начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

КУПОН

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

КУПОН

Мнениеот bgjurist » 18 Юни 2003, 16:19

ПРАВНА СЪЩНОСТ НА КУПОНА
“И няма други блага за човека, освен тия:
да яде, да пие и да се весели в сърцето си…”
Библия, Ветхий завет, Еклесиаст
Купонът е онова общественоопасно и противоправно деяние, което е извършено виновно и е обявено от закона за наказуемо. Обект на купонът са обществените отношения, формирани и развивани в няколко обществени сфери. Той се извършва при хипотезата на смесен фактически състав. От обективна страна, предмети на купона са храните, алкохола и психическото състояние. Храните и алкохола могат да бъдат от всякакъв вид и всякакво количество. За да е съставомерно деянието, е необходимо стойността (цената) им да не бъде явно маловажна (ниска) и да не съставлява ниска степен на обществена опасност. Ако някой от тези фактори е налице, то тогава купонът не е престъпление, тъй като попада под хипотезата на чл.9, ал.2-НК. Изпълнителното деяние е съвкупно – извършва се едновременно чрез ядене (действие), пиене (действие) и веселие (действие или бездействие (при пасивност (слушане) на веселието). Деянието е довършено, когато са извършени всичките елементи поне по веднъж. То е резултатно увреждащо престъпление – резултатът обикновено се проявява на сутринта, но е възможно и по-рано. Възможни са и квалифицирани състави (при повръщане и т.н.). Субект на купона може да бъде всяко наказателноотговорно лице, независимо от пола. Купонът винаги се извършва при необходимо съучастие, което най-често е съизвършителство. Възможни са и подбудителство (“Ха, наздраве!”, “Хайде, бе, тресни му още едно…”, “Който не види дънце, да не види слънце…” и др.под.), а също и помагачество (когато сервитьор или друг съучастник донесе или долее чашата на дееца). От субективна страна, купонът е умишлено престъпление. То може да бъде извършено с пряк умисъл, при формирана в съзнанието на дееца специална цел (да купонясва). Възможен е, обаче, и косвен умисъл – деецът да няма в началото формирана цел, но впоследствие да я формира под различни фактори.
Жельо Желев
bgjurist
Потребител

Re: КУПОН

Мнениеот bgjurist » 27 Юни 2003, 12:16

В момента законодателят разработва процедурата за разследване на купона
bgjurist
Потребител

Мнениеот ТТТ » 27 Юни 2003, 21:23

Жельо,не измествай Стефан Кънев във форума.Явно,че имаш талант на "списувател",но моля те - не тук или поне не така.
ТТТ

Мнениеот bgjurist » 28 Юни 2003, 10:24

Че аз нямам намерение да измествам никого. Аз съм си аз и не конкурирам никого. Ако има спор, да го изнесем пред съответния орган по съответния ред, установен от законите :-$
bgjurist
Потребител

Мнениеот ТТТ » 28 Юни 2003, 11:43

Много сериозно ми звучи последното ти предложение.Аз имах усещането,че си готов да предложиш по-скоро да се реализира едно съвкупно,довършено изпълнително деяние,по възможност без да се достига до квалифицирани състави / в контекста на изключително симпатичния ти труд - есето за купона /.
ТТТ

Мнениеот bgjurist » 28 Юни 2003, 14:15

Е, утре нали ще изпълним състава на Мери Лу?
bgjurist
Потребител

Ами да направим...

Мнениеот gery » 29 Юни 2003, 11:37

... един Дивак :)))
gery
Потребител

Re: Ами да направим...

Мнениеот bgjurist » 30 Юни 2003, 22:36

А, ето кой е подбудителят!
bgjurist
Потребител