начало

3 години затвор за близнаците Динкови за ролята им в убийството в Цалапица 3 години затвор за близнаците Динкови за ролята им в убийството в Цалапица

предварителен договор

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


предварителен договор

Мнениеот Ася » 27 Апр 2004, 16:59

Здравейте,
имам сключен предварителен договор за продажба на жилище, в който е уговорен краен срок за сключване на окончателния договор. Времето минава и срокът изтича, а купувачът не предприема нищо. Да му изпратя ли нотариална покана с определяне на дата и час при нотариус, за да имам доказателство, че аз съм изправната страна или е достатъчен факта, че сделката не е оформена пред нотариус в определения в предварителния договор срок?
Ако не изпратя нотариална покана и жилището все още не е продадено на трето лице след изтичане на срока, посочен в договора, какъв шанс имам при евентуален иск на купувача за обявяване на предварителния договор за окончателен?
Ася
 

Re: предварителен договор

Мнениеот Любопитна колежка » 27 Апр 2004, 17:02

"Какъв шанс имам при евентуален иск" - ти какво искаш, да продадеш имота или да не го продадеш?
Ако поиска сключване на оконч. договор, трябва да предложи и изпълнение (цената).
Любопитна колежка
 

Re: предварителен договор

Мнениеот Ася » 27 Апр 2004, 17:16

вече не искам да го продам, това мотаене ми струва пари, цените на имотите растат, колко да чакам
Ася
 

Re: предварителен договор

Мнениеот яstavrev » 27 Апр 2004, 21:57

Ако не е уговорено нищо в договора,той трябва да се развали по реда на чл.87 от ЗЗД. Най-добре е с нот.покана.
яstavrev
 

Re: предварителен договор

Мнениеот nikifor » 27 Апр 2004, 23:38

Ако в предварителният договор има коректно зададен срок, не би ли трябвало предварителния договор да се счита за развален. В случая срокът определен в предварителния договор е прекратителен, без каквито и да е действия, другата страна е в забава.

Моето скромно мнение
nikifor
 

Re: предварителен договор

Мнениеот яstavrev » 28 Апр 2004, 20:51

Тогава длъжникът е само в забава-чл.84,но договорът не се прекратява от това
яstavrev
 

Re: предварителен договор

Мнениеот boba-1 » 28 Апр 2004, 21:05

най-добре е да изчакаш да изтече срока и ако в този срок не сключете окончателния договор/нот.акт/ то тогава другата страна ще ти дължи уговорената неустойка в договора а ти няма пречка и сега да продадеш имота на трето лице въпреки сключения предв. договор щом нямя вписана искова молба за обявяване на предв. договор за окончателен но в този случа й ти ще дължиш уговорената неустойка затова те съветвам да прецениш кое е по-изгодно за тебе
boba-1
 

Re: предварителен договор

Мнениеот купувач » 29 Апр 2004, 09:55

какви действия очаквате от купувача преди изтичане на срока? Ако искате публикувйте частта от договора с клаузите при неизпълнение от страна на купувача за по точен отговор.
купувач
 


Назад към Покупко-продажба


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 37 госта


cron