начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Отказване от обещетение

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Отказване от обещетение

Мнениеот random1212 » 19 Апр 2023, 21:38

Здравейте на всички,

Хронологията на събитията е следната:

- напускам с 30 дневно предизвестие по собствено желание (имах устна уговорка със бъдвщият ми нов работодател да започна на определена дата след това)
- регистрирам се в бюрото по труда като попълвам и документите за НОИ

Лично моя грешка, че попълних и документи ти за НОИ, но милата жена там или не ме е разбрала, или е разбрала, че ме съм в час и след като поговорихме и й обясних, че до няколко седмици ще започна работа (устната уговорка горе) и не се регистрирам в бюрото, за да ми търсят работа, а просто защото трябва да спазя 7 дневеният срок за регистрация. След дъжд качулка - разбирам, че съм направил грешка с регистрацията в НОИ, тъй като целта ми беше единствено да спазя срока за регистрация в бюрото по труд, нищо повече. След това се оказа, че бъдещият ми работодател ще може да ме наеме след 2 месеца, не след няколко седмици както бяхме говорили.

Следва разпореждане от НОИ като ми определят 1300 лв на месец за срок 8 месеца. Имам неприятен опит в миналото и съм им връщал една пенсия за починал родител и се осъмних в това тяхно решение за обещетение. Даже след като върнах сумата ме търсиха след няколко години да ми твърдят, че не съм ги върнал и да съм бил предоставил доказателство, че съм се издължил - пълен потрес. Както и да е, рязправях се, установи се, че съм се издължил. Правя справка за пбещвтвнието в НОИ и се оказва, че имало грешка и щяло да я оправят - 360 лв за 4 месеца и следващите 3 години каквото и да ми се случи с бъдещ работодател - гол и бос. Посъветваха мене в НОИ или в бюрото), че мога да се откажа от обещетението докато не е влязло е сила (не е започнало изплащане, не са ми пратили пари по сметка). Правя го, получавам входящ номер и чакам обратна връзка. Все още Не получавам такава, но пък онзи ден получих феноменалната сума от 360 лв обещетение по сметка.

Работил съм 8 години без да спирам, осигуряван както си му е реда, без глупости. Единственото желание ми е да си запазя правата за що годе прилично обещетение, защото в тая пуста обстановка да изгубя това право в замяна на 360 лв за 4 месеца е просто абсурдно. Да, абсолютно моя грешка, че не се посъветвах по-рано какво точно да направя в бюрото или какво ДА НЕ правя там - уви.

Имам ли шанс да постигна желаното? Предпочитам да чакам 2 месеца и да не получавам нищо пт НОИ, отколкото фенонемалните 360 лв и следващите 3 години да се моля да не ми се случи нещо…

Благодаря на отзовалите се предварително!
random1212
Нов потребител

Re: Отказване от обещетение

Мнениеот guest1 » 19 Апр 2023, 22:29

Здравейте.
Много приказки, малко факти. А фактите са следните:
Вие сте с прекратен ТД на основание чл. 326 - Прекратяване на ТД от работника или служителя с предизвестие. Поради това сте в графата „Изключения от правилото за определяне размера на паричното обезщетение за безработица“ - минимален дневен размер на обезщетението (18 лева на работен ден) за срок 4 месеца.
Вече не се прави отделна регистрация в НОИ - от БТ подават информация по служебен път.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот random1212 » 19 Апр 2023, 23:08

Здравейте,

Приказките са за контекст. След прекратяване на трудов договор по същия член, задължен ли съм да получавам обещетение или е по лична преценка (моя, да пожелая въпросното обещетение)? Графата, която цитирате не я оспорвам. Факт е, че съм го поискал - волно или неволно. Въпросът ми е дали мога да се откажа от въпросното обещетение с цел да си запазя правата на обещетение в по-голям размер при евентуални неблагоприятни събития в следващите 3 години.
random1212
Нов потребител

Мнениеот berto » 19 Апр 2023, 23:24

Не го мислете, работете си и това е. Когато човек напусне на основание 326 /КТ, след това няма право на обезщетение, точно защото е напуснал по свое желание - чл. 54б, ал. 3 /КСО. Ако Ви се случи пак да сте безработен за какъвто и да е период от време, след това ще се гледа на ново основание и така. Няма какво да връщате. Запомнете добре - в правото, който каквото твърди, трябва да си го докаже. Така че, ако имате проблем пак от такъв характер, отивате при адвокат по трудовоосигурителни въпроси или пак пишете тук и ще Ви кажем.
berto
Потребител

Мнениеот guest1 » 19 Апр 2023, 23:44

random1212 написа:Факт е, че съм го поискал - волно или неволно. Въпросът ми е дали мога да се откажа от въпросното обещетение с цел да си запазя правата на обещетение в по-голям размер при евентуални неблагоприятни събития в следващите 3 години.

В такъв случай не е трябвало да се регистрирате в БТ.
Сега минусът е малкото ПОБ, а плюсът - ще имате осигуровки за пенсия през това време няма да дължите здравни вноски.
berto написа:Не го мислете, работете си и това е. Когато човек напусне на основание 326 /КТ, след това няма право на обезщетение, точно защото е напуснал по свое желание - чл. 54б, ал. 3 /КСО. Ако Ви се случи пак да сте безработен за какъвто и да е период от време, след това ще се гледа на ново основание и така. Няма какво да връщате. Запомнете добре - в правото, който каквото твърди, трябва да си го докаже. Така че, ако имате проблем пак от такъв характер, отивате при адвокат по трудовоосигурителни въпроси или пак пишете тук и ще Ви кажем.

Не е баш така, щото „часовникът е нулиран“ и трите години (по чл. 54б, ал. 4) текат от сега.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Назад към Трудово право