начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Трудов Договор с изпитателен срок в полза на работодателя

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Трудов Договор с изпитателен срок в полза на работодателя

Мнениеот dimitrovcvetan » 15 Юни 2016, 21:36

Здравейте.

Преди около година, започнах във фирма, работейки по 30 часа седмично, на доста ниска заплата, под формата на стаж. Изпитателният срок беше в полза на работодателя и кратко след като приключи останах във фирмата за постоянно, заплата ми се повиши, но нов договор не подписахме. Вече работя година и няколко месеца в тази фирма на същият договор.

На въпроса, "На колко бивам осигуряван?", работодателят ми отговори, че съм осигуряван на сумата, която получавам. Но за съжаление никъде не е упоменато. Също така счетоводители ми обясниха, че подобни договори се подновявали сами. Това ми звучи несериозно, за да го приема на поднос и за това имам нужда от вашият съвет.

Ето и част от договора:

"1. Предприятието възлага и работникът приема да изпълнява в {фирма}, {адрес}, {длъжност}, категория на труд - трета, с изпитателен срок 3 месеца, за непълно работно време - 6 часа, седмично 30 часа с основно месечно трудово възнаграждение {заплата} с допълнителни възнаграждения с постоянен характер:
а.) по 0.6% за всяка година трудов стаж и профисионален опит
б.)
...
5. Други условия на трудовият договор:
А) Срокът за изпитване е в полза на работодателя
Б) Работникът няма право да презаписва, изнася, разпространява и борави с каквато и да е фирмена информация извън дейностите, за които служебно е упълномощен."

Въпросът ми е как мога да бъда сигурен, че ме осигуряват на заплатата, която получавам след като в договорът ми пише нещо коренно различно. Също така редно ли е да се преподпише подобен договор след успешното преминаване на изпитателният срок.
Надявам се да получа разяснения.
Благодаря предварително на всички, включили се по темата.
Поздрави!
dimitrovcvetan
Нов потребител

Re: Трудов Договор с изпитателен срок в полза на работодател

Мнениеот jhoro » 15 Юни 2016, 23:40

Първо - в самия договор трябва да е посочена сумата на основното възнаграждение с цифри и словом (не е нужно да я цитирате).
Второ - за да сте напълно сигурен върху каква заплата Ви осигуряват - отивате в НОИ с документ за самоличност и си взимате ПИН код (ако не сте го направили досега). После отваряте страницата Справки по ЕГН и ПИК на НОИ и гледате Справка за подадени декларации за социално осигуряване за осигурено лице за периоди след 2004 г..
На тази страница се намира всичката информация от януари 2005 г до момента, с която разполага НОИ. Работодатели, дни, осиг. доход, вноски, извънреден труд ...
Друга справка (по съкратена) е Справка за осигурителен стаж и доход при пенсиониране. В нея си избирате година и виждате - за кой месец, колко дни и на какъв доход сте осигурен и за какъв риск.
jhoro
Активен потребител

Re: Трудов Договор с изпитателен срок в полза на работодател

Мнениеот fiorentina » 23 Юни 2016, 23:56

Скъпа ,никога не съм бил ЛИЦЕМЕР,тези хора ми дължат пари !!! ИЗРАБОТЕНИ ПАРИ !!! Това е ,нещото което мога да,ти напиша ,другото е ,като не си съгласна с нещото което,съм написал, Скъпа ...всяка Дама обича ДГД..................
fiorentina
Младши потребител

Назад към Трудово право