начало

Почина проф. Симеон Тасев Почина проф. Симеон Тасев

Покупка на земеделска земя и бели петна за минали години

Казуси за недвижими имоти

Покупка на земеделска земя и бели петна за минали години

Мнениеот atom22 » 04 Фев 2025, 19:39

Здравейте, влязох в спор с една областна дирекция Земеделие малко против моята воля и сега отново имам нужда от съвет. Ситуацията е:

Купена е земя, забравих точната дата но около 05.05.2024г. И в документите за покупко продажбата е вписано изрично, че купувача получава пълно право да получи всички дължими плащания свързани с тази земя за всички минали периоди. А тя има да получава плащания по програмата за белите петна, още от както е създадена програмата през мисля 2015г. А това е програма която цели да оползотвори пустеещата земя като я раздава, на който заяви желание да я ползва на годишна база срещу определена аренда, след това ако собственика на земята си потърси арендата общината трябва да му я изплати(казвам го в случай че някой не знае какво са бели петна). На 01.06.2024 са подадени документи в срок към компетентната община за получава на плащания за всички минали периоди на тази земя. След това нищо не се случи докато не направих контакт с компетентната областна дирекция по земеделие. Тогава го нямаше директора там, говорих със служителка. Не бяха изпадали досега в такава ситуация, някой да купи земя и да се е сетил да си впише в документите че има право да получи плащане за предходни години. Естествено те по дефиниция гледат да откажат да дадат пари и към онзи момент работната версия за отказа им беше, че не е цитирана точната алинея в закона на чието основание трябвало да получи новия собственик плащанията, това естествено щеше да е невалидно основание но от тази жена нищо не зависеше. След това исках да отида още веднъж за среща с директора в опит да се решат нещата бързо и лесно, но по една или друга причина разговора стана официален с писма и сега влязох в каналния ред. Най-накрая получих официален отговор за отказа и в него вече са измислили друга причина, а именно:

За да има право дадено лице да поиска изплащане на суми постъпили по реда на чл. 37в ал. 7 и ал. 3 от ЗСПЗЗ за определен имот, то трябва да е било собственик, съсобственик, наследник и т.н. към момента на издаване на заповедта по чл. 37в ал. 4 от ЗСПЗЗ. Съгласно т.8 от същите указания, дължимите ренти се плащат за имотите по чл. 37в, ал. 3 т.2 от ЗСПЗЗ на собствениците, посочени в заповедта по чл. 37в, ал. 4 от ЗСПЗЗ.

Накратко аз разбирам, че понеже лицето не е било вече собственик за всяка от изминалите мисля 9 календарни години то той няма право да получи тези суми. Което може би не е вярно, понеже документите по покупко продажбата го упълномощават да получи тези плащания. Те какво очакват, в допълнение на всичко останало и пълномощно от предишния собственик по време на сделката ли да се съставя... Имате ли идеи за полезен ход сега?
atom22
Потребител

Re: Покупка на земеделска земя и бели петна за минали години

Мнениеот teogeo » 04 Фев 2025, 22:52

Прави са били да откажат.

Правото да получите парите е облигационно (право на вземане). Тези права се прехвърлят чрез цесия.
Но при цесията трябва да се индивидуализира вземането, което се прехвърля. Както и да се упълномощи цесионерът (получателят на вземането) да има правото да уведоми длъжника (ОДЗ) за това прехвърляне.
Иначе за ОДЗ титуляр на вземането е предишният собственик.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Re: Покупка на земеделска земя и бели петна за минали години

Мнениеот atom22 » 05 Фев 2025, 00:06

Значи са нужни два отделни документа? Първо трябва отделен договор за вземането да се сключи и второ пълномощно да се напише или и двете неща се описват в един отделен документ? В момента в нотариалния акт е описано това вземане. А сигурен ли сте че не може да се опише бланкетно с едно изречение да се покрият всички възможно вземания вместо да се описват индивидуално? В самия закон постоянно пишат такива "хвани ги всичките" изречения, а тук аз трябва да изброявам изрично... да пробват те да изброяват изрично всички възможни ситуации когато си пишат забраните.

Добре, за миналите години явно процедурата не е изпълнена правилно и не отговарям на условията. Но за последната година трябва да платят. Понеже не ми се случва за пръв път да изисквам такива плащания но досега е било само за една минала година, по същия начин от две други общини платиха и не са имали възражения, явно все нещо е правилно направено в цялата идея.
atom22
Потребител

Назад към Имотни казуси