начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Обезщетение по член 222

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Обезщетение по член 222

Мнениеот mermay » 07 Фев 2023, 11:54

Здравейте, уволниха ме през декември неочаквано по чл. 328, ал.1 т.2, без предизвестие, като затова работодателят ми изплати обезщетение за неспазен срок на предизвестие. След това отидох в Бюрото по труда и се регистрирах, и подадох декларация за обезщетение, като скоро получих писмо, че са ми изчислили сумата, която ще получавам за 6 месеца от борсата. Интересува ме мога ли да подам декларация до работодателя по член 222, тъй като месец по-късно още съм безработна, докато съм записана в бюрото и предстои да получа някаква сума за януари? Благодаря!
mermay
Нов потребител

Re: Обезщетение по член 222

Мнениеот svegrigorov » 07 Фев 2023, 13:49

Да, но трябва да възстановите сумата получена от НОИ за първия месец, в който сте останала без работа.
svegrigorov
Потребител

Re: Обезщетение по член 222

Мнениеот guest1 » 07 Фев 2023, 17:37

mermay - Вие сте се регистрирала в Агенция по заетостта/Бюро по труда - защото ТД Ви е прекратен, а ПОБ ще получавате от НОИ.
При тази ситуация - прекратяване на ТД по чл. 328, ал.1 т.2 и при неспазено предизвестие - имате право на две обезщетения от работодателя:
1. По чл. 220, ал. 2 - брутното трудово възнаграждение за неспазения срок на предизвестие;
2. По чл. 222, ал. 1 - брутното трудово възнаграждение за оставане без работа (до 1 месец) или разликата, между досегашното и новото трудово възнаграждение (ако започнете работа с по-ниска заплата).

От НОИ трябва да издадат 3 (три) разпореждания:
    1. „ОТПУСКАМ парично обезщетение за безработица ...“ в което да посочат параметрите - период, дневен размер и прочие.
    2. „ПРЕКРАТЯВАМ изплащането на отпуснатото ...“ - мотив „обезщетение за оставане без работа“.
Тези две разпореждания се издават едновременно!
    3. „ВЪЗОБНОВЯВАМ изплащането на отпуснатото ...“ - мотив „изтичане периода на обезщетението за оставане без работа“.
Третото разпореждане се издава след периода на обезщетението по чл. 222 и ако все още лицето е регистрирано в АЗ-БТ.
svegrigorov написа:Да, но трябва да възстановите сумата получена от НОИ за първия месец, в който сте останала без работа.

Няма да е точно връщане!
Ако вече е изплатено обезщетение за първия месец - за втория няма да има!
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Назад към Трудово право