начало

Нагласите на студентите по „Право“ за наказването на престъпления Нагласите на студентите по „Право“ за наказването на престъпления

Договаряне на привилегированост на кредитор

Договаряне на привилегированост на кредитор

Мнениеот ihuahu » 04 Юни 2014, 13:24

Здравейте.

Въпросът ми е под каква форма, мислите, че може да се договори привилегированост на кредитор: споразумение, договор, нещо друго...? Конкретният случй включва следното: А и Б имат бизнес отношения. А има ипотекиран имот в полза на банка, но има и задължения към Б, който от своя страна иска да договори с А, че след банката, ще бъде следващ по ред за удовлетворяване.

Подвъпрос: доколко след сключването на договорката за привилегированост, същатата мпже да се противопостави на чл. 136 ЗЗД? Според мен не може, имам предвид, че дори и да е налице договорно уреждане на реда за удовлетворяне, то А може да учреди и нова ипотека в полза на друг кредитор, да речем, и Б няма да може да направи нищо, въпреки, че има споразумение с А за привилегированост.

Надявам се, че въпросите ми не будят единствено насмешка у вас със своята елементарност, не съм стъпвал в гражданско и търговско дело от 10 години.
ihuahu
Младши потребител

Re: Договаряне на привилегированост на кредитор

Мнениеот zmeyan » 04 Юни 2014, 13:42

примерна форма ... договорна ипотека :)
zmeyan
Потребител

Мнениеот ihuahu » 04 Юни 2014, 14:00

zmeyan написа:примерна форма ... договорна ипотека :)

Да, но искам да избягам от нея. Изобщо искам да избягам от всичко, изброено в чл. 136 ЗЗД.
ihuahu
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 04 Юни 2014, 18:26

Всеки иска да избяга от закона, ама после или плаща или нищо не взима. Как ще договориш срещу държавата? Ипотека и особен залог, това са нещата с предимство и с най-ниски разходи. Има и още, но те са с много високи разходи за да се използват.
Последна промяна ivanov_p на 05 Юни 2014, 13:38, променена общо 1 път
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот ihuahu » 05 Юни 2014, 11:13

ivanov_p написа:Всеки иска да избяга от закона, ама после или плаща или нищо не взима. Как ще договориш срещу държавата? Ипотека и особен залог, това са неката с предимство и с най-ниски разходи. Има и още, но те са с много високи разходи за да се използват.

Ех...все едно не си осъждал до сега държавата. Или не си печелил дело срещу прокуратурата. Държавата не винаги е изправната страна и държавата не винаги е Бойко, Сергей, Председателя на народното събрание или Окръжния прокурор. Има опции да договаряш дори и срещу държавата. И какво друго прави всеки адвокат, особено наказателния, освен да бяга от закона?
Ипотеката, разбира се, е вариант. Но е скъп вариант. Евтин вариант е обикновен, незаверен договор, споразумение, спогодба, съглашение или каквато и да е било друга дивотия. И питам хора, които са правили подобни, пък аз да си преценям ще ми върши ли работа. Ако няма - здраве. Опит ми трябва, не обща теория на правото.
Благодаря все пак.
ihuahu
Младши потребител

Мнениеот zmeyan » 05 Юни 2014, 12:11

Зависи какво търсиш:
1) ако търсиш сигурност на привилегията, насочваш се към "нещо", което се вписва и се приема, че всички са осведомени за него.
2) ако търсиш евтин вариант ... в крайна сметка може да ти излезе по-скъп (особено при евентуално съдебно оспорване) и с липсата на сигурността.
3) ако е за твой клиент и си търсиш "възможности за занимавка" ... е вариантите са много, но тогава не се бърка в твоя джоб :)
zmeyan
Потребител

Мнениеот ihuahu » 05 Юни 2014, 12:39

zmeyan написа:Зависи какво търсиш:

Вярно е, че не казах в началото какво търся, но го напавих с умисъл, да не слагам преднамерено или пък без да искам граници на човешката мисъл и творчество :)
Не търся сигурност на привилегията. За това и не скачам на скъпите варианти. Всъщност трябва ми нещо за "замазване на очите" на кредитора, но пък да имам в последствие възможности да лавирам. Виждаш ли защо не си разкривам картите в началото? Ми защото съм нечестен, непочтен и тарикат. И да го римувам - адвокат :) Само дето не разбирам нищо от гражданско - правния оборот.
ihuahu
Младши потребител

Мнениеот n_ikito » 05 Юни 2014, 12:45

Интересно, договор противоречащ на императивна норма е....??? :idea:
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 05 Юни 2014, 13:43

Тука нещо минахме на китайски.

Аз не съм чул някой да е осъдил държавата, по-точно да е спечелил обжалвано разпределение, ако държавата не е допуснала груба грешка. Ти не се съдиш с нея, СИ събира парите и ги разпределя, а ти с хвърчащия договор си до прозореца, вляво, последен.
Аз се чудя как да осъдя държавата защото на практика й събирам данъците и взе да ми дотяга, ти ще разчиташ с хвърчащ договор да я заобиколиш.

Да не пускам нова тема, дали поне теоретично иск по 62 ЗЗД срещу държавата може да мине при положение, че тя има да взима стотици хиляди, не е направила никакви запори и възбрани, а всичко по делото се предприема и плаща от взискателят/те/. Освен връщането на преките разходи(обедняването) дали може да се претендира и за възнаграждение?
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот ihuahu » 05 Юни 2014, 19:13

Българска работа, братче :), байганьовска. Той, аслъ, Ганю акъл не ще, пари му дай. Па и от 'сичко по мноо разбира....

Благодаря на искрено отзовалите се, получих каквото ми беше нужно!
ihuahu
Младши потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство