начало

Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна Тълкувателно решение: И чиновниците в МВР имат право на пари за храна

Има ли право СИ да влиза в апартамента ми без да съм длъжник

Има ли право СИ да влиза в апартамента ми без да съм длъжник

Мнениеот aspasia_ » 14 Юли 2011, 15:35

Здравейте, закупила съм апартамент, но на същия адрес се води седалище на фирма,която няма никакво имущество в моя апартамент. Същата е осъдена да заплати на трето лице определена сума. Има ли право съдия изпълнителя да дойде в моя апартамент и да опише моето имущество? Има ли право да влиза в апартамента ми като не съм длъжница, въпреки че на моя адрес е седалището на някоя си фирма?
aspasia_
Младши потребител

Re: съдия изпълнител

Мнениеот inspectora » 14 Юли 2011, 15:49

Вижте, "съдия изпълнителя" /казва се "съдебен изпълнител" вече ... от доста отдавна, но това са подробности/ е човешко същество /колкото и невероятно да звучи/. Ако наистина се касае за такъв казус, тогава няма от какво да се притеснявате, но обяснете на човека като хората за какво става въпрос, поканете го да се увери, че всичко в жилището е ваше, а не на въпросната фирма и мисля, че няма да имате проблеми.
Ако обаче имате нещо общо с тази фирма и/или шикалкавите нещо и/или си решите да играете "на контра" на "съдия изпълнителя" ... тогава последният има определени права и възможности ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот aspasia_ » 14 Юли 2011, 15:54

Аз нямам фактури за имуществото ми, как ще докажа,че са мои? Очевидно ще е,че това не е офис, а частен дом.
aspasia_
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 14 Юли 2011, 16:13

aspasia_ написа:Аз нямам фактури за имуществото ми, как ще докажа,че са мои?

Да де, но предполагам това имущество се състои от креват, шкаф за дрехи, кухненска маса, телевизор и т.н., а не от принтер, ксерокс, четири бюра, сървър и т.н. ;)
Т.е.
aspasia_ написа:Очевидно ще е,че това не е офис, а частен дом.

В смисъл не се притеснявайте, ако в действителност казусът е такъв, какъвто описвате ;)
Законът казва "според обстоятелствата", а не "съгласно фактурите" ;) /и има и други закони, които пък "квалифицират" определени обстоятелства в правни положения .../.

Винаги го има моментът ЧСИ-то да се окаже някой диване, но тогава най-добре да си вземете адвокат ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот aspasia_ » 14 Юли 2011, 16:41

Благодаря !
aspasia_
Младши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 14 Юли 2011, 16:50

inspectora написа:Винаги го има моментът ЧСИ-то да се окаже някой диване

А може и взискателят /или неговият процесуален представител - адвокат, юрисконсулт/ да е още по-голямо "диване" (което всъщност е по-често срещаната хипотеза) :P
Към питащия - ако Вие иамте дялово участие във въпросното дружество, не виждам никакъв проблем да се описват вещите в т.нар. "седалище", пък Вие после си жалете...да не сте си регистрирали дружеството на домашния адрес пък :wink:
Имал съм и обратната хипотеза - длъжникът е ФЛ, но си е регистрирал постоянния и настоящия адрес в...офиса на работодателя :D Там пък аз покъщина не видях - само принтери, факсове и компютри.... :mrgreen:
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот aspasia_ » 14 Юли 2011, 16:54

Аз нямам дялово участие в тази фирма, нито път същата има имущество в апартамента ми ! Просто не е сменено седалището на тази фирма.
aspasia_
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 14 Юли 2011, 17:09

kalahan2008 написа:
inspectora написа:Винаги го има моментът ЧСИ-то да се окаже някой диване

А може и взискателят /или неговият процесуален представител - адвокат, юрисконсулт/ да е още по-голямо "диване" (което всъщност е по-често срещаната хипотеза) :P

Е да, ама не взискателят има правомощията да дойде да описва, нали? :D
А какъв казус съм имал с "едно" ЧСИ, чието име няма да споменавам, нито пък подробности по казуса /все пак имам задължения да пазя тайна, а и не искам да рискувам някое дело с наказателен характер за клевета, обида или каквото там .../, но само ще кажа, че не се оказа просто "диване", а истински рекетьор!
И понеже знам, че с това си изказване ще създам брожения сред съдебните изпълнители, пишещи тук, та все пак имайте предвид, че и аз съм юрист и мога да преценя кое е законно, кое "може и така-може и иначе" и кое си е мутренско-рекетьорско изпълнение, прикрито зад значката ... /клиентът реши "да плати рекета" и да не се стига до ексцесии, та за това казусът нямаше развитие и съответно всичко се замете .../ ... просто споделям житейски опит ... нищо лично към никого, нито пък към гилдията на ЧСИ ...
Тъй че уважение към ЧСИ-то, но винаги и едно на ум, че както казах и "то" е човек, с всички положителни и отрицателни черти ...

П.П.: В средния род не влагам злоба, а иронизирам обикновените хора, които го употребяват 8)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот aspasia_ » 14 Юли 2011, 17:28

Значи, няма място за притеснение, щом всичко си е мое, въпросната фирма няма имущество при мен.ЧСИ предполагам, че ще разбере за какво става въпрос и няма да описва моето имущество.
aspasia_
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 14 Юли 2011, 17:39

aspasia_ написа:Значи, няма място за притеснение, щом всичко си е мое, въпросната фирма няма имущество при мен.ЧСИ предполагам, че ще разбере за какво става въпрос и няма да описва моето имущество.

Абсолютно! ... освен ако не сте ни спестили някой "незначителен детайл" в разказа си ... и/или освен ако ЧСИ не вземе да се окаже "диване" ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 14 Юли 2011, 18:47

inspectora написа:Е да, ама не взискателят има правомощията да дойде да описва, нали? :D

Ама взискателят посочва срещу какво имущество да се насочи изпълнението, нали? :wink: И все пак взискателят трябва да плати таксата за описа, за да се извърши същият, нали? Хайде, хайде, взискателят бил невинен, ЧСИ-ту бил(о) виновно...какви Хадвукати на взискателите съм виждал