начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Проблем с лош кредит, изплащан от гаранти

Проблем с лош кредит, изплащан от гаранти

Мнениеот ralluk » 24 Мар 2014, 15:49

Здравейте,
Моля Ви за съвет по следния казус:

Двама души изплащат (като гаранти) кредит към банка. По никакъв начин не могат да се свържат с титуляра, като това не е първият му такъв кредит.
Двамата са редовни платци, работят държавна работа.
От банката разбират, че са препратили случая към ЧСИ, а има и дело срещу тях. Те плащат всеки месец, а започват дело и искат да ги накарат да изплатят сумата (която някак нараства с 8000 отгоре). Искат да ги осъдят да заплатят 30% веднага, а другите за много кратък срок след това. И дори не е техен кредит!
Сега им предлагат да изтеглят друг заем, на тяхно име, за да покрият първия!
Моля Ви, дайте съвет!
ralluk
Нов потребител

Re: Проблем с лош кредит, изплащан от гаранти

Мнениеот ch3oh » 24 Мар 2014, 16:32

Какъв точно го искате "съвета"?
Дали сте 8000лв. и не сте се сетили да се консултирате с адвокат?
Мислите ли, че се отнасяте сериозно към собствените си интереси?
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот ralluk » 24 Мар 2014, 16:43

Пиша от името на човек, който няма компютърна грамотност. Проблемът не е мой. Ако беше, щях да се обърна веднага към адвокат. Това, което обещах на човека е и първото, на което се сетих - да пиша тук, за да видя дали няма други хора с такъв проблем или някой, който може да му помогне и да даде съвет.
Дали е добре да се хваща за този нов заем, който го карат да изтегли заедно с другия гарант?
Дали има някакъв начин да се обжалва това решение? (Например на основание, че от банката по никакъв начин не са опитали да се свържат с тях и да ги уведомят, че е започнало дело срещу тях)?
Дали има някакъв начин да се иска отговорност от титуляра, който наистина се е "покрил вдън земя"?
И двамата гаранти имат семейства и деца. Както споменах, на държавна работа са. Можете да си представите какво ще се случи, след като им обявят по един запор на заплатите (или както се казва, извинете, ако съм неточна в юридическите термини) и се стигне до ЧСИ...
ralluk
Нов потребител

Мнениеот ch3oh » 24 Мар 2014, 17:26

Много хора с подобен проблем са писали тук.
Дали ще кандидатстват за нов заем - е лично техен избор. Аз не бих го препоръчал. Все пак сега имат право да търсят платеното от длъжника.
Без да се видят документите по случая, е несериозно да ви се дават каквито и да е отговори. Все пак, щом говорите за 30% смея да предполагам, че "хората" са си "проспали" възможностите.
Казвате, че гарантите имат семейства и деца - това как им е попречило да станат длъжници на банка?
Мога да си представя какво ще стане ако има запор на заплатата - ще им удържат съответния процент.
Какво ви кара да мислите, че случая не е при ЧСИ?
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот ralluk » 24 Мар 2014, 17:41

До колкото аз разбирам случая ( а нямам юридическо обаразование), не мисля, че имат много голям избор. Вече се е стигнало до ЧСИ. Това, което не разбирам е:
1. Как така се е стигнало до дело и ЧСИ без никой по никакъв начин да ги предупреди, че с а предприети такива мерки спрямо тях. Това може ли да бъде "сламка", за която да се хванат при бъдещи съдебни дела. Не съм запозната със законите, но мисля, че и двете страни трябва да са уведомени при започване на дело, а щом се е стигнало до ЧСИ, може би вече е минал етапа с делата.
Двамата гаранти всеки месец имат среща с представителите на банката. ВСЕКИ МЕСЕЦ, поне по веднъж. Никой не им е и споменал нещо за дела и съд. Преди няколко месеца са ги "натиснали" да подпишат промяна в месечната сума и са им казали да внасят парите на сметка на банката.
2. И аз мисля, че вземането на втори кредит, за да се погаси първият е грешка, но наистина не знам какви са алтернативите.
3. Ако решат да изтеглят нов заем на тяхно име, за да погасят чуждия заем, това ще бъде ли пречка по някакъв начин в бъдеще, ако/когато решат да съдят титуляра?
4. Може ли и какво точно да се направи СЕГА, за да се стигне до титуляра?

Сигурна съм, че наистина сигурно много хора са писали с подобни проблеми. Знам и, че без да се погледнат документите, наистина е трудно да се даде точен и обективен съвет. Наистина, много благодаря.
ralluk
Нов потребител

Мнениеот vvasi » 24 Мар 2014, 17:58

Моя съвет е без да се губи и минута време с всички документи при адвокат, най вероятно са пропуснати някой срокове, но трябва да се види дали може да се възстановят. Относно новия кредит да не се вързват на въдицата.
vvasi
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 24 Мар 2014, 18:39

Закон:
В банка се влиза за да я обереш, при всички други причини за присъствието ти там, те обира банката.

Няма лошо и при адвокат да се отиде, макар вече да късно, а по същество нещата седят така:
Щом искат 30% начална вноска вероятно твоите хора имат имоти. Тук могат да се консултират кое е несеквестируемо и кое не. Нямат влогове, защото щяха да ги приберат. Ако банката или ЧСИ искат 30% без да има нещо възбранено, да си трошат главите. Заговорят ли на твоя човек за заем той да започне за се пляска по ушите и да вика - Па-па-па-па! Никакви заеми! Хитреците искат да ги набутат със заем, защото няма какво да завлекат бързо в момента, а като го вкарат в заем ще го изпържат да намери обезпечение и ще му го приберат.
И най-важният довод - никога банков заем не може да е с по-ниска от законната лихва, т.е. в момента твоите хора са на делавера от лихвата, ако въобще в техния случай нещо може да мине за делавера.
Единствената причина да се плати е ако длъжникът има нещо за прибиране, тогава може да си дадеш зор да платиш за да погнеш ти длъжника, но това е екзотична дейност за случайни хора.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот ralluk » 24 Мар 2014, 19:07

Ivanov_p, много благодаря за отговора. НЕ мисля, че има какво да вземат от длъжниците. Тях ги притеснява това, че са на държавна работа и могат да им запорират заплатите. Това име основния проблем. Сега разбрах, че банката са им казали, че ако вземат нов кредит за погасяване на стария, ще имат по-ниска сума за изплащане. Това още повече ме навежда на мисълта, че "има нещо гнило"..,.
ralluk
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 24 Мар 2014, 20:13

Всеки разговор с банката е загуба на пари и време. Дългът вече се събира от ЧСИ и те нямат никаква работа с банката, а с него. Заплатите ще из запорират, но няма как да платят по-малко пари ако вземат кредит, освен ако за това не се подпише нарочно споразумение. Вероятно мошенниците са определили по0 "по-малко" сумата, която е към тях, а ще оставят вашите хора да платят отделно към ЧСИ. Така или иначе в момента им тече законна лихва от десет и малко отгоре процента, а лихвата по новия заем с обслужване и другите инзвънредни такси може да отиде и над 15-17%.
Те да плащат, пък след време ще могат да вземат Изп. лист срещу длъжника и да си върнат парите.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 24 Мар 2014, 22:28

Варианти има, например ваксинация. Интересно, напоследък само с подобни неща се сблъскваме.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот crossbike » 25 Мар 2014, 12:10

ivanov_p написа:Те да плащат, пък след време ще могат да вземат Изп. лист срещу длъжника и да си върнат парите.

:)
Когаааааааааааа?

Що се излагате?
Като не знаете, поне не лъжете незнаещите!

Съвет: Бягай при адвокат, че продължаваш да демонстрираш дезинрерисираност към собственият си жизнен път!
crossbike
Потребител

Мнениеот annato » 25 Мар 2014, 13:27

Добре, де - то е ясно, че човекът трябва да отиде при адвокат.

Но! Банката не е ли следвало да им поиска изпълнение, м? Първо по договора, неспазен от длъжника, ако те не са изпълнили - покана за доброволно изпълнение, едно-друго... Някак не ми се връзва така - говорим си с банката, пък те ни дават на ЧСИ и ние не разбрахме :?:
annato
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 25 Мар 2014, 14:18

Когаааааааааааа?

