начало

Без номинации за шеф на ВАС в първото заседание на ВСС след старта на процедурата Без номинации за шеф на ВАС в първото заседание на ВСС след старта на процедурата

Моля за съвет по чл.19, ал.3 от ЗЗД

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Моля за съвет по чл.19, ал.3 от ЗЗД

Мнениеот Измамен » 05 Фев 2004, 22:25

Сключихме Предварителен договор за покупко-продажба на апартамент, но освен че Продавача не спази (!) определения срок за изповядване на сделката накрая поиска разваляне на Предварителния договор. При това изрично отказа да върне капарото в двоен размер (както е записано в ПД). Не го върна и в реален размер.
Какво ще ме посъветвате:
1. Да предявим ли иск по чл.19, ал.3 от ЗЗД и да обявим ПД за окончателен ? В ПД това е записано като възможност заедно с някакъв чл.93, ал.2 от ЗЗД. Какъв срок може да отнеме такова дело и какви са шансовете да го спечелим ?
2. Да заведем ли дело за връщане на капаро в двоен размер ? Какъв срок може да отнеме такова дело и какви са шансовете да го спечелим ?
3. Да си търсим ли правата и без да влизаме в съда (сещате се какво имам предвид и как може да се постигне с помощта на някои хора...) и може ли да докаже после нещо срещу нас ?
Предварително благодарим за отговорите ...
Измамен
 

Re: Моля за съвет по чл.19, ал.3 от ЗЗД

Мнениеот angelova » 05 Фев 2004, 22:36

1. Ако сте изрядната страна по договора, т.е. ако сте изпълнили задълженията си по него, би следвало да подадете искова молба до съответния районен съд по местонахождението на имота, с правно основание именно чл. 19, ал. 3 от ЗЗД.
2. Ако вече и вие не желаете този имот, то за да си върнете капарото, действително следва да заведете дело. А разпоредбата на чл. 93, ал. 2 от ЗЗД е: Ако страната, която е дала задатъка, не изпълни задължението си, другата страна може да се откаже от договора и да задържи задатъка. Ако задължението не е изпълнено от страната, която е получила задатъка, другата страна при отказ от договора може да иска задатъка в двоен размер".
3. Третият ви въпрос е вероятно риторичен, поради което отговорът е ясен - със сигурност по-ефективен и по-бърз... Успех !
angelova
 

Re: Моля за съвет по чл.19, ал.3 от ЗЗД

Мнениеот donna2 » 05 Фев 2004, 22:52

ако заведете иск по чл.19 от ЗЗД то първо ще впишете исковата молба и ще поискате обявяване на договора за окончателен ,трябва да платите в 2месечен срок от постановяване на решението съдът първо ще провери дали имота е все още собственост на продавача,ако обаче имота има съсобственик съдът ще поиска да се приложи чл.33 от ЗС тоест имота да се предложи ппри същите условия на другия съсобственик ,доли продавача има публични държавни вземания и ако е семеен и имота е СИО ЩЕ СЕ ПРИЛОЖИ ЧЛ.22 ал.3 тоест и другия съпруг ще трябва да дава съгласие /това в случай че предварителния договор не е скл. от двамата съпрузи или единия не е бил упълномощен от другия/
ако емота е семейното жилище ще се иска съгласието на другия съпруг ако той не го даде съдът ще се произнесе във ваша полза само ако се установи че това не е във вреда на семейството и на децата . В този случай обещетението за вреди ще се определи по общия ред

ако предевите иск за връщане на задатъка в двоен размер първо ще трябва да докажете че вие сте изправната страна

в какъв срок ще приключат делата не мога да прогнозирам
donna2
Потребител
 
Мнения: 992
Регистриран на: 17 Юни 2004, 18:48

Re: Моля за съвет по чл.19, ал.3 от ЗЗД

Мнениеот gega » 05 Фев 2004, 22:57

Щом бързо-бързо се сещаме за т. 3, а и някой пожелава успех при прилагане на т. 3, горко ни! Но това по принцип! За Вас - щом други успяват по силов метод, та точно Вие ли ще искате от съда защита!
gega
 

Re: Моля за съвет по чл.19, ал.3 от ЗЗД

Мнениеот Prokuroryt » 06 Фев 2004, 01:08

Predlagam da namete advokatski kolektiv "Kala6nikov,Makarov,Molotov".Te re6avat kazusite s izvynsydebno sporazumenie.
Prokuroryt
 

Re: Моля за съвет по чл.19, ал.3 от ЗЗД

Мнениеот DIP » 06 Фев 2004, 02:16

но няма да ти помогнат да почнеш да мислиш Императоре на ... какво на глупостите сигурно ?
DIP
 


Назад към Покупко-продажба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 45 госта


cron