начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Срещата на САК

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Срещата на САК

Мнениеот Кандидат-адвокат » 28 Яну 2002, 11:20

Някой знае ли какви решения е взело Общото събрание на САК през уикенда? Адвокатите, които познавам, или не са отишли, или не са си намерили места в залата и са си тръгнали. Чух, че се подготвял изпит за приемане в колегията и били замразили вписването на нови адвокати. Това така ли е? Имам държавен теоритико-практически изпит в петък и ми се иска да знам дали той е последният, или ще има още.
Кандидат-адвокат

RE: Срещата на САК

Мнениеот hebigatsu » 28 Яну 2002, 15:36

Много е вероятно ако продължават спекулациите с приема на адвокати в същият дух, да се наложи да държите изпит колега. Това е така защото по разпореждане от ВАС е поставен за разглеждане от всички АК в страната въпроса да има ли изпит или не, и ако има каква да е формата му. Но това ще стане ясно евентуално чак след провеждането на Общо събрание на адвокатите в България в края на февруари.
hebigatsu
Активен потребител

RE: RE: Срещата на САК

Мнениеот Кандидат-адвокат » 28 Яну 2002, 16:29

В Закона за адвокатурата ясно и изчерпателно са посочени изискванията, на които трябва да отговарят лицата, които желаят да се впишат в която и да е адвокатска колегия. Сред тях не фигурира изискването да държат още един изпит - трети след завършването. Дълбоко се съмнявам, че ако бъде взето едни подобно решение то би било законосъобразно. Друг въпрос е, че по ЗА не ми е много ясно кой и как може да атакува едно такова решение на ВАС. След като ВАС има работна група по изготвяне на нов Закон за адвокатурата защо не побърза с неговото изготвяне, ами се занимава със заобикаляне на стария закон?
Кандидат-адвокат

RE: RE: RE: Срещата на САК

Мнениеот remo » 28 Яну 2002, 22:32

Уважаеми колега Кандидат-адвокат, Моля, за извинение, но толкова Ви личи,че сте "кандидат", че никой не би се усъмнил в това твърдение. Колега, ако някой Ви каже,че в България, подзаконовите нормативни актове са изцяло съобразени с разпоредбите на съответните закони или Конституцията - да знаете,че той или Ви лъже, или съвсем откровено Ви се подиграва. Има два основни момента в правния мир в България - 1. Множества несъответствия/ и дори явни противоречия/ между главни и акцесорни актове; 2. Нелогично поведение от страна на законодателя досежно урегулирането на законотворчеството с цел отстраняване на дефектите в него; Благодарение на това съществува и адвокатската професия. Благодарение на това мнозина адвокати/и не само адвокати/ преживяват. Добре! Дори много добре! Затова и Вие навярно сте се насочили към това поприще! Успех, но не се заблуждавайте! Уви,правилното мислене идва или с компетентно и истинно обучение, или с много, много практика. Случайно да сте следили изявленията в пресата за това, че ВКС, институцията която определя в крайна сметка,кое трябва да се счита за истина в България, излиза по аналогични казуси с две абсолютно противоположни решения? Случайно някъде да пише,че трябва да внесете 1000лв. за да бъдете вписан в адвокатска колегия? В Република България нещата стоят така. Засега!
remo

RE: RE: RE: RE: Срещата на САК

Мнениеот Кандидат-адвокат » 29 Яну 2002, 09:55

Уважаеми колега Remo, Благодаря за пространния отговор, с който не отговаряте на нито един от вЪпросите ми, за сметка на което проявявате очевидна начетеност по обсъжданата проблематеки и нейното добро познаване. Не се сърдете, но и на Вас професията е започнала много да Ви личи :-) Имам 2 нови въпроса, на които се надявам да получа Вашите интересни отговори: 1. За какво точно се внасят 1000 лв за вписване в АК (сами разбирате, това е въпрос, който силно ме вълнува в момента). 2. Това, че нещата в Република България стоят "така", означава ли, че в Царство България ще стоят "иначе" или грешно съм Ви разбрал? Предварително благодаря!
Кандидат-адвокат

RE: RE: RE: RE: RE: Срещата на САК

Мнениеот kovachev » 31 Яну 2002, 17:23

Abe kolega kwo mu se wryzwate na toia Remo... Takiwa kato nego mnogo, da ne wi prawi wpe4atlenie. Na 1wia wapros niama koi da wi otgowori. I az se interesuwah ama taka i ne mi dadoha swesten otgowor. Parite ne sa 1000 lw a 500lw. za tezi koito imat trudow staj nad 3 godini i 200lw za tezi koito imat trudow staj da 3 godini ili niamat takyw. Pone takawa e moiata informaciq. Ako ne wi iskat w Sofia biagaite i se wpi6ete wyw Varna. Tam niama da wi wyrnat i 6te wi priemat byrzo. Ne wi li e wse edno na koia kolegiq pla6tate 4lenski wnos. Na wtoria wapros i Simeon ne moje da wi otgowori a ako Remo uspee zna4i stawa za ispitwa6t kandidat adwokatite. Towa za ispitite e wiarno 4e se obsyjda no ne si mislete 4e wsi4ki adwokati sme za tiah-te sa pylna glupost i ako niakoi wi kaje 4e ne e taka, zna4i i toi ne e naiasno za kakwo stawa wapros. Nai malkoto ne e 4el zakona za adwokaturata s edna duma neweja. Jelaia wi uspeh na izpita w petak i wi o4akwame po skoro sred nas-adwokatite. O4akwa wi interesna profesia koiato ne e za typi hora a za umni i inteligentni li4nosti. S uwajenie: adv.M.Kovachev
kovachev
Потребител

RE: RE: RE: RE: RE: RE: Срещата на САК

Мнениеот Кандидат-адвокат » 01 Фев 2002, 15:25

Благодаря за доброто отношение и хубавото чувство, което оставихте у мен адв. Ковачев. Днес си взех изпита, който защо ли се нарича "изпит" не знам. Нито ми се говори за него, нито ми се коментира. Мина. Отидох и в САК - левовете за такстата за първоначално вписване наистина са 200 за такива като мен - току-що завършили стажа си в СГС. Има списък с 10 документа, които трябва да си набавя - вкл. медицинско. Някой явно пакне е чел Закона за адвокатурата. Но и това ще мине. А не вписвали наистина, но не зашото щели да въвеждат изпит, а защото нямали конституиран Съвет на САС и щели да имат след балотажа - след 15-ти. Та живот и здраве скоро и член на САК може да стана. Пък ако много ме размотават - с удоволствие и до Варна бих отскочил там да се впиша. Не знам как само ше идвам всеки януари за Общите събрание, че за негласуване ЗА предвижда страшни глоби - 30 ст. :-)
Кандидат-адвокат

RE: RE: RE: RE: RE: RE: RE: Срещата на САК

Мнениеот kovachev » 01 Фев 2002, 17:18

Chestito kolega:)) Malkoto lyvche triabva da znae che maika mu e lavica a ne kokoschka.
kovachev
Потребител

Назад към Общи дискусии