начало

След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри След кибератаката, ВСС спешно отпусна близо 1.7 млн. лева на ВАС за нови сървъри

Освобождаване от работа на майка на дете до 3 години.

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Освобождаване от работа на майка на дете до 3 години.

Мнениеот mimi_leo » 22 Ное 2015, 23:26

Имам обратният на повечето хора проблем. Имам служителка на дете на 2 години, която искам да освободя от работа. Изплатих платеният отпуск, сега мога ли да я пусна в 6 месечен неплатен такъв без нейно желание?
Проблема е че от както забременя жената прекалява, явно разчитайки на защитата от закона, изтърпях бременноста и, както и плащането на осигуровките през 2 години майчинство. Но до тук човечността ми свършва. Не желая да ме правят на маймуна. Още повече работата доста се промени, и към момента съм сигурна че няма да се справя на позицията.
mimi_leo
Нов потребител

Re: Освобождаване от работа на майка на дете до 3 години.

Мнениеот borovinka » 23 Ное 2015, 16:41

mimi_leo написа:Имам обратният на повечето хора проблем. Имам служителка на дете на 2 години, която искам да освободя от работа. Изплатих платеният отпуск, Защо? Парична компенсация на отпуск е забранена, освен при прекратяване на ТПО. сега мога ли да я пусна в 6 месечен неплатен такъв без нейно желание - не можеш без нейно съгласие?

Проблема е че от както забременя жената прекалява, явно разчитайки на защитата от закона, изтърпях бременноста и, както и плащането на осигуровките през 2 години майчинство. (Това е ваше законово задължение, а не факт за "търпяне"). Но до тук човечността ми свършва. Не желая да ме правят на маймуна. Още повече работата доста се промени, и към момента съм сигурна че няма да се справя на позицията.
Ако сте сигурна, че няма да се справя с позицията -> Искане за предварително разрешение от ИТ -> съгласие от тяхна страна -> освобождаване.
Май ще ви се наложи повторно да й платите отпуските. Консултирайте се с адвокат преди да предприемете нещо, защото има голяма вероятност да тръгне да ви съди за незаконно уволнение.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Re: Освобождаване от работа на майка на дете до 3 години.

Мнениеот mimi_leo » 23 Ное 2015, 23:31

Задължително ще се консултирам и с адвокат. Мисля да я преназнача задължително. И да- сигурна съм че няма да се справи- така че ще пиша и до инспекция на труда.
mimi_leo
Нов потребител

Назад към Трудово право