Здравейте,
За майка ми известен период се грижеше чужд човек. Който е теглил пари без пълномощно. Който е и е злопотребил с добрината ни.
Моля за оферти и за започване на дело в София за предпочитане на ЛС. Има ли смисъл от такова дело? Колко продължава такова дело в София. Имам всички необходими документи да ви предоставя!
В сайтовете за новини, чегох за една жена за 200 лв теглени са я осъдили на пробация.
- Дата и час: 29 Яну 2025, 23:15 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Дело за неправномерно теглене на пари от банкомат
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Дело за неправномерно теглене на пари от банкомат
"Чл. 249. (Изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 27 от 2009 г.) Който използва платежен инструмент или данни от платежен инструмент без съгласието на титуляря ако деянието не съставлява по-тежко престъпление, се наказва с лишаване от свобода от две до осем години и с глоба до двойния размер на получената сума. "
Пишете жалба в Прокуратурата, ама по-скоро, че може доказателствата да се поизтрият!
Пишете жалба в Прокуратурата, ама по-скоро, че може доказателствата да се поизтрият!
- kpts_
- Потребител
Доказването ще е малко трудно. Грижата на добър стопанин включва и интерес към банковите сметки, а когато някой тегли дълго време пари от чужда банкова сметка с картата на титуляра е малко трудно да се повярва, че това става без негово разрешение. Тук става дума и за възрастен човек, като се е теглила най-вероятно пенсията, което на практика изключва незнанието му по отношение на тегленето на суми.
- ivanov_p
- Активен потребител
ivanov_p написа:Доказването ще е малко трудно. Грижата на добър стопанин включва и интерес към банковите сметки, а когато някой тегли дълго време пари от чужда банкова сметка с картата на титуляра е малко трудно да се повярва, че това става без негово разрешение. Тук става дума и за възрастен човек, като се е теглила най-вероятно пенсията, което на практика изключва незнанието му по отношение на тегленето на суми.
Доказването е много лесно - всеки банкомат има камера, но трябва да стане овреме - тези записи не се пазят дълго!
Колкото до времето, през което са теглени пари - какво точно означава „дълго“?
А за незнанието - точно възрастните хора нямат банкова култура. Майка ми даже не знае, че има дебитна карта - още си мисли за „спестовната книжка“ и теглене на гише.
Пп. Към автора - не сте уточнили размера на сумата, за да се прави сметка - заслужава ли си или не.
За бъдеще - направете си онлайн банкиране и наблюдавайте движенията по сметката. От там може и да блокирате въпросната карта.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“
Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
- guest1
- Активен потребител
Здравейте,
В конкретния случай моят подход би бил следният:
Първо жалба до прокуратурата, която жалба ако бъде приведена в реални действия от страна на институцията, биха могли да стреснат предполагаемия извършител и да признае, и дори възстанови сумата, обект на злоупотреба… Същевременно и едно гр. дело, като в ИМ бих посочил, че по случая е сезирана и прокуратурата. Дори и прокурорът да постанови отказ за образуване на ДП, то поне ще продължи гр. дело. Иначе преди мен включилите се в темата са прави.:
Guest1, за това, че са налице снимки от всеки банкомат, които до преди няколко години незнайно защо, но бяха мнохромни (чернобяли), обаче с доказателствена стойност. Ivanov_p, досежно доказването, което ще е трудно… И не за самите тегления от банкоматите, а за това, че изтегляните суми не са били предавани в цялост на титуляра. Kpts, съответно за сезиране на прокуратурата…
Съветът ми е, питащият да се обърне към адвокат, на когото да представи наличните документи и др. доказателства с които разполага и съвместно да решат по-нататъшните действия…
В конкретния случай моят подход би бил следният:
Първо жалба до прокуратурата, която жалба ако бъде приведена в реални действия от страна на институцията, биха могли да стреснат предполагаемия извършител и да признае, и дори възстанови сумата, обект на злоупотреба… Същевременно и едно гр. дело, като в ИМ бих посочил, че по случая е сезирана и прокуратурата. Дори и прокурорът да постанови отказ за образуване на ДП, то поне ще продължи гр. дело. Иначе преди мен включилите се в темата са прави.:
Guest1, за това, че са налице снимки от всеки банкомат, които до преди няколко години незнайно защо, но бяха мнохромни (чернобяли), обаче с доказателствена стойност. Ivanov_p, досежно доказването, което ще е трудно… И не за самите тегления от банкоматите, а за това, че изтегляните суми не са били предавани в цялост на титуляра. Kpts, съответно за сезиране на прокуратурата…
Съветът ми е, питащият да се обърне към адвокат, на когото да представи наличните документи и др. доказателства с които разполага и съвместно да решат по-нататъшните действия…
- nikodim77
- Активен потребител
Еми - трябва да се докаже нещо, на първо време - дали обаче прокуратурата ще е бърза в случая - къде е бил банкомата точно, аз съм имал случай - доказа се - от случайни данни - но трябва да има свидетели.
На мен ми се струва - че е хубаво да се документира. То е ясно - че пълномощното е излишно в случая - има вреда и т.н. Правили са ми по делата - примерно - лицето е починало и - отиват да изтеглят сумата. Другото е - със сложна комбинация от преводи - от един на друг.
На мен ми се струва - че е хубаво да се документира. То е ясно - че пълномощното е излишно в случая - има вреда и т.н. Правили са ми по делата - примерно - лицето е починало и - отиват да изтеглят сумата. Другото е - със сложна комбинация от преводи - от един на друг.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Благодаря на всички за отзивите и съветите – всяко мнение и препоръка ми бяха изключително полезни. След като събрахме достатъчно информация и доказателства, сезирахме прокуратурата, вярвайки, че това е правилната стъпка за търсене на справедливост. За съжаление, преди два дни разбрах, че случаят е бил прекратен още преди шест месеца. Това обаче се е случило без никакво уведомление към нас или към адвоката ми! Останахме шокирани от този развой на събитията и липсата на прозрачност в процеса. След няколко дни смятам да ходя до прокуратурата с още документи и по възможност да продължат разследването.
