начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Получена стока - казус

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Получена стока - казус

Мнениеот denisx » 30 Яну 2024, 22:36

Здравейте,

Решавам да поръчам стока от магазин чрез сайта им. Плащам с карта, но плащането не минава. Издават ми фактура за банков превод която НЕ плащам. Решавам да се откажа, но все пак след Х дена ми звънят, че превода е минал, дали заради бъг в системата им, дали грешка на счетоводителката не знам и ми изпращат стоката.

От морална гледна точка е ясно, звъня и си плащам или връщам стоката. От неморална (ако реша да си мълча и я взема) какво може да се случи. Мога ли да понеса последствия заради тяхна грешка?

Поздрави,
denisx
Нов потребител

Re: Получена стока - казус

Мнениеот ivanov_p » 31 Яну 2024, 10:38

Могат да си поискат парите с дело в съда.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот hristev » 31 Яну 2024, 12:34

Как хем "плащането е минало", хем "от морална гледна точка е ясно, звъня и си плащам".

Какво излиза ? Че или искате да си платите два пъти, или има грешка в изложението.
hristev
Потребител

Мнениеот denisx » 31 Яну 2024, 13:12

Ами така. Станала е грешка някъде и са ми писали фактурата за платена, а не е (или поне не от мен).

ivanov_p написа:Могат да си поискат парите с дело в съда.

Имат ли право да заведат дело без да ме информират, че е станала грешка и е нужно да платя?
denisx
Нов потребител

Мнениеот ivanov_p » 31 Яну 2024, 15:24

Имат право, а е възможно и да го правят нарочно за да заведат дело.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот denisx » 31 Яну 2024, 18:17

Ясно, може би е схема.

Утре ще се разходя лично да им върна стоката, такава каквато е изпратена.

Освен документ, че е върната в срок и същото състояние какво друго мога да изискам за да си "вържа гащите" ?

Ако ида и твърдят, че е платена и искат да ми връщат пари / дават ваучери за същата стойност и т.н. какво мога да направя аз? Документ за платена фактура върши ли работа? Т.е. аз сега имам фактура за банков превод, но никъде не пише, че е платена.
denisx
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 01 Фев 2024, 12:17

denisx написа:... аз сега имам фактура за банков превод, но никъде не пише, че е платена.

За да бъде документацията пълна - към такава фактура трябва да се приложи и платежното нареждане за извършен превод.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Назад към Търговско право