Когато казва закона! Ти и това ли не знаеш?
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот crossbike » 25 Мар 2014, 14:47

ivanov_p написа:Когато казва закона! Ти и това ли не знаеш?

Напълно съм сигурен, че си адвокат-любител без китап, но с богат опит и много знания.
Изобщо не са ти ясни основни принципи в правото.
След време щели да могат да си ги вземат...хахахаха

Адвокат!!! ...иначе разни "професори" такава хубава работа ще ви свършат, че ще се чудите как така не става само с ядене!
crossbike
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 25 Мар 2014, 15:47

Не съм адвокат, инкасатор съм! Човекът избира кой да слуша, а аз ще им събера парите, това ми е работата.

Между другото се замислям дали при при ИЛ с няколко присъдени дължими суми, главница, различни видове лихви, разноски и др. поръчителят може да си извади ИЛ при платена някоя от сумите, напр. която е погасена първо?
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот crossbike » 25 Мар 2014, 16:10

Видя ли?
Не си адвокат и пак се напиняш!
Пак питам: Когаааааааааааааааааааа?
crossbike
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 25 Мар 2014, 22:09

В нашия бранш взимаме от клиента 10% горница от цялата сума, ако делото му е пипано от адвокат преди да ни потърси. Първия въпрос който задавам когато ми се обадят за изп. дело при съдия-изпълнител е дали по дело се е подвизавал адвокат. Между другото аз съм единствения, който взима такива дела.

Когааааааааааа, какво? Кога ще събера парите ли? Зависи, ако клиентът не се заплете с адвокати ще ги събера веднага или относително бързо, ако отиде първо при тях, после при мен - когато успея.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот crossbike » 26 Мар 2014, 09:38

Пич, веднага спирай сериалите, че яко ти е размътен мозъка!!!
Хахахахах...и лисицата разправяла, че гроздето е кисело...
Всеки много зле подготвен юрист може да противодейства на "адвокати-любители-събирачи-и други" само за няколко минути и то така, че никога повече да не си помислят да безпокоят клиента му.
crossbike
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 26 Мар 2014, 10:03

Това не е тинейджърски чат, ако имаш да казваш нещо по темата пишеш, ако не - на лични.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 26 Мар 2014, 11:16

`Начи, като почнете да се дуете и на човек ми се отщява и да ви чете. Събирачи, играчи и прочее, глупости.
ralluk написа:От банката разбират, че са препратили случая към ЧСИ, а има и дело срещу тях. Те плащат всеки месец, а започват дело и искат да ги накарат да изплатят сумата (която някак нараства с 8000 отгоре).

По темата- има нещо сбъркано. Ако поръчителите, а те са такива вашите приятели с липса на компютърна грамотност, са плащали редовно :idea: ( от тук се тръгва), банката няма основание да прави кредита предсрочно изискуем ( абе, зависи, какво пише в договора за кредит), респективно да образува заповедно производство. Това навежда на мисли, че или има неритмично плащане, или банката е оплескала нещо( и двата варианта са съвсем възможни житейски).
Чете се договора за кредит ( поръчителите трябва да го имат), правят се съответни ( съществени) справки по заповедното дело ( в кратки срокове) и документите, удостоверяващи плащане по кредита от поръчителите, респективно изпълнителното дело и се гради стратегия. Банките не винаги изпипват нещата, респективно от това четене може да изскочи зайчето.

Не давате информация, която да позволи коректен отговор, а и за тея неща работата става на място, не във форум.

Но, ако са изтекли повече от 14 дни от датата, на която ЧСИ ги е уведомил, че започва да работи срещу тях и имуществото им ( олучили са покана за доброволно изпълнение).... остава им единствено да възразят, че са плащали редовно на банката и представят на СИ документи в тази насока, за да редуцират размера на дълга.

8000лв. говори за разноски по заповедно, хонорари, изпълнително, такси за ЧСИ и като цяло за дълг в немалък размер ( повече от 20х.лв.), ерго ..... абе всеки си знае интереса.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Следваща

Назад към Изпълнително и обезпечително производство