![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Според вас възможно ли е двете дела да бъдат присъединени и ако да на какво основание?
![Question :?:](./images/smilies/icon_question.gif)
|
|
ilian_todorov написа:Завел съм две НЧХД за клевета, но за две различни деяния. Първото беше миналата година, тъй като в жалба до ОС подсъдимият ме наклевети. В хода на процеса по първото дело обаче подсъдимият отново ме наклевети докато даваше обяснения пред съда и аз тази година заведох второ НЧХД. В днешното съдебно заседание (по първото дело) той поиска второто дело да бъде присъединено към първото, с аргумента, че тъжителят и подсъдимият са едни и същи. Не бил банка, че да плаща толкова много по две дела.Съдията отложи делото поради отсъствието на служебния му защитник и изиска тъжбата (заверен препис) по второто НЧХД. Обеща да се произнесе по искането за присъединяване през следващото съдебно заседание.
Според вас възможно ли е двете дела да бъдат присъединени и ако да на какво основание?
teogeo написа:ilian_todorov написа:Завел съм две НЧХД за клевета, но за две различни деяния. Първото беше миналата година, тъй като в жалба до ОС подсъдимият ме наклевети. В хода на процеса по първото дело обаче подсъдимият отново ме наклевети докато даваше обяснения пред съда и аз тази година заведох второ НЧХД. В днешното съдебно заседание (по първото дело) той поиска второто дело да бъде присъединено към първото, с аргумента, че тъжителят и подсъдимият са едни и същи. Не бил банка, че да плаща толкова много по две дела.Съдията отложи делото поради отсъствието на служебния му защитник и изиска тъжбата (заверен препис) по второто НЧХД. Обеща да се произнесе по искането за присъединяване през следващото съдебно заседание.
Out-of-topic: ще ви падне тъжбата за клевета.
kozelet написа:Не съм юрист, обаче според мен когато е пред съд, попада или под член 286, или по 290, които са много по-тежки и са престъпления от общ характер. Преследва се от прокуратурата, а не чрез НЧХД, и се смята за престъпление против правосъдието, а не спрямо конкретна личност.
Не съм сигурен за 290 каква е ситуацията, ако извършителят е подсъдим по НЧХД, а не свидетел.
kozelet написа:Не че не е изключен варианта подсъдимия да е уникален ........, и на всяко заседание да измисля някаква нова глупост, която по никакъв начин не е свързана с предходната клевета, и презумпцията за процесуална защита да отпадне.
ilian_todorov написа:kozelet написа:Не че не е изключен варианта подсъдимия да е уникален ........, и на всяко заседание да измисля някаква нова глупост, която по никакъв начин не е свързана с предходната клевета, и презумпцията за процесуална защита да отпадне.
Позна![]()
Но и да повтори клеветите пак носи наказателна отговорност. Друг е въпросът, ако беше казал -"Разбрах от ....., че частният тъжител е вършил това или онова. Това може да се приеме за защита.
teogeo написа:ilian_todorov написа:kozelet написа:Не че не е изключен варианта подсъдимия да е уникален ........, и на всяко заседание да измисля някаква нова глупост, която по никакъв начин не е свързана с предходната клевета, и презумпцията за процесуална защита да отпадне.
Позна![]()
Но и да повтори клеветите пак носи наказателна отговорност. Друг е въпросът, ако беше казал -"Разбрах от ....., че частният тъжител е вършил това или онова. Това може да се приеме за защита.
Няма клевета. Липсва елементът "разгласяване". Накратко - идеята е, че съдията, прокурорът и секретарят не издават това, което става в залата и така казаното няма да стане достояние на обществото и оттам да пострада доброто Ви име.
В случая инкриминирания израз “душевно болен човек” отразен в обяснения на подсъдимия, дадени пред служител на РДВР гр. Ш. на 11.09.2006 г. свързан с цялото изложение,касаещо влошени отношения между двамата, във връзка с парични задължения на тъжителя и негови жалби до МВР срещу подсъдимия и служители на финансови институции ,очевидно сочи на оценка ,а не на твърдян факт. Не без значение е и категорично установеното обстоятелство ,че тази оценка е направена пред овластено лице - служител на РДВР,т.е. не е налице резултата от “разгласяването” -/виж състава на квалифицираната клевета по чл.148а НК-изпълнителното деяние и престъпния резултат /.
svettoslav написа:Сложна тема. Но пък щом го е осъждал 2-3 пъти вече....
От клевета до обида има разлика от тук до небето. И не може да има клевета, щом пострадалия е на място.[/quote]ilian_todorov написа:svettoslav написа:Сложна тема. Но пък щом го е осъждал 2-3 пъти вече....
Не съм съгласен. Аз вече съм го осъждал за клевета и обида за подобни изказвания в съдебната зала три пъти
|
|
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 29 госта