начало

Нагласите на студентите по „Право“ за наказването на престъпления Нагласите на студентите по „Право“ за наказването на престъпления

продажба на имот въпреки възбрана

продажба на имот въпреки възбрана

Мнениеот ace2112 » 30 Окт 2013, 20:03

Имам договор за заем и за да съм сигурна, че ще си получа парите към договора имам и обезпечение - апартамент. На уречената дата лицето не върна парите, с което се наложи да заведа дело и в хода на делото направих възбрана на въпросния апартамент. Делото вече е спечелено от моя страна и след като си извадих изпълнителен лист и го дадох на ЧСИ, се оказа, че апартамента е продаден въпреки възбраната. Консултирах се с няколко адвоката, но всеки казва различно - единия чси да си бил действал, друг да съм водила дело. Но срещу кого трябва това дело да се води? срещу лицето което има задължение или срещу новия собственик? А пък от друга страна ако е срещу новия собственик и той го продаде, аз отново трябва да съдя и така да се въртя в някакъв омагьосан кръг?
ace2112
Младши потребител

Re: продажба на имот въпреки възбрана

Мнениеот ivan_lawyer » 30 Окт 2013, 21:16

Възбраната само дава гаранция, че ще получите пари.

Не и да вземете имота - той е собствен на длъжника.

Имате ипотека при това първа по ред, няма опасност.

Закъснели ли сте с преглед на документи по делата?
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот ivodam » 31 Окт 2013, 10:51

ace2112 написа:Имам договор за заем и за да съм сигурна, че ще си получа парите към договора имам и обезпечение - апартамент. На уречената дата лицето не върна парите, с което се наложи да заведа дело и в хода на делото направих възбрана на въпросния апартамент. Делото вече е спечелено от моя страна и след като си извадих изпълнителен лист и го дадох на ЧСИ, се оказа, че апартамента е продаден въпреки възбраната. Консултирах се с няколко адвоката, но всеки казва различно - единия чси да си бил действал, друг да съм водила дело. Но срещу кого трябва това дело да се води? срещу лицето което има задължение или срещу новия собственик? А пък от друга страна ако е срещу новия собственик и той го продаде, аз отново трябва да съдя и така да се въртя в някакъв омагьосан кръг?

Как така е продаден апартаментът въпреки възбраната? Каква е била тази възбрана, вписана ли е в регистъра по вписванията? Като пишете за обезпечение, това означава ли, че имахте официално оформена ипотека, минала през нотариус и също вписана в агенцията? Да не би да не сте имали ипотека, и апартаментът да е продаден преди делото. Защото ако е така, както пишете, по-скоро май работата е за прокуратурата, че иначе какъв е смисълът на тия възбрани?
ivodam
Потребител

Мнениеот n_ikito » 31 Окт 2013, 12:16

Имате нужда от адвокат. Нито възбраната, нито ипотеката, ограничават собственикът да продаде имота. Ако всичко е наред, това не трябва да Ви притеснява. ЧСИ ще изпълни срещу всеки, ако по време на ипотеката/възбраната собственик е бил длъжникът.
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот ace2112 » 31 Окт 2013, 19:25

Отговора на чси беше че изпълнителния лист е срещу едно лице, а в същност обезпечения имот вече е собственост на друго лице
ace2112
Младши потребител

Мнениеот boxko » 01 Ное 2013, 11:22

ace2112 написа:Отговора на чси беше че изпълнителния лист е срещу едно лице, а в същност обезпечения имот вече е собственост на друго лице

Въпросът е кога се случват тези неща ?
Сега, първо: Ипотека ли имате върху имота и вписана ли е тя ?
второ: Как правите възбрана в хода на делото и кой я наложи ? Възбраната се налага от ЧСИ! А вие казвате, че първо я налагате, после образувате изпълнтително дело...
Трето: След като хвърлите светлина върху второто следва да ни разясните кога- преди или след възбраната е продаден апартамента.
Едва след като видим отговорите на горните въпроси, ще Ви отговорим на долните: "срещу кого трябва това дело да се води? срещу лицето което има задължение или срещу новия собственик? А пък от друга страна ако е срещу новия собственик и той го продаде, аз отново трябва да съдя и така да се въртя в някакъв омагьосан кръг?"
boxko
Потребител

Мнениеот windlove » 01 Ное 2013, 11:49

Според мен е наложил възбрана по обезпечителна заповед преди образуване на изпълнително дело :idea:
Aliena vitia in oculis habemus, а tergo nostra sunt!!!
windlove
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 01 Ное 2013, 11:53

n_ikito написа:Имате нужда от адвокат. Нито възбраната, нито ипотеката, ограничават собственикът да продаде имота. Ако всичко е наред, това не трябва да Ви притеснява. ЧСИ ще изпълни срещу всеки, ако по време на ипотеката/възбраната собственик е бил длъжникът.

+1.
Подкрепям колегата.От написаното от вас разбирам, че възбраната е вписана като обезпечение на водения от Вас иск срещу дл. за връщане на заетата сума.Важно е да се сравни датата на възбраната и датата на разпореждане с имота от ДЛ.Ако продажбата е извършена след вписване на възбраната в имотния регистър, нямате никакъв проблем и СИ няма основание да не продължи изпълнението срещу имота.
Ако обаче продажбата предхожда вписването на възбраната , СИ не може да изпълнява срещу 3л.В този случай ще се наложи да водите иск по чл.135 ЗЗД.

Успех!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот boxko » 01 Ное 2013, 12:33

windlove написа:Според мен е наложил възбрана по обезпечителна заповед преди образуване на изпълнително дело :idea:

Дори и така да е, то следва да се присъединят двете дела при ЧСИ-то. Ако възбраната е вписана преди продажбата, адвокат според мен не е нужен. При обратния случай не се колебайте, ами проучете пазара :roll:
boxko
Потребител

Мнениеот windlove » 01 Ное 2013, 12:48

boxko написа:
windlove написа:Според мен е наложил възбрана по обезпечителна заповед преди образуване на изпълнително дело :idea:

Дори и така да е, то следва да се присъединят двете дела при ЧСИ-то. Ако възбраната е вписана преди продажбата, адвокат според мен не е нужен. При обратния случай не се колебайте, ами проучете пазара :roll:

Какви 2 дела ... обезпечителната възбрана се вписва лично от лицето в полза на която е издадена без да се образува никакво изпълнително дело. Както каза колегата по - горе трябва да се види датата на вписването преди или след отчуждаването на имота е.
Aliena vitia in oculis habemus, а tergo nostra sunt!!!
windlove
Потребител

Мнениеот ace2112 » 01 Ное 2013, 16:56

След като заведохме дело за това, че дълга не е изплатен адвокат наложи възбрана за продажба на имота. След това наложиха още една за същото и един месец преди да падне първата се е случила продабата. Възбраната е вписана в Агенцията по вписванията . Делото е заведено 2005 година, а приключи 2012, а апартамента е продаден 2009
ace2112
Младши потребител

Мнениеот petar_28 » 31 Май 2014, 15:04

Заеми ли отпускаш срещу обезпечение? При какви условия даваш подобни кредити?
petar_28
Нов потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство