- Дата и час: 23 Ное 2024, 23:34 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Разноски по изп. дело?
|
|
19 мнения
• Страница 1 от 1
Разноски по изп. дело?
Здравейте.
Спечелих гражданско дело срещу юридическо лице. Извадих си изпълнителен лист и заведох изпълнително дело. Когато е получил поканата за доброволно изпълнение, длъжникът е представил на ЧСИ разписка, че ми е изпратил телеграфен запис за дължимата сума. Проверих в пощата и се оказа, че действително има изпратен телеграфен запис за мен, като е изпратен преди образуването на изпълнителното дело. На въпроса защо не съм получил известие вече 20 дни, отккато е изпратен записа ми отговориха, че сигурно входа ни е бил заключен и е нямало как да ми го пуснат в кутията. Като казах на ЧСИ, че действително са ми пратили запис, той реши, че ще трябва да прекрати изпълнителното дело, като разноските по него останат за мен.
Правилно ли е това, след като аз не съм знаел за изпратения запис и съвсем добросъвестно съм си завел изпълнителното дело?
Спечелих гражданско дело срещу юридическо лице. Извадих си изпълнителен лист и заведох изпълнително дело. Когато е получил поканата за доброволно изпълнение, длъжникът е представил на ЧСИ разписка, че ми е изпратил телеграфен запис за дължимата сума. Проверих в пощата и се оказа, че действително има изпратен телеграфен запис за мен, като е изпратен преди образуването на изпълнителното дело. На въпроса защо не съм получил известие вече 20 дни, отккато е изпратен записа ми отговориха, че сигурно входа ни е бил заключен и е нямало как да ми го пуснат в кутията. Като казах на ЧСИ, че действително са ми пратили запис, той реши, че ще трябва да прекрати изпълнителното дело, като разноските по него останат за мен.
Правилно ли е това, след като аз не съм знаел за изпратения запис и съвсем добросъвестно съм си завел изпълнителното дело?
- krastinko
- Младши потребител
Re: Разноски по изп. дело?
Правилно е! Изпрати ми на лични изпълнителният лист и размера на платената сума от длъжника, може да го купя и да си върнеш малко от разноските.
- ivanov_p
- Активен потребител
Не, въобще не е правилно! Има практика в тази насока. Обжалвайте прекратяването.
Rara avis in terris
-
bebitor - Активен потребител
Споделям написаното от Беби, но не пиша за това, а ми стана интересен друг факт .
Чета, напоследък, се цаниш за цесионер по всяко съдебно установено вземане, за което е писано тук, ама в конкретния казус при становището ти за правилност ( грешно, както вече стана въпрос), питащия е на далавера, ако ти продаде вземането .
ivanov_p написа:....... Изпрати ми на лични изпълнителният лист и размера на платената сума от длъжника, може да го купя и да си върнеш малко от разноските.
Чета, напоследък, се цаниш за цесионер по всяко съдебно установено вземане, за което е писано тук, ама в конкретния казус при становището ти за правилност ( грешно, както вече стана въпрос), питащия е на далавера, ако ти продаде вземането .
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Който работи с мен винаги е на делавера. Казусът тук е различен, сумата е изпратена преди образуване на изп. дело, докато в цитираното дело записите са два, единият преди, другият след образуване, а доводите за аналогия със заверяването на сметките са направени от взискателят, не от съда. Те щяха да са относими за някакъв кратък срок, но тук длъжникът ще призове за свидетел пощаджийката и нещата ще оттекат.
Случаят е интересен заради много специфичен казус, който искам да проверя през съд, иначе чисто финансово е загуба на време.
Случаят е интересен заради много специфичен казус, който искам да проверя през съд, иначе чисто финансово е загуба на време.
- ivanov_p
- Активен потребител
Че аз не си обосновавам мнението само на едно решение... Това беше първото, което намерих на момента в интернет- за пример. Нито времето, нито търпението ми е безгранично, за да напиша подробна лекция защо и как не е прав нито СИ, нито колегата, и как се процедира, когато искаш да изпълниш точно... На който му е необходимо, да си търси повече. Има и много по-обстоятелствени.
Rara avis in terris
-
Многократно съм казвал как се изпълнява точно при тази ситуация, но като се прочете поста на ищецът се вижда, че няма да мине по по тази лайсна.
- ivanov_p
- Активен потребител
Това е само информативно.
В страни от изложеното не мога да приема че е налице забава на кредитора ( та, той по ягодите дори не е уведомен за този запис, а срокът на пратките е 20 дни и се следва връщане, като непотърсена- излишно е да кажа, че доказателства в тази насока няма да се съберат... по ред причини в БП ЕАД и документооборота им куца здраво- гласните няма да минат без надлежни писмени доказателства за определени действия от страна на пощенския служител).
Дори да приема, че е налице забава , то няма начин да освободи длъжника- чл. 97 ЗЗД, пък отпосле може и да говорим за влог в полза на трето лице, респективно чл. 425 ТЗ и т.н.
Днес е "свещен" български празник и спирам.
В страни от изложеното не мога да приема че е налице забава на кредитора ( та, той по ягодите дори не е уведомен за този запис, а срокът на пратките е 20 дни и се следва връщане, като непотърсена- излишно е да кажа, че доказателства в тази насока няма да се съберат... по ред причини в БП ЕАД и документооборота им куца здраво- гласните няма да минат без надлежни писмени доказателства за определени действия от страна на пощенския служител).
Дори да приема, че е налице забава , то няма начин да освободи длъжника- чл. 97 ЗЗД, пък отпосле може и да говорим за влог в полза на трето лице, респективно чл. 425 ТЗ и т.н.
Днес е "свещен" български празник и спирам.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
В това дело парите въобще не са получени. По принцип този род решения имат стойност само като мотиви върху правни принци, защото решенията им зависят и от поведението и наведените доводи на страните.
Принципът е, че паричните задължения са носими и ответникът (още не е длъжник) може да постави веднага ищецът в забава и от там да търси начини да се възползва от нея. "Да се възползва от нея" не означава да не плати и да чака да му платят, както мислят повечено длъжници, а да може да изпълни по предвидените в закона начини. Най-сигурният е като открие банкова сметка на името на кредитора в първата банка и внесе парите, а след това го уведоми. При частни лица това става по-трудно, някой банки отказват.Тогава се минава на запис, който е рисков, заради начина на връчване и то само при физически лица, юридическите имат или оповестени банкови сметки или може да им се открият.
Аз, за съжаление, не съм попадал на такива съвестни длъжници, точно обратно, винаги ми се падат крайно несъзнанелни граждани и организации, чиято единствена цел да ощетят взискателят и затова моят съвет е: дават ли ти пари взимай и хвърляй капа! Да не говорим, че длъжникът може да се консултира с някой и да ти изкара през носа дребните хитрини.
Принципът е, че паричните задължения са носими и ответникът (още не е длъжник) може да постави веднага ищецът в забава и от там да търси начини да се възползва от нея. "Да се възползва от нея" не означава да не плати и да чака да му платят, както мислят повечено длъжници, а да може да изпълни по предвидените в закона начини. Най-сигурният е като открие банкова сметка на името на кредитора в първата банка и внесе парите, а след това го уведоми. При частни лица това става по-трудно, някой банки отказват.Тогава се минава на запис, който е рисков, заради начина на връчване и то само при физически лица, юридическите имат или оповестени банкови сметки или може да им се открият.
Аз, за съжаление, не съм попадал на такива съвестни длъжници, точно обратно, винаги ми се падат крайно несъзнанелни граждани и организации, чиято единствена цел да ощетят взискателят и затова моят съвет е: дават ли ти пари взимай и хвърляй капа! Да не говорим, че длъжникът може да се консултира с някой и да ти изкара през носа дребните хитрини.
- ivanov_p
- Активен потребител
Най-сигурният е като открие банкова сметка на името на кредитора в първата банка и внесе парите, а след това го уведоми.
Ако може да ми обясните: как се открива банкова сметка на друго лице?
Ако може да ми обясните: как се открива банкова сметка на друго лице?
- ch3oh
- Активен потребител
Отиваш в банката, казваш, че искаш да откриеш сметка на Рога и копита ООД и с данните на фирмата от изп. лист или договора я откриваш, внясяш парите и пращаш писмо на адреса с банката и номера на сметката. Съобщението е да вържеш гащи и да няма изненади, иначе не е споменато в закона.
При физически лица банката може да откаже, макар да няма това право, защото искат копие от личната карта на ФЛ. Това е от комп. програми, които за да сменят страницата трябва да са запълнени всички полета.
При ФЛ има и други начини да им хванеш сметката.
Това общо взето са неща, които не интересуват адвокатите, те нямат грижа за събирането или изплащане на парите и тяхната е шапка на тояга, никаква мисъл за бъдещето.
При физически лица банката може да откаже, макар да няма това право, защото искат копие от личната карта на ФЛ. Това е от комп. програми, които за да сменят страницата трябва да са запълнени всички полета.
При ФЛ има и други начини да им хванеш сметката.
Това общо взето са неща, които не интересуват адвокатите, те нямат грижа за събирането или изплащане на парите и тяхната е шапка на тояга, никаква мисъл за бъдещето.
- ivanov_p
- Активен потребител
Ти, това за което раздаваш съвети - кога си го правил лично?
- ch3oh
- Активен потребител
Правил съм го лично за ЮЛ преди години, а за ФЛ преди година, като от ПИБ ми отказаха, но срещу едно кафе торта служителката ме светна как мога да намеря сметката на всеки и да внеса пари по нея. В случай имах голямо взимане срещу ЕТ-то, но и те имаха някаква сума за отхвърлена горница от иск и исках да мина без разноски, а ЮЛ се опитваше да ме работи като не приема наеми, с цел да развали договор. Открих му сметка в банката срещу НОИ без никакви проблеми и ги уведомих в тяхната канцелария. От тези два случая за щастие не ми се е налагало да плащам каквото и да било, но това е начинът описан в закона за точно изпълнение при забава. При пощенският запис има един специфичен проблем, който прави плащането неточно, но дори не е споменат в решенията на съда, извежда се от теорията и може да събори почти всяко плащане със запис, но все пак това са неща за нас, лаиците, специалистите не ги интересуват, те знаят всичко.
- ivanov_p
- Активен потребител
Наскоро осъдих една голяма кантора (няма да иронизирам, ама то не мога - Само ЦСКА), те също опитаха плащане чрез поща, но човека се е уплашил и не приел.
Сега им се налага чинно да ми плащат всеки месец.
Няма обструкции или измъкване - просто - гледаме да изравним числата.
Така че, всичко е до лапа - колко ти е голяма ръката, също колко си устойчив.
Сега им се налага чинно да ми плащат всеки месец.
Няма обструкции или измъкване - просто - гледаме да изравним числата.
Така че, всичко е до лапа - колко ти е голяма ръката, също колко си устойчив.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Колеги, знаете ли дали може да се претендират разноски /заплатено адвокатско възнаграждение/ от длъжника, при прекратяване на изпълнителното дело, вследствие на обезсилен изпълнителен лист. Така и не можах да намеря практика по въпроса.
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
- kdkrastev1234
- Потребител
Нищо не може да искаш. Вместо да си плащате съвестно се чудите каква магария да направите за да ощетите взискателя. Ако си платил по делото вадиш обратен изп. лист, но адвокатските на длъжника не са по изп. дело, а където си борил изп. лист.
- ivanov_p
- Активен потребител
-
ivanov_p , не знам защо реши, че става въпрос въпрос за парично вземане. Не съм искал нито морална оценка, нито неграмотни писания.
Благодаря на bebitor за насоката.Там, обаче става въпрос за обратен изпълнителен лист, за които случаи има многобройна практика. При мен няма събрани суми, а само образувано изпълнително дело, доста изпълнителни действия, но не с цел събиране на суми и последващо обезсилване на изпълнителния лист и респ. прекратяване на изпълнителното дело. Дали, при прекратяването съдебния изпълнител следва да присъди заплатения от длъжника адвокатски хонорар или следва де претендира в самостоятелен иск на деликтно основание.
Благодаря на bebitor за насоката.Там, обаче става въпрос за обратен изпълнителен лист, за които случаи има многобройна практика. При мен няма събрани суми, а само образувано изпълнително дело, доста изпълнителни действия, но не с цел събиране на суми и последващо обезсилване на изпълнителния лист и респ. прекратяване на изпълнителното дело. Дали, при прекратяването съдебния изпълнител следва да присъди заплатения от длъжника адвокатски хонорар или следва де претендира в самостоятелен иск на деликтно основание.
advokat.k.krastev@gmail.com
- kdkrastev1234
- Потребител
"Това води до извод, че на възстановяване от страна на взискателя подлежат всички суми и вещи излезли от патримониума на длъжника, като пряка и непосредствена последица на предприетото принудително изпълнение. "
Четете внимателно, в определението, цитирано в спойлер от колегата по темата law_master, е включен и адвокатски хонорар. В мнението на райското птиче също... Грешката Ви е, че търсите практика само за адвокатски хонорар, търсете практика, в която се търси и заплатеният от длъжника адвокатски хонорар, ще намерите... В най-краен случай- иск за неоснователно обогатяване.
Четете внимателно, в определението, цитирано в спойлер от колегата по темата law_master, е включен и адвокатски хонорар. В мнението на райското птиче също... Грешката Ви е, че търсите практика само за адвокатски хонорар, търсете практика, в която се търси и заплатеният от длъжника адвокатски хонорар, ще намерите... В най-краен случай- иск за неоснователно обогатяване.
Rara avis in terris
-
19 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Изпълнително и обезпечително производство
|
|