начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

Ако длъжникът дължи на държавата пари

Ако длъжникът дължи на държавата пари

Мнениеот ilian_todorov » 14 Мар 2014, 00:11

Ако длъжникът дължи на държавата сума по-голяма от стойността на имуществото си, което е изкарано за продан, аз ще получа ли нещо? Доколкото знам държавата има привилегия и само ако имотът (в случая земи) има ипотека в моя полза, тогава имам предимство пред държавата. Поне така беше по старото ГПК? СИ може ли да си затвори очите и не уведоми НАП за публичната продан? Каква е практиката?
ilian_todorov
Активен потребител

Re: Ако длъжникът дължи на държавата пари

Мнениеот shany83 » 25 Мар 2014, 16:48

Практиката, а и правилото е СИ не само да "не си затваря очите", а и да прилага правилно разпоредбите на ГПК и ДОПК, с които Вие явно сте запознат.
shany83
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 25 Мар 2014, 21:32

Държавата, като присъединен взискател, може да вземе преди теб, може и след теб, а може и да делите. Зависи за какво са ви вземанията. ЧСИ може и да си "затворят" очите, но ако има обезпечение, което да остане след плащането и това не са редки случаи.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 27 Мар 2014, 12:37

ivanov_p написа:Държавата, като присъединен взискател, може да вземе преди теб, може и след теб, а може и да делите. Зависи за какво са ви вземанията. ЧСИ може и да си "затворят" очите, но ако има обезпечение, което да остане след плащането и това не са редки случаи.

Вземанията са шест за общо около 3 700 лв.. Пет пъти е осъден за клевета, а шестото е за разноски по дело по което е осъден да предаде владението на имот. Доколкото знам първо държавата си прибира парите, а за мен ако остане. В случая дължи 13 500 лева глоби, наложени по делата за които е осъден за клевета. Имота (ниви) не струва повече от пет хиляди лева. За мен няма да остане нищо. Имал някакви други ниви в друга област (за около 2000-3000 лв.) , но за тях трябва да ходя при друг СИ в съответния град. Дори да продадат и тях, аз пак няма да взема нищо. Така ли е?
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот miniscule » 27 Мар 2014, 15:44

ilian_todorov написа: Доколкото знам първо държавата си прибира парите, а за мен ако остане. В случая дължи 13 500 лева глоби, наложени по делата за които е осъден за клевета.

Чл 136 ЗЗД
Ползуват се с право на предпочтително удовлетворение в реда, по който са изброени следните вземания:
.................................

6. вземанията на държавата,освен тия за глоби;
Quis custodiet ipsos custodes?
miniscule
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 27 Мар 2014, 16:05

аз пак няма да взема нищо. Така ли е?

Ти не давай акъл кое колко струва и какво ще вземеш, това Божа работа. Може и за толкова да не се продадат нивите, може и в пъти повече пари да се вземат. В най-лошия случай ще делите с държавата, а може и грешка да стане и да вземеш всичко. Освен това длъжникът щом клевети и даже го съдят за това сигурно има и нещо друго за взимане, никой не съди клошари.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 27 Мар 2014, 16:58

miniscule написа:
ilian_todorov написа: Доколкото знам първо държавата си прибира парите, а за мен ако остане. В случая дължи 13 500 лева глоби, наложени по делата за които е осъден за клевета.

Чл 136 ЗЗД
Ползуват се с право на предпочтително удовлетворение в реда, по който са изброени следните вземания:

Благодаря!
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 27 Мар 2014, 17:02

ilian_todorov написа:
miniscule написа:

Чл 136 ЗЗД

Благодаря!

Този се занимава с телефонни измами, но освен тези ниви, нищо друго няма.
Преди време спечели едно дело за един имот, но сега върху този имот има построен жилищен блок и няма как реално да си го върне.
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 28 Мар 2014, 00:38

[/quote]
Ти не давай акъл кое колко струва и какво ще вземеш, това Божа работа. Може и за толкова да не се продадат нивите, може и в пъти повече пари да се вземат. В най-лошия случай ще делите с държавата, а може и грешка да стане и да вземеш всичко. Освен това длъжникът щом клевети и даже го съдят за това сигурно има и нещо друго за взимане, никой не съди клошари.[/quote]

Този се занимава с телефонни измами, но освен тези ниви, нищо друго няма.
Преди време спечели едно дело за един имот, но сега върху този имот има построен жилищен блок и няма как реално да си го върне.
ilian_todorov
Активен потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство