начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Въвод във владение

Въвод във владение

Мнениеот elinor_gt500 » 22 Дек 2017, 01:49

Здравейте. Моля за мнения по следния казус:
Наемодател отдава недвижим имот на намател Х през 2014 год. През 2017 год. Същият наемодател отдава същия имот на друг наемател през 2017 г , като договора е с нотариална заверка. Тъй като първият наемател държи имота, направил е подобрения, преотдал е част от него на други лица, разположил е свои обекти в имота, наемателя по втория договор за наем вади срещу наемодателя изп.лист по 417 и се образува изп.дело за въвод. Съобщението е разлепено на обектите, които са собственост на наемателя по първия договор. Последният пуска молба до съдебния изпълнител, С която го уведомява, че се явява трето лице и че спрямо него въвод не може да се извърши. Въпреки това, съдебният изпълнител прави въвод и на всичкото отгоре обектите са разрушени. Смятате ли, че въводът е незаконосъобразен и кой носи наказателна и имуществена отговорност за унищожаването на чуждо имущество
elinor_gt500
Младши потребител

Re: Въвод във владение

Мнениеот ivan_lawyer » 22 Дек 2017, 03:24

Еми никой няма да носи отговорност.
Първо - изтървана е работата и мен ми се е случвало.

Деликатна постановка.
Първият наемател има същински права - черпи ги от наемният договор и закрилата на ЗЗД, относно правата си върху обекта, поне доколкото го доказва.

Доказване на наемен договор - невписан и т.н. може да стане и чрез фиксиране на датата в общината. Тоест наемен договор се записва и в други регистри и оттам се черпи и 1-годишният срок за валидност на един срочен договор. ХЕИ, Пожарна и т.н.
Въводът е изначално неправомерен - деликатно е положението на двама наематели, макар и вписан и невписан и нашего брата ЧСИ малко не ги долавя разликите.
Явно е труден за смилане казуса и така.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот ivanov_p » 22 Дек 2017, 09:49

Нарушено владение - 75 и 76 от ЗС, срок - 6 месеца.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот elinor_gt500 » 22 Дек 2017, 10:07

Според мен въводът е незаконосъобразен и би следвало да го отмени съда, още повече че има тълкувателно решение от 2017 год по отношение на трето лице. А предаването на владението не означава премахване на обектите вътре. Още повече по такъв вандалски начин. Да не говорим, че преди въвода, в кантората на частния съдебен изпълнител е депозирана молба от третото лице с приложени документи
elinor_gt500
Младши потребител

Мнениеот elinor_gt500 » 22 Дек 2017, 10:20

А обектите в имота ги разрушава не съдебния изпълнител, а лицето, което е въведено, тоест взискателя по изпълнителното дело
elinor_gt500
Младши потребител

Мнениеот teogeo » 22 Дек 2017, 14:35

Както посочи и Иванчо - във валидността на първия договор за наем е заровено кучето. Независимо, че той не е вписан, може да се докаже, че такъв е сключен на определена дата, а оттам вече другиму ще се възложи тежестта да доказва, че същият е прекратен. Дори и да е бил за някакъв срок и той да е изтекъл, след като наетата вещ се ползва от наемателя и наемодателят не се е противопоставил, то договорът за наем се счита продължен за неопределено време и така, докато не се прекрати изрично от страните.

Всъщност, в клаузите на този първи наемен договор също може да има някакви уговорки, от които нещата да тръгнат в една или в друга посока.

Никой тук не коментира май и вината на наемодателя, който при знание за валиден първи договор за наем е нарушил задължението си да не сключва втори договор за наем за същата вещ.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 22 Дек 2017, 14:37

elinor_gt500 написа:Според мен въводът е незаконосъобразен и би следвало да го отмени съда, още повече че има тълкувателно решение от 2017 год по отношение на трето лице. А предаването на владението не означава премахване на обектите вътре. Още повече по такъв вандалски начин. Да не говорим, че преди въвода, в кантората на частния съдебен изпълнител е депозирана молба от третото лице с приложени документи

А откъде сте сигурна, че жалбоподателят срещу въвода във владение се е защитавал правилно и е изложил умело и изчерпателно релевантните факти пред съда, така че съда да се усети какво се случва???
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 22 Дек 2017, 16:28

Имате 6 месеца за да си защитите държането, в случая приравнено с владение, което ви е било отнето незаконно. Това става с иск срещу наемодателят, като е възможно да се включи и СИ, не съм водил такъв иск и не съм мислил специално по въпроса. За увреденото и разрушеното искът ви е срещу вторият наемател или който конкретно е рушил.
Тъй като СИ е действал по Заповед за изпълнение по чл. 417 ГПК от денят в който сте узнал е започнал да тече срок за възражение и е трябвало е да възразите, ако ИЛ е бил издаден срещу вас. Врътката тук обаче е друга - ИЛ се издава срещу собственика наемодател и ЧСИ е вадил него, а не вас. Затова и не може да оспорвате действията на ЧСИ, освен ако в последните поправки има повече права за трето лице.
Най-важното е срещу кого и на какво основание ще насочите исковете и да не изпуснете шест месечния срок.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот elinor_gt500 » 22 Дек 2017, 21:17

Смятам да обжалвам действията на СИ.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
elinor_gt500
Младши потребител

Мнениеот elinor_gt500 » 22 Дек 2017, 22:09

Ivanov, благодаря за насоката, която ми даде. За вината на наемодателя не бях мислила. Той също е отговорен за нанесените имуществени вреди
elinor_gt500
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 22 Дек 2017, 22:56

При обжалване действията на СИ най-вероятно ще загубиш, в закона има пропуск, а и тълкуването, което си посочил е срещу теб - ти си държател, а не владелец. Трябва да се възрази срещу ЗИ и собственикът да заведе установителен иск. Там може да спечелиш делото. Договор за наем не може да е основание за въвод, защото наемният договор е безпредметен, ако държането (в закона е написано владението) не е било предадено на наемателя. Затова трябва да се види и ИЛ и самият нотариално заверен договор. Исковото ще се проточи и затова трябва да се заведе и иск за защита на владението (тук се защитава и държането) и евентуално да се поиска спиране на производството до решаване на установителния иск.
При всички случаи имаш и още един иск срещу наемодателя за обезщетение за вреди.
Това са много сложни неща и сам е трудно да се оправиш, а за съжаление са малко и адвокатите които могат да го направят. Аз също пиша донякъде напосоки, защото самото осмисляне на казусите и то при наличие на документи, изисква време и внимание.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 23 Дек 2017, 00:05

ivanov_p написа:При обжалване действията на СИ най-вероятно ще загубиш, в закона има пропуск, а и тълкуването, което си посочил е срещу теб - ти си държател, а не владелец. .

Анджак. Наемателят (държател) държи вещта за собственика, той не владее, защото няма анимус.
Затова и въвод във владение се прави и срещу наемател / заемател за послужване. Пример - наддавач печели на публична продан НИ, който е отдаден под наем. Практиката приема, че съдебният изпълнител в такъв случай извършва въвод във владение, но без да се отстранява наемателят - например сменя се ключалката на помещението и новите ключове се дават на новия собственик и наемателя.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот elinor_gt500 » 24 Дек 2017, 02:19

Аз съм мл.адвокат. Погледнете това решение и си кажете мнението. Аз продължавам да Смятам, че има големи шансове въвода да бъде отменен от съда
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
elinor_gt500
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 24 Дек 2017, 11:50

Казах, че са много малко старшите адвокати, които ще спечелят този холдинг от дела. Сложно е и не се хващайте на решения от някой съд, макар да е напълно правилно, защото не се знае какво ще реши друг. В случая трябва да се седне и помисли.
Цитираното решение визира случай, при който въводът не е извършен и за страната е налице право на жалба по определен от закона ред за този случай. Във вашият въводът е претърпян и трябва да си търсите правата като защитите владението/държането си, което е продължило повече от 6 месеца, за което имате шест месечен срок.
Трябва да се докаже и незаконността на въвода. Отделно трябва да си търсите правата от третото лице, разрушило или повредило направеното от вас. За това ще трябва да ги докажете - строителни книжа, фактури, свидетели, а за каквото е останало експертиза, която може да направите като обезпечение на доказателства. Наемодателят също върви, не ви е осигурил спокойно ползване на имота - според договора или икономическа експертиза на печалбата.
От една страна ви притиска срока - 6 месеца, а от друга трябва да докажете незаконност на въвода - съсредоточете се върху това. ЧСИ е извършил въвода, може ли да докажете незаконност в жалба срещу действията му? Аз не знам, не съм имал такъв случай и не съм се интересувал. ЗИ и ИЛ обаче са издадени в заповедно, срещу което може да възразите и което със сигурност ще спечелите, в решението пише защо, като е допусната и малка грешка - взискателят не е държател на имота, а филанкишията, държател се става не с подписан договор, а с предаването на имота.

Накрая ще осъдите и ЧСИ по 45 ЗЗД, с което холдингът ще стане от 5 дела.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот elinor_gt500 » 24 Дек 2017, 12:18

Как да докажа незаконност на въвода, ако не го обжалвам, в случая в 7-дневния срок
elinor_gt500
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 24 Дек 2017, 12:57

Може да обжалвате и въвода за да не пропуснете процесуална възможност, но той вече е извършен и след като законът ви е дал 75 и 76 от ЗС не знам доколко ще имате успех. При въвода вие сте научили за ЗИ и имате две седмици за възражение. Ако наемодателят не предяви иск ЗИ ще бъде обезсилена, а ако предяви в пълен процес ще си защитавате правата и ако решението е във ваша полза ще е налице незаконен въвод, но делото ще се проточи и ще трябва да искате спиране на иска за защита на владението. Трябва да проверите дали в този конкретно иск може да доказвате незаконност или да я предявите като инцидентен иск. Помислете и тогава действайте. Тук всичко е чиста процедура и трябва да търсите много добри специалисти в тази част на правото.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот elinor_gt500 » 24 Дек 2017, 13:24

Само че, ЗИ не е срещу мен, а срещу наемодателя, а аз се явявам трето лице. Имам ли в тази ситуация право да възразявам?
elinor_gt500
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 24 Дек 2017, 14:38

Да, наистина ЗИ не е срещу теб и може да обжалваш само при иск по 134 ЗЗД. Затова минаваш на владелчески иск. Пусни и жалба срещу ЧСИ, но въводът е вече извършен и каквото е писано... Сега в СГС жалбите минават бързо, до два месеца, но ЧСИ може да я забави много и да загубиш иска по ЗС, а той ти е основен.
Срещу адвокатите на двете страни пускаш сигнал до АК, а ако по самият въвод има пропуски от ЧСИ пусни и срещу него, глобите са хиляди левове.
ivanov_p
Активен потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство