начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Дължими такси и разноски по изпълнението

Дължими такси и разноски по изпълнението

Мнениеот scythe » 20 Авг 2014, 18:16

Моля някой, който разбира, да отговори на следния въпрос!!

Има заведено изпълнително дело срещу мен.Аз разплащам по гражданското дело директно на взискателя всички дължими суми.Няколко дни по-късно получавам поканата за доброволно изпълнение.
Т.Е. платил съм всичко още преди да разбера, че има заведено изпълнително дело срещу мен.Не съм юрист, но доколкото се ориентирам дори не влизам в срока за доброволно изпълнение.Изпълнителното производство е започнало, но аз разплащам всичко още преди да узная, че имам дело.
Адвокатът е подал една молба с изп.лист, а ЧСИ-то е направило само стандартните проверки за всяко дело.Нито една стотинка не е минала през сметката му.И за всичката тази "работа" трябва да получи една солидна сума- без да си мръдне пръста.
Та искам да разбера как стои въпросът с таксите и разноските по изпълнително дело, когато всичко е платено още преди срока за доброволно изпълнение.
Благодаря!
scythe
Нов потребител

Re: Дължими такси и разноски по изпълнението

Мнениеот borovinka » 21 Авг 2014, 11:16

С разписката, че "всичко е платено" отивате при ЧСИ-то и ви прекратява делото, като разноските остават за сметка на взискателя.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот milley » 07 Ное 2014, 18:22

ЧСИ ще приеме разписките и ще попита взискателя. А ако взискателят не признае тези разписки ...
milley
Младши потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 08 Ное 2014, 16:27

scythe написа:Та искам да разбера как стои въпросът с таксите и разноските по изпълнително дело, когато всичко е платено още преди срока за доброволно изпълнение.

Тук срока за доброволно изпълнения няма общо- кофти законодателна техника, но съдебната практика се консолидира в посока: дължите разноски по изпълнението, ако платената от вас сума е получена от взискателя след образуване на изпълнителното дело.

Имате право да се сърдите на вашия народен представител от периода 2007- 2008г. ( участвал е в приемането на този текст).
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот bobi9 » 12 Ное 2014, 22:21

Изпълнителното производство започва,след подаването на молба за образуване на изпълнителното дело. Т,е ако приемем,че сте платили на взискателя във времето,когато делото вече е образувано пред съдебен изпълнител,дори и да не сте знаел за това дължите разноските. Единствената възмжност е ако,датата Ви на плащане е преди датата на образуване на делото,тогава то се прекратява и разноските се възлагат в тежест на взискателя. Тук срокът за "доброволно изпълнение" не играе роля. Изобщо цялата тая пародия,с "доброволното изпълнение" с която спекулират и мн. колеги е смешна. Това е правен термин и няма нищо доброволно в плащането на едно задължение след намесата на изпълнителния орган. Презумпцията тук,е че Вие сте узнал за задължението си още с постановяване на съдебното решение и сте могъл да изплатите дължимото наистина доброволно. СЛед,като не сте го сторил,сте изпаднал в забава и срещу Вас е задействано производството по издаване на изпълнителен лист и е образувано изпълнително дело,дължите разноските. Има и задължителна практика по чл.290 ГПК по този въпрос.
bobi9
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 13 Ное 2014, 00:46

Все ме домързява да поставя пред някой със законодателна инициатива въпроса за промяна името на "Покана за доброволно изпълнение" с "Покана за изпълнение с добро", но явно трябва да се нагърбя.
ivanov_p
Активен потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство