начало

Руси Алексиев вече е председател на Софийския градски съд Руси Алексиев вече е председател на Софийския градски съд

Фирма в България

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Фирма в България

Мнениеот isvun graniza » 27 Дек 2005, 21:38

Имам следните въпроси:
- Как се учредява търговска фирма в България
- Какво е необходимо като документи, мин. капитал, правни стъпки
- Има ли някъкви ограничения или важни подрбносто които трябва да се имат непременно в предвид
- Къде се регистрира фирмата
- Възможни форми (моля за изписване на съкращенията, както и за кратка характеристика на важните разлики)

Аз живея от дълги години извън границите на България и съм гражданин на двете държави. Тук където живея имам собствен бизнес, който бих искал да опитам да разрасна и в България. Интерсува ме също така дали е възможно като БГ-гражданин с фирма в България да ползвам фирмен кредит в България / Изисквания и условия?

Благодаря на всички които от личен или правен опит се отзоват на въпроса ми с подходяща информация.
isvun graniza

Мнениеот prnedev » 28 Дек 2005, 02:27

Едва ли някой ще ти отговори тук на този въпрос, не е кратко и не може да се каже с два три реда. А варианти има доста. За кредит в БГ за стартиране, ще е доста трудно, но при добър план и залог може да се помисли нещо. хммм в Европа ли сте?
prnedev
Активен потребител

Мнениеот isvun graniza » 28 Дек 2005, 09:48

Da, v Evropa sum.
Prav ste, che tova e edna obschirna tema, no az vse pak se nadiavam, che ima hora s opit, koito s udovolstvie go predavat. Pri tova bih jelal da znam - ako moje taka da se kaje - nai-vajnoto. Podrobnostite ste se izesniavat v posledstvie pri suotvetnite slujbi.

A ima li niakukva internet straniza v BG koiato dava podobna informazia?
isvun graniza

Мнениеот Гост » 28 Дек 2005, 11:45

айде стига с такива измислици -
имал бизнес в Европа, който да разшири,
а не се обръща към адвокат, ами във форума.

В Европа, като имаш собствен бизнес, да не би така да си управляваш фирмата - с въпросчета във форуми.

А на въпросите ти:
1. Най-подходяща за вас - ЕООД
2. Документите се подготвят от адвокат, но трябва да се посети и нотариус.
3. Има и държавни такси
4. Има и някои особености в зависимост от бизнеса /обикновено след регистрацията на дружеството в съда, по седалището на фирмата/

5. Относно кредитие - нали си чувал за кредитна история на фирамата - новоучредената фирма няма такава, така че си прави изводите сам. /освен, ако нямаш нещо, което да послужи за обезпечение/
Гост

Мнениеот isvun graniza » 28 Дек 2005, 12:02

Виж сега ГОСТ-Всезнайко

Тук не става вупрос аз как си водя бизнеса - това ти трудно би могъл както да прецениш така и да оцениш!
Аз имам конкретни въпроси, по които бих искал да се подготвя, да помисля ПРЕДИ да се свържа с адвокат, умнико! Този форум с благозвучното има lex, за какво е: за даване на правна информация и добронамерени съвети до един определен стадии или за истерични излияния?

Обръщам се към хора с опит, които могат да насочат някой. Заядливите и тези в лошо настроение нека си мълчат!

Все пак благодаря за отговорите 1-4 :roll: , що се отнася до 5, не не съм чувал за "кредитна история на фирамата". За Businessplan да, и такъв ще има. Но "кредитна история" :?: .
isvun graniza

Мнениеот valkanov » 28 Дек 2005, 12:18

Моля за подробни отговори на въпросите си, пишете на vladimir.valkanov@gmail.com
valkanov

Мнениеот Гост » 28 Дек 2005, 12:41

мисля, че отговорих точно на общите ти въпроси.
пропуснах само да напиша, че капитала на ЕООД е 5 хил. лева

А такива като тебе - много. Има и други, по-хитри - изнамират личните мейли на адвокати и си разпитват - лошото е, че някои колеги им се вързват.

На твоите въпроси какви отговори очакваш?
Стъпки при регистрация на фирама - съд, булстат, нои, данъчни, /до тук около 10 дена и около 360 лева само държавни такси/ след това лицензи и т.н.

а отговора не ми беше истеричен, а адекватен на въпросите ти
Гост

Мнениеот Гост » 28 Дек 2005, 12:42

мисля, че отговорих точно на общите ти въпроси.
пропуснах само да напиша, че капитала на ЕООД е 5 хил. лева

А такива като тебе - много. Има и други, по-хитри - изнамират личните мейли на адвокати и си разпитват - лошото е, че някои колеги им се вързват.

На твоите въпроси какви отговори очакваш?
Стъпки при регистрация на фирама - съд, булстат, нои, данъчни, /до тук около 10 дена и около 360 лева само държавни такси/ след това лицензи и т.н.

а отговорът ми не беше истеричен, а адекватен на въпросите ти
Гост

Мнениеот isvun graniza » 28 Дек 2005, 16:37

За да приключим темата (явно съм попаднал в погрешната "компания") ще кажа в заключение:
Уважаеми юристи (имени и безимени) съжалявам че отнех "ценното Ви време" с купищата си въпроси. Сега ми става горе-долу ясно
1. Защо в България всички са БАШ-Майстори, специалисти по всичко! Ами как човек да посмее да си каже че от нещо не разбира, като веднага се нахвърлят върху него куп многонищознайковци и започват да му дават тон в живота, който няма нищо общо с проблема и дефицита му...
2. Защо в България юристите не са на много висока почит! Ами защото при всеки въпрос мозъците им се превръщат в сметачни машини, които само смятат колко могат да "спечелят". Това отблъсква.
Е, събраният опит не е по въпросите ми, но каквото дал господ.

Тъй като, както казах, фирма имам, си зададох въпроса, ако някой тук ми зададе тези (купища :wink: ) въпроси, колко време ще ми отнеме да му дам най-важните отговори и с колко изречения това би било възможно. Отговора е: в рамкте на 5 мин. и около 20-25 изречения. Въпросите са съвсем конкретни и в една нормална пазарна и фирмена политика имат кратки, точни и конкретни отговори! Целта е не да се изчерпа темата, и аз днес вечерта да създам фирма в България :!: А да посочи най-важното, на базата на което питащият да продължи решержите си. ТАКА ЧЕ МОЛЯ НЕ МИ ОБЯСНЯВАЙТЕ КОЛКО Е СЛОООООЖНО! И колко изчерпателни юридически консултации, обемна трактовка и конкретни анализи са нужни, че ме напушва смях :lol: . Кажи направо колко струваш... но в левове моля!

И за форума: прочетете заглавието, моля:
Взаимопомощ
Поставяне и решаване на правни казуси
Чета, препрочитам и се питам на кого му липсват познания за компетенцията на форума :?: :?: :?: :?:

Доколкото за тона ми: Каквото повикало, такова се обадило! И последно един съвет: идете, ако можете разбира се, и вижте форуми на запад... Тон, обръщения, дискусии, начин на общуване, отговори, компетентност и т.н. С опасение, че това на много от вас няма да е по възможностите порадо чисти езикови бариери... Дори и в един форум си проличава нашата "кройка". Страшно племе сме българите, хей...

Всичко добро и приятно правене на умни

(Всичко това не се отнася до двамата участници които с коректен тон се отзоваха на въпросите ми. Благодаря)
isvun graniza

Мнениеот Гост » 28 Дек 2005, 18:04

Е хайде стига сте се цупили де! Страшимир Ви каза ясно и точно, но аз ще допълня: не можем да Ви поднесем нещо като учебник по търговско право в обем от няколкостотин страници. Питайте нещо конкретно и ще получите конкретен отговор! И не ни давайте за пример западните форуми, защото ставките на ония адвокати въобще не са сравними с нашите. И се съмнявам, че някой ще Ви даде точни указания и изчерпателно всички документи за всички възможни форми, под които може да се регистрира търговец в България. Само, за да Ви ги опиша в общи линии, ще ми трябват три часа горе-долу... Вие не си ли цените времето и защо очаквате от всички останали тук да не си го ценят?
Гост

Мнениеот Гост » 28 Дек 2005, 19:46

Мили приятелю, почукал си на грешна врата - форумът за научна фантастика е другаде! ...
Направо се удивлявам се на търпението и на природното възпитание на колегите...
Но като питаш толкова, преуспял, чак от чужбина - що не ти предложа аз едно компромисно решение - да си е**ш п****** м******!
Гост

Мнениеот Гост » 28 Дек 2005, 20:06

isvun graniza написа:Виж сега ГОСТ-Всезнайко

Тук не става вупрос аз как си водя бизнеса - това ти трудно би могъл както да прецениш така и да оцениш!
[ ... ]
не не съм чувал за "кредитна история на фирамата". За Businessplan да, и такъв ще има. Но "кредитна история" :?: .

Боже, колко мъка има по света! :oops:
Гост

Мнениеот Гост » 28 Дек 2005, 20:11

Доколкото знам в Европа - конкретно за Испания - за регистрация на фирма адвокатите взимат около 2000 евро и регистрацията става за най-малко около месец и половина. Защо хората, които идват в БГ си мислят, че всичко става за 2-3 дена, включително и тръгването на бизнеса, което не е в обхвата на юридическата консултация.
Не ни правете на глупаци, все пак имаме и клиенти, които развиват бизнес извън пределите на БГ.

Лично аз, като адвокат, дори ще ме е срам да представя едно съдебно удостоверение, което е издадено от италиански съд - написано на ръка, не се чете и то... го издадоха след 3 месеца ходене по мъките и обяснения - като че ли България е престъпна страна и всеки документ ще се използва с престъпна цел - а въпросът е съвсем елементарен, че между конкретните страни има висяща процес..... Какво има да говорим.... От моя опит бих споделила, че това нещо в български съд не може да се случи..
Гост

Мнениеот Гост » 28 Дек 2005, 20:13

Прав е човека, този с въпросите, да се възмущава.
Има едно златно правило във един форум, намеси се само когато имаш какво да кажеш и най-важното си склонен да го кажеш. Иначе си трай, никой не може насила да те накара да си дадеш мнението.
А тези които имат нещо да кажат няма да сбъркат ако се придържат към елементарни норми на поведение.
Явен факт е обаче, че много "колеги" от скука, бездействие, злоба, отрицателни емоции и т.н. не могат да се сдържат и да не проявяват туземският си произход и улично възпитание.
Жалко за другите, които са "наред", но трябва да страдат от впечатлението и отношението които другите създават
Гост

Мнениеот Гост » 28 Дек 2005, 20:34

Нещо не ми изглежда да си извън граница " izvun granica" . Много по нашенски ми изглежда това да гледаш да минеш метър и да изкрънкаш нещо без пари. Другите ти изглеждат алчни, а ти твоя бизнес без пари ли го развиваш или как?
Гост

Мнениеот Гост » 28 Дек 2005, 20:52

Anonymous написа:Прав е човека, този с въпросите, да се възмущава.
Има едно златно правило във един форум, намеси се само когато имаш какво да кажеш и най-важното си склонен да го кажеш. Иначе си трай, никой не може насила да те накара да си дадеш мнението.
А тези които имат нещо да кажат няма да сбъркат ако се придържат към елементарни норми на поведение.
Явен факт е обаче, че много "колеги" от скука, бездействие, злоба, отрицателни емоции и т.н. не могат да се сдържат и да не проявяват туземският си произход и улично възпитание.
Жалко за другите, които са "наред", но трябва да страдат от впечатлението и отношението които другите създават

Извинявай, ама какви глупости говориш. Туземски манталитет има тоя дето твърди, че бил зад граница. Интелектуалният труд си има цена и то висока, това "извън граница" е утвърден принцип. Адвокатстването е и бизнес, а господин чуждоземния бизнесмен трябва да е наясно, че възмездността е основен принцип в бизнеса. Така, че айде много моля! Едно е да искаш да те ориентират и друго е да ти дадат подробна консултация "в 20 -25 изречения" . Защо сте с толкова ниско самочувствие колега? Ами аз пътувам доста често "извън граница" и мога да ви кажа,че на подобно нахалство навсякъде ще реагират по подобен начин, освен клиниките за безплатна правна помощ разбира се. Освен това "взаимопомощ" означава - да си помагаме взаимно: колега на колега, а не благотворителност.
Гост

Мнениеот Гост » 28 Дек 2005, 22:46

"Защо сте с толкова ниско самочувствие колега?"
Напротив не съм с ниско самочувствие, а със самочувствието на един юрист, чийто труд струва... при правни консултации. Във форума обаче съм "безплатна" и това сме всички. Ако казуса ми се струва обширен и неподходящ за подобен начин на консултация... просто си мълча. Аз нямам тресква нужда от клиентите, което тук питат за помощ, този факт, може би ми позволява да имам и самочувстието на възпитан човек което ми пречи да нападам някой "необразован" по подобен махленски начин. That's all!
Гост

Мнениеот Гост » 28 Дек 2005, 23:57

Липсата на възпитание и изразяването на раздразнение са две различни неща. Не смятате ли , че "питането" беше "леко" прекалително. Аз лично се издразних и реагирах. Какво невъзпитано има в това. Мисля че когато някой прекалява, вземайки другите за глупаци, е редно най-малкото да му се покаже, че леко се е пообъркал! Няма нищо лошо и да питаш, когато не знаеш, разбира се, но малко по-нормално, като иска услуга- ми да поиска като хората, а не да се прави на тарикат... ми дразнещо е!
Гост

много злоба!!

Мнениеот maria9 » 29 Дек 2005, 00:48

Поздравявам колегите, които дадоха отговор на питащия!
Защо злобеете така!Ако не желаете да дадете отговор/очевидно , че не може да се отговори изчерпателно на всички въпроси/, поне дайте насоки на човека!
Обяснете му ,че трябва да намери от нормативните актове -Търговският закон -там ще намери част от отговорите!!!
Накрая, колеги Вие от всеки питащ в практиката ли изкарвате пари?
Аз - не , и това понякога ми се връща стократно! Бъдете по-благородни!!!
maria9

Мнениеот Гост » 29 Дек 2005, 02:09

Защо някои си присвояват правото да пишат правила към форума, при това за това че някой си не им давал пари - доста грозно и жалко.
Гост

Следваща

Назад към Търговско право