начало

Прокурорската колегия осигури осем бройки за административни съдии Прокурорската колегия осигури осем бройки за административни съдии

нотариални такси - как ги изчисляват нотариусите

нотариални такси - как ги изчисляват нотариусите

Мнениеот aks71 » 08 Ное 2013, 14:11

Моля за помощ по следния казус:
Аз и майка ми сме собственици на земеделска земя с данъчна оценка 8900 лв. за което имаме издаден нотариален акт. Майка ми почина преди няколко години и аз, като единствен наследник на майка ми поисках издаването на нотариален акт, в който като собственик да бъда вписан само аз. При посещение на нотариус ми беше издаден констативен нотариален акт за което платих сумата от 372 лв.
При направената справка в (ТАРИФА за нотариалните такси към Закона за нотариусите и нотариалната дейност Одобрена с ПМС № 186 от 13.08.1998 г., обн., ДВ, бр. 95 от 14.08.1998 г., в сила от 15.08.1998 г., изм. и доп., бр. 5 от 19.01.1999 г., бр. 39 от 26.05.2009 г., в сила от 1.07.2009 г. ) I. Обикновени нотариални такси, 1. За извършване: б) (изм. - ДВ, бр. 5 от 1999 г., бр. 39 от 2009 г., в сила от 1.07.2009 г.) на констативни нотариални актове за собственост на земеделски земи, гори и земи от горския фонд - 20 лв
Попитах нотариуса относно посочената в тарифата цена от 20 лв. но ми беше отговорено, че тя се отнася при издаване на констативен нотариален акт въз основа на решение на поземлена комисия.
Въпрос? Излъга ли ме нотариусът и как е изчислена тази такса?
aks71
Нов потребител

Re: нотариални такси - как ги изчисляват нотариусите

Мнениеот law8383 » 08 Ное 2013, 14:58

Здравейте! Не,не ви е излъгал-таксата от 20 лева действително се събира само тогава,когато нотариусът издава констативен нотариален акт въз основа на решението,с което земеделските земи са възстановени.В случай като вашия,при който,доколкото разбирам от написаното от вас, е имало вече издаден нотариален акт на името на вас и на майка ви,пропорционалната такса на нотариуса се изчислява по точка 8 от тарифата,която цитирате.А иначе,ако питате мен,изобщо не е задължително след смъртта на майка ви да се снабдявате с нов нотариален акт на ваше име-това са излишни разходи,защото,ако решите да се разпореждате с имота,е достатъчно да представите стария констативен нот. акт,издаден на името на двамата и удостоверение за наследници на майка ви.Но,както се казва-имали сте бол пари,дали сте.....
law8383
Младши потребител

Мнениеот n_ikito » 08 Ное 2013, 18:39

Много странно ограничаване на тарифата, при това и без основание. Между другото и при делби на зем.земи, нотаритата режат по ДО, а не както е в I 1 т."Г" на трифата им. Често и при договори за аренда и наем на Зем.земи...пак не спазват закона /не тарифата/ чл.5 ал.3 ЗСПЗЗ. Карай кой му пука... :wink:
n_ikito
Активен потребител

Re: Проблем нотариални такси - как ги изчисляват нотариусите

Мнениеот samoran » 24 Ное 2013, 14:56

Здравейте, имам същият проблем .
Според "ТАРИФА за нотариалните такси към Закона за нотариусите и нотариалната дейност Одобрена с ПМС № 186 от 13.08.1998 г., обн., ДВ, бр. 95 от 14.08.1998 г., в сила от 15.08.1998 г., изм. и доп., бр. 5 от 19.01.1999 г., бр. 39 от 26.05.2009 г., в сила от 1.07.2009 г. ) I. Обикновени нотариални такси, 1. За извършване: б) (изм. - ДВ, бр. 5 от 1999 г., бр. 39 от 2009 г., в сила от 1.07.2009 г.) на констативни нотариални актове за собственост на земеделски земи, гори и земи от горския фонд - 20 лв"

За издаване на "Нотариален акт - констативен по чл. 587 от ГПК" с удостоверен материален интерес в размер на 9558 лв. / това е данъчната оценка на всички имоти, а съпругът ми е наследник на 1/3 от тях или неговият материален интерес би трябвало да е в размер на 3186 лв. / нотариус ми взе следните такси:
пропорц. такси по чл. 92 (93) от ЗННД = 154,75 лв.
обикн. такса по чл. 90 от ЗННД = 6,00 лв.+5,00 лв.
обикн. такса по чл. 95 от ЗННД = 154,75 лв.
ДДС = 64.30 лв.
общо: = 385.80 лв.

"Нотариален акт - констативен по чл. 587 от ГПК" беше издаден на основание Решение на поземлена комисия, скици за имотите и данъчна оценка на имотите. Наследниците на тези имоти са трима, един от тях е съпругът ми.
Земеделските земи се намират в провинцията и се наложи се търся услугите на местен нотариус с пълномощно от съпруга ми.
Попитах въпросния нотариус в предварителен разговор в колко часа отваря кантората и той ми каза, че отварят в 8, 30 часа, но не е проблем да отида и по-рано, защото той ходел рано на работа. / пътувах с влак през нощта и бях рано сутринта в града/ .
Към 7 часа сутринта отидох до кантората и той наистина беше вътре. но не ми каза най-важното, ЧЕ СЪГЛАСНО НАРЕДБАТА: "Т. V. Допълнителна нотариална такса
23. За действие, извършено по искане на молителя извън нотариалната кантора, в неработно време или в почивни и празнични дни, върху съответната нотариална такса се заплаща допълнително, както следва:
б) (изм. - ДВ, бр. 39 от 2009 г.)в нотариалната кантора в неработно време 25 на сто; " ИЛИ, ЧЕ ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ДА МУ ПЛАТЯ ДОПЪЛНИТЕЛНО 38, 69 ЛВ.
Когато се прибрах в къщи и погледнах тарифата и ЗННД : "Допълнителна нотариална такса
Чл. 95. (1) Допълнителната нотариална такса се дължи за действия, извършени по искане на молителя извън нотариалната кантора в неработно време или в почивни и празнични дни.
(2) Таксата по ал. 1 се дължи общо в размер половината от таксата за удостоверяване." Тук виждам някакво разминаване между Тарифата и ЗННД или може би в Тарифата са посочени възможните случаи на заплащане в извънработно време.
Оказа се, че той ми е взел в повече 116, 06 лв. такса + 23,12 лв. ДДС.
Моля да ми кажете правилни ли са начислените ми такси и ако не, да ме посъветвате посъветвате как да процедирам, за да искам да ми бъдат върнати надвзетите суми.
samoran
Нов потребител

Мнениеот n_ikito » 24 Ное 2013, 15:11

хехе...хем нарушава заКОНа, хем и таксува повечко....има един член 573 от ГПК, ал.2 със следното съдържание :arrow: "Подлежащи на вписване нотариални актове се издават само в канцеларията на нотариуса в работно време"...
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот samoran » 24 Ное 2013, 15:41

Благодаря за консултацията, но ме притеснява и таксата за изготвянето на Нотариален акт - констативен.
Възмутена съм от алчността на НОТАРИУСИТЕ и специално на този, при положение, че знае какво е здравословното състояние на съпруга ми и колко пари даваме по болници и доктори.
samoran
Нов потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство