начало

10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата 10 дни преди избора на главен прокурор правната комисия даде ход на промени за прекратяване на процедурата

Такса на ЧСИ има ли давност?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Такса на ЧСИ има ли давност?

Мнениеот donchaz » 04 Яну 2025, 04:39

Здравейте,
Имам запор от ЧСИ за неплатена такса.
Предистория... През 2019 г. поради неплатен данък за автомобил, местни данъци и такси ме пускат на ЧСИ. Още същата година плащам задълженията директно в местни данъци и такси, но таксата на ЧСИ е остава неплатена. Размерът и е около 200лв.

В края на 2024г.получих съобщение залепено на входната врата с което ме уведомяват за неплатената такса и ме приканват да я платя. По телефона една нагла и арогантна служителка на висок тон, карайки ми разясни, че дългът ми е към ЧСИ което е прекратило дейност и е прехвърлен към (тях) друго ЧСИ което следва да го събере.
Днес 03.01.25 г. са ми направили запор на изпразнената ми по празниците сметка.

Чудя се този дълг не е ли изгубил давност?
Предпочитам тези 200лв. да отидат в хонорар на адвокат, отколкото при ЧСИ-то.
Смятате ли, че по закон може да се направи нещо?
donchaz
Младши потребител

Re: Такса на ЧСИ има ли давност?

Мнениеот ivan_lawyer » 04 Яну 2025, 08:56

Привет, първо си пуснете в съда молба и изчакайте да се реши въпросът там. Искането не е сложно - описва се събитийно - днеска се случи това-утре - нещото друго. От съдът се иска - изчистване на задължението по давност.

Това, което ще се случи, евентуално - като удовлетворение, следните събития.

Първо - ЧСИ ще научи по-трудният начин - че има закони.

Второ-ще получите парична печалба - не много висока.

Повече от 300-400 лева няма да спечелите от цялата разправия, но има елемент и на спортно удовлетворение.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Взаимопомощ