Здравейте, поръчител съм по потребителски кредит на бивш колега от три години.
В договора на банката е написано, че отговарям за цалатя сума по кредита, след като длъжника напусна работа се покри и не работеше на труд. договор, както и няма нищо на негово име. Аз работя на държавна работа, (имам малко дете) и ми беше наложен запор на труд. възнаграждение, който продължавам да изплащам. Днес разбрах, че длъжникът е започнал работа на труд. дог в държавно предприятие.
Въпросът ми е следният: Как да уведомя ЧСИ, че основният длъжник е започнал работа на тр. дог и това би ли прекратило запорът върху моето възнаграждение????
Благодаря предварително.
- Дата и час: 27 Ное 2024, 17:24 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Поръчител по потребителски кредит
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Поръчител по потребителски кредит
Може да уведомите ЧСИ устно или писмено, но това няма да доведе до вдигане на запора на заплатата ви.
- neutralen
- Активен потребител
Благодаря ви, но след като досега длъжника не е изплащал нищо и вече е на тр. договор, не трябва ли да се удържа от неговото възнаграждение, а не от моето???
- iremi1
- Младши потребител
Ще се удържа и от двама ви - след като сте се подписали за поръчител.
Aliena vitia in oculis habemus, а tergo nostra sunt!!!
- windlove
- Потребител
Много ви благодаря, но в договора има и втори поръчител на който до момента нищо не е удържано, мисля че аз съм бил най-удобен, след като работя на държавна работа......, три год. изплащам кредит на др. човек и удържат само на мен ?!
- iremi1
- Младши потребител
iremi1 написа:Много ви благодаря, но в договора има и втори поръчител на който до момента нищо не е удържано, мисля че аз съм бил най-удобен, след като работя на държавна работа......, три год. изплащам кредит на др. човек и удържат само на мен ?!
Има вариант и този втори поръчител също да не работи на трудов договор и за това да не са правени удръжки.
Трябвало да помислите или да се консултирате преди да се подпишете за поръчител на човек, на който не сте били сигурни дали може да имате доверие. Единственото, което до някъде може да ви успокои, е че след погасяване на изпълнителното дело може да искате от съдебния изпълнител да ви конституира като взискател за сумите, които се платил срещу основния кредитополучател.
Aliena vitia in oculis habemus, а tergo nostra sunt!!!
- windlove
- Потребител
Отново, много ви благодаря.
Имате предвид, че даже и основният кредитополучател да е започнал работа ще удържат и на двама ни ???
Имате предвид, че даже и основният кредитополучател да е започнал работа ще удържат и на двама ни ???
- iremi1
- Младши потребител
Да, точно това имат предвид. Банката има да събира едни пари и след като има длъжник и двама поръчители, законът й дава право да си избере от кой от тях да си ги търси първо (може от един, може и от всички едновременно).
Посочиха ви, че след пълното погасяване на дълга към банката, вие може да поискате от ЧСИ да ви конституира по изпълнителното дело като кредитор спрямо главния длъжник и да поискате той, същият заради който сте плащали вие, да ви върне всичко, което сте платили заради него.
Ако не разбирате какво означава конституиране като главен кредитор, консултирайте се с адвокат.
Забележка - вторият поръчител няма значение дали е на държавна или "частна" работа - достатъчно е да има регистриран трудов договор в НАП и НОИ и да притежава имущество, за да се насочат изпълнителни действия и спрямо него.
Посочиха ви, че след пълното погасяване на дълга към банката, вие може да поискате от ЧСИ да ви конституира по изпълнителното дело като кредитор спрямо главния длъжник и да поискате той, същият заради който сте плащали вие, да ви върне всичко, което сте платили заради него.
Ако не разбирате какво означава конституиране като главен кредитор, консултирайте се с адвокат.
Забележка - вторият поръчител няма значение дали е на държавна или "частна" работа - достатъчно е да има регистриран трудов договор в НАП и НОИ и да притежава имущество, за да се насочат изпълнителни действия и спрямо него.
Veritatem dies aperit
- borovinka
- Активен потребител
Много ви благодаря.
- iremi1
- Младши потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|