подава до районния съд по постоянен адрес или седалище на длъжника.
Предвид така изложеното съдът намира, че така заведеното дело не му е подсъдно, за да бъде издадена заповед за незабавно изпълнение, тъй като постоянния адрес на длъжника не е в териториалния обхват на компетентност на Районен съд Първомай. С оглед желанието на кредитора, като основание за компетентност, делото е подсъдно на Районен съд – Петрич.
Поради това и така постъпилото Заявление, по което е образувано ч.гр.д.№ 251 по описа за 2008 година на Първомайският Районен съд, следва да се прекрати, а същото да се изпрати на надлежния съд,
С тези съображения и на основание чл.118, ал.2 от ГПК, съдът
ОПРЕДЕЛИ:
Прекратява производството по частно гражданско дело № 251 / 2008 година по описа на Районен съд – Първомай.
ИЗПРАЩА ч.гр.д. № 251/2008 година, по описа на Първомайския Районен Съд, образувано по Заявление за издаване на заповед за незабавно изпълнение по реда на чл.417 и 418 от ГПК, по подсъдност на Районен съд – Петрич.
Определението в частта му за прекратяването, подлежи на обжалване с частна жалба от молителя пред Окръжен съд – Пловдив в седемдневен срок от получаване на съобщението за прекратяване на производството.
още
Съгласно чл. 411, ал.1 от ГПК заявлението се подава до районния съд по адрес на длъжника. Кредитора не разполага с възможност да избира къде да подаде Заявление за издаване на Заповед за изпълнение. Същият може да подаде такава единствено по постоянен адрес на длъжника, а посочените длъжници има такъв в гр.Асеновград. Предвид така изложеното съдът намира, че така заведеното дело не му е подсъдно за да издаде исканата заповед за изпълнение, тъй като адресът на длъжника е в гр.Асеновград, попадащ в териториалният обхват на компетенцията на РС Асеновград, то той се явява надлежен такъв. Поради което и така постъпилото Заявление, по което е образувано ч.гр.д. № 10805/2013 година на ПРС следва да се прекрати, а същото да се изпрати на надлежния съд.
С тези съображения и на основание чл.118, ал.2 от ГПК, съдът
О П Р Е Д Е Л И :
Прекратява производството по ч.гр.д. № 10805/2013г. по описа на ПРС.
link
http://www.rs-plovdiv.com/reshenia/062013/062013g/10635313/80562813.htm
link
http://www.rs-parvomay.bg/re6enidela09/00635308/25191608.htm
ко праим ся:)
Последна промяна djordi на 01 Авг 2013, 02:05, променена общо 2 пъти
- djordi
- Младши потребител
Чета Ви тука и се чудя: спорите професионално, баете си да не заспите или правите разлика между изпълнителен лист и заповед за изпълнение
- kulova
- Потребител
Не спориме
Истината е,че всяко ИД и съответно ИЛ издаден от друг РС могат да се оборят и да ги отменят
ако,а не по подадено заявлението до РС по постоянен адрес на длъжника!
Истината е,че всяко ИД и съответно ИЛ издаден от друг РС могат да се оборят и да ги отменят
ако,а не по подадено заявлението до РС по постоянен адрес на длъжника!
- djordi
- Младши потребител
Имах предвид единствено число Значи все пак до някъде, сте хванал разликите
- kulova
- Потребител
kulova написа:Имах предвид единствено число Значи все пак до някъде, сте хванал разликите
Не вдянах за кое число става дума, та да поясня:
kulova написа:Чета Ви тука и се чудя: спорите професионално, баете си да не заспите или правите разлика между изпълнителен лист и заповед за изпълнение
Не споря. Нито с профита, нито с познавачи, макар да е факт, че писах, за да не заспя - аз съм само проЗд адвокат. Обесете ме( ако ви стиска , ако можете, и прочее..... ), но това което съм написала е обективирано в О на ВКС
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Вас никой няма да Ви беси . В определен момент спора се изчерпа и се избяга в страни от темата. Споделям твърденията Ви още повече, че и става въпрос за различни изпълнителни основания при двете хипотези по действащия ГПК.
- kulova
- Потребител
Защо практиката е такава,че кредиторът да съди длъжника в друг РС от постояния му регистриран адрес.
Друго не мога да разбера,защо след като престъплението /отпуснатият кредит/ е отпуснат в един окръг, го съди от друг окръг районен съд .Смешно нали?
Друго не мога да разбера,защо след като престъплението /отпуснатият кредит/ е отпуснат в един окръг, го съди от друг окръг районен съд .Смешно нали?
- djordi
- Младши потребител
Смешно е. От кога отпускането на кредит е престъпление
- nikol52100
- Потребител
невръщането му е!!!
сори невърнат кредит
сори невърнат кредит
- djordi
- Младши потребител
Ти още ли се вихриш?!?
При толкова дъвкане не ти ли станА ясно, че правата ти не са нарушени? Общо взето споделям написаното от ВКС, така щото важно е за всеки длъжник да си получи заповедта ( което ти е осигурено, след като толкова време си блъскаш главица над неща, които не разбираш) и след това да възрази, ако не му харесва ситуацията.
Е, к`ъв точно ти е проблема?
Мястото на престъплението( отпускане на кредита) няма нищо общо в случая. Повтаряй си го, докато запомниш.
Защо съда да е виновен ?- той ли харчи тея пари от кредита?!? Като ги тегли- него пита ли го някой? Ей, като започнете да пишете така и.. леко ме влудява човешката наглост.
Съда да не е врачка, че да знае кой точно е постоянния адрес на длъжника? Заявителят е посочил този адрес- съда да го подлага на съмнение. И що?
Да не отварям дума, че в това глобално село всеки се мести като във Великото преселение и забравя, че има задължения, които не е изпълнил ( да кажем да се регистрира, с което ще афишира местонахождението си, по ягодите). ... ей, наскоро се загледах в сигнатурата на колега- на латински, но много точна - за чуждата сламка и собствената греда...
При толкова дъвкане не ти ли станА ясно, че правата ти не са нарушени? Общо взето споделям написаното от ВКС, така щото важно е за всеки длъжник да си получи заповедта ( което ти е осигурено, след като толкова време си блъскаш главица над неща, които не разбираш) и след това да възрази, ако не му харесва ситуацията.
Е, к`ъв точно ти е проблема?
Мястото на престъплението( отпускане на кредита) няма нищо общо в случая. Повтаряй си го, докато запомниш.
Защо съда да е виновен ?- той ли харчи тея пари от кредита?!? Като ги тегли- него пита ли го някой? Ей, като започнете да пишете така и.. леко ме влудява човешката наглост.
Съда да не е врачка, че да знае кой точно е постоянния адрес на длъжника? Заявителят е посочил този адрес- съда да го подлага на съмнение. И що?
Да не отварям дума, че в това глобално село всеки се мести като във Великото преселение и забравя, че има задължения, които не е изпълнил ( да кажем да се регистрира, с което ще афишира местонахождението си, по ягодите). ... ей, наскоро се загледах в сигнатурата на колега- на латински, но много точна - за чуждата сламка и собствената греда...
- bird_of_paradise
- Активен потребител
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|