начало

Изнудван от Нотариуса гръцки бизнесмен осъди прокуратурата за 50 000 лева Изнудван от Нотариуса гръцки бизнесмен осъди прокуратурата за 50 000 лева

право на задържане

Казуси за недвижими имоти

Re: право на задържане

Мнениеот svxabv » 05 Апр 2010, 17:53

СТоките са върнати вече с протокол, наемателят не плати и сега се съдим, иначе и аз съм привърженик на извънсъдебното разрешаване на споровете, но май няма да се получи... все пак благодаря за съвета :)
svxabv
Младши потребител

Мнениеот svettoslav » 06 Апр 2010, 15:23

Защото в случая имаме класически вариант на право на задържане

Питащият говори за наемател и наемодател.Никъде не е сочил досега,че става въпрос за влогоприемане.Ако така стоят всъщност нещата,тогава може да има право на задържане.Ако е наем-няма такова право ,тъй като не са налице условията на ПЗ(чл.91 ЗЗД).Наемодателят не пази стоки,той отдава помещение за ползуване.
Не е възможно чрез задържането им да се смята също че възразява за неизпълнен договор(чл.90 ЗЗД).Ако е влогоприемател,понякога и по 90 ЗЗД се квалифицира такова поведение.
Това е важното всъщност-имаме ли д-р за влог в публ. склад по чл.573 и сл. ТЗ,респ.обикновен влог, или е наем по ЗЗД.Питащият говори за наем.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svxabv » 06 Апр 2010, 15:40

да точно така, колега, говорим за наем и питането в началото на дискусията беше може ли да се упражни право на задържане от наемодателя за дължимия наем.... и още нещо ми идва на ум дали може да се претендира наем за периода, през който е упражнено правото на задържане до дата на фактическото освобождаване на помещението.
svxabv
Младши потребител

Мнениеот Melly » 06 Апр 2010, 15:55

svxabv написа:да точно така, колега, говорим за наем и питането в началото на дискусията беше може ли да се упражни право на задържане от наемодателя за дължимия наем.... и още нещо ми идва на ум дали може да се претендира наем за периода, ............................ до дата на фактическото освобождаване на помещението.

През цялото време си мислех, че така е формулирана исковата претенция. Точно това е правното ви основание - не наем, а НО след прекратяване на договора, за сметка на пропуснатите ви ползи от правото ви да събирате плодовете от вещта.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот svxabv » 06 Апр 2010, 16:02

да исковата претенция е за обезщетение за ползване на площите след прекратяване на договора за наем за определен период от време, след което се упражни правото на задържане и въпроса е дали може да се претендира и това обезщетение за периода през който е упражнено задържането... не ми се вижда много правилно... ние сме стопирали изнасянето на стоките и сега платете и обезщетение за този период... как мислите..
svxabv
Младши потребител

Мнениеот Melly » 06 Апр 2010, 16:02

А това, че сте задържали стоката, в съда може да го обосновете, че искате едновременност на изпълнението. Дано да съм схванала идеята. Признавам, че четох малко по диагонал. :?
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот svxabv » 06 Апр 2010, 16:07

.... т.е. смятате, че може да се претендира обезщетение и за периода на задържането... :?:
svxabv
Младши потребител

Мнениеот Melly » 06 Апр 2010, 17:00

svxabv написа:.... т.е. смятате, че може да се претендира обезщетение и за периода на задържането... :?:

За да "смятам" са ми необходими точни данни - условието на задачката. :wink:
Хайде сега, едно под друго, в строен ред :arrow: хронологията. Отново се опитах да отсея изходните данни, но те са така разпръснати, че се отказах.... По-лесното е да ги поднесете тук, за да може да се обобщи.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот svettoslav » 06 Апр 2010, 19:59

Явно че колегата няма да дава повече данни,но те и тези хич не са малко за де се направи поне един,така да го нарека,довършен опит,
Melly написа:за да може да се обобщи.
:D
1.Най-напред право на задържане нямаме в случая.От тук нататък нещата трябва да се решават като се съобразява това може би най-важно нещо.То определя правата на страните по д-ра. Задържането е незаконно.
2.Вероятно договорът вече е прекратен щом питащия твърди,че вещите са върнати,а се води дело за плащането на дължимото.
3.
svxabv написа:Да точно така наемодателят не е имал съприкосновение с вещите, те си бяха заключени с ключове на наемателя, наемодателят не разрешаваше да бъдат изнесени от складовете иначе наемателят имаше достъп до тях можеше да си ги описва и т.н. Целта беше наемателят да си плати и да си ги изнесе, но той отказа. и така сега на съд...
.
Това "червенкото" е много важно според мен,тъй като то означава,че Вие сте създали условия за собственото си осъждане.Неизпълнение на договор в случая-д-рът за наем.Не е деликт.Макар и това поведение да е "резултат" от неизпълнението на наемателя.Нещо повече.В случая освен че не изпълнявате задължението си по договора,наемодателят да лишава правоимащия от правото си да се разпорежда по своя воля с предмета на правото си.Тук като че ли излизаме извън самото договорно неизпълнение.Мисля че е така,тъй като за разлика от влогът,тук наемодателят не владее(държи) със задължение да върне вещите,за да може да се приеме,че едно такова поведение на наемодателя в случая би представлявало именно договорно неизпълнение.Не е такова,а имаме наред с него и деликт.Както се писа тук,той "граничи " с престъпление,но лично според мен не е такова,тъй като няма противозаконно своене.
4.Както пре неизпълнението на д-ра за наем,така и при деликта,се дължи обезщетение за вреди и пропуснти ползи/нереализирана печалба доколкото са непосредствена последица от увреждането,вкл. и непредвидимите.
5.Поради тези съображения не е възможно да се претендира заплащане на цена било на договорно(ако все още не е бил прекратен,развален),било на извърдоговорно основание(чл.59 ЗЗД).
П.П.Дори и задържащият да е в правото си,също не е възможно да се присъжда такова обезщетение.Той задържа стоки и не е лишен от това да даде под наем имота.
Все пак това е само едно право на задържащия и щом задържането не е изгодно и е съпроводено с разноски и др. под.-връща я.В този смисъл-малка ли е санкцията за правоимащия,че не може да се ползува.Кой може да каже какви са "вредите" за него.Само,че при тези факти,в процесния случай "вредите" са без кавички.Може да има такива.Тъй че по-кротко с претенциите. :wink:
Като се позамисля сега обаче-дали не е само деликт? :?
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот Melly » 07 Апр 2010, 00:25

Част от фактологията е изложена на порции тук, а друга част от нея е представена в другата тема на колегата. Затова помолих да се изложат фактите 1,2,3 и т.н.
Да предполагам - малко ме мързи, признавам си. :?
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот svxabv » 07 Апр 2010, 08:25

Благодаря за изказаните мнения и особено на колегата svettoslav, действително че казусът е един, но го раздробих :? в двете теми, така или иначе клоня към мнението на колегата svettoslav, в началото бях малко разколебана, сега трябва да убедя и доверителите си, че нямаме право да претендираме подобно обезщетение, лек и успешен ден на всички!
svxabv
Младши потребител

Предишна

Назад към Имотни казуси