начало

ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право

Отпуск по време на бременност

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отпуск по време на бременност

Мнениеот Спасова » 23 Мар 2005, 13:01

Иксам да попитам, все още ли е валиден този закон?

От 01.01.2004 г. за придобиване право на парично обезщетение през време на отпуска по чл. 164 от КТ за отглеждане на малко дете работничката и служителката трябва да има осигурителен стаж 6 месеца, като осигурена за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука и професионална болест, или за всички осигурени социални рискове без безработица. От тези 6 месеца 3 трябва да са били през периода от 12 календарни месеца, предхождащи месеца, от който започва отпускът за отглеждане на малко дете

Благодаря
Спасова

Re: Отпуск по време на бременност

Мнениеот донна2 » 23 Мар 2005, 13:42

Право на обезщетение при отглеждане на малко дете
Кодекс за социално осигуряване - Чл. 52а. (Нов - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 1.07.2004 г., изм., бр. 69 от 2004 г.) Осигуреното лице има право на обезщетение за отглеждане на малко дете, ако има осигурителен стаж 6 месеца като осигурено за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички осигурени социални рискове без безработица.

изисква се да имате въобще 6 месечен осигурителен стаж
донна2

Re: Отпуск по време на бременност

Мнениеот Spasovaа » 29 Мар 2005, 12:51

Това и на мене ми го казаха, но имало някакво доуточнение, че за да получавам 2 години майчинство, не само тези 6 месеца трудов стаж да имам от предходните години, но и в месеца в който ми е термина за раждане , да се водя че сам на работа, т.е. 15 дни преди да родя и 15 дни след като родя, за да ми дадат 2 години майчинство. В противен случай, ако са само 6 месеца трудов стаж ми се полага само една година майчинство.
та исках да попитам така ли е?
Благодаря
Spasovaа

Назад към Трудово право