- monihristov
- Нов потребител
Съгласно преобладаващата практика, от чл. 249 НК няма пострадал.
Задължение на всеки титуляр (по закон и по договор) на банкова карта е да не предоставя на никого пин-кода към картата си.
Записите от охранителните камери на АТМ-устройствата се пазят до месец и с тях би се установило евентуално кой е теглил парите. Но при използването на верен пин, няма как да се задействат системите за банкова сигурност - теглещият се "разпознава" като титуляря... Същевременно изминалият период от време не позволява събиране на достатъчно доказателства. Самопризнание - да, ама не е царица на доказателствата..
И не знам за каква пробация е чел авторът на темата - наказанието по този текст е задължително лишаване от свобода - има минимум.
Задължение на всеки титуляр (по закон и по договор) на банкова карта е да не предоставя на никого пин-кода към картата си.
Записите от охранителните камери на АТМ-устройствата се пазят до месец и с тях би се установило евентуално кой е теглил парите. Но при използването на верен пин, няма как да се задействат системите за банкова сигурност - теглещият се "разпознава" като титуляря... Същевременно изминалият период от време не позволява събиране на достатъчно доказателства. Самопризнание - да, ама не е царица на доказателствата..
И не знам за каква пробация е чел авторът на темата - наказанието по този текст е задължително лишаване от свобода - има минимум.
- sunshine_75
- Потребител
monihristov написа:За съжаление, преди два дни разбрах, че случаят е бил прекратен още преди шест месеца.
Странното - днес е 28.01.2025 г. Темата е от вчера - 27.01.2025 г.
А казвате - „преди два дни разбрах“, тоест преди да „пуснете запитването“ и говорите за събития от преди повече от половин година?
- guest1
- Активен потребител
nikodim77 написа:Здравейте,
Същевременно и едно гр. дело, като в ИМ бих посочил, че по случая е сезирана и прокуратурата. Дори и прокурорът да постанови отказ за образуване на ДП, то поне ще продължи гр. дело. Иначе преди мен включилите се в темата са прави.:
То всеки може да пише безмислени жалби в прокуратурата и да си ги прикрепя като доказателства в съдът!
С кварталния си говорих, слабият първи пуска жалби, и са си спестят от съдебни такси и т.н.!
Какво значение за едно гражданско дело има прекратено производство от прокуратурата?
- monihristov
- Нов потребител
Здравейте отново,
Уважаеми Г-н monihristov,
Макар в последния ви пост, в който ме цитирате да съзирам недобър тон и наченки на обидни квалификации, все пак ще Ви отговоря!:
Кварталният Ви, почти съм убеден, че няма правно образование и не е наясно с някои „правни гимнастики”. И уви, ако той съзира слабост у жалбоподателите, значи, че е по-добре да смени попрището си.
Относно безсмислеността на една такава жалба, то това оставете на юристите да преценят, до колко е безсмислена, какви биха били последиците от същата и доколко би могла да е в помощ при гр. дело…?!? (но пак питайте кварталния, който вероятно е корифей в правните науки…)
Така също нека той ви поясни и това, какво значение за едно гражданско дело има прекратено производство от прокуратурата, осообено ако по него все пак са събрани някакви материали, показания и прочие.
И не на последно място, с поведението си (пускане на тема в правен форум) явно обиждате Вашия адвокат, за когото споменавате в предходния си пост, а е следвало да зададете тези си въпроси именно към него…, но явно приемате за чиста монета казаното от кварталния…
Хубава вечер Ви желая и успех в живота…!
Макар в последния ви пост, в който ме цитирате да съзирам недобър тон и наченки на обидни квалификации, все пак ще Ви отговоря!:
Кварталният Ви, почти съм убеден, че няма правно образование и не е наясно с някои „правни гимнастики”. И уви, ако той съзира слабост у жалбоподателите, значи, че е по-добре да смени попрището си.
Относно безсмислеността на една такава жалба, то това оставете на юристите да преценят, до колко е безсмислена, какви биха били последиците от същата и доколко би могла да е в помощ при гр. дело…?!? (но пак питайте кварталния, който вероятно е корифей в правните науки…)
Така също нека той ви поясни и това, какво значение за едно гражданско дело има прекратено производство от прокуратурата, осообено ако по него все пак са събрани някакви материали, показания и прочие.
И не на последно място, с поведението си (пускане на тема в правен форум) явно обиждате Вашия адвокат, за когото споменавате в предходния си пост, а е следвало да зададете тези си въпроси именно към него…, но явно приемате за чиста монета казаното от кварталния…
- nikodim77
- Активен потребител
nikodim77 написа:Здравейте отново,
Уважаеми Г-н адвокат nikodim77,
Извинявам се, че така прозвуча. По никакъв начин не исках да ви обидя. Благодаря Ви за информацията.
Видях, че моята адвоката е постъпила правилно. Тя е на 58г. и се надявам да е жива и здрава да не се налага да сменям адвокат.
- monihristov
- Нов потребител
monihristov написа:Тя е на 58 г. и се надявам да е жива и здрава да не се налага да сменям адвокат.
Недейте така - тя е „младо момиче“, само 58!!!
Виж, ако беше на 80+ ... тогава и аз бих се замислил.
- guest1
- Активен потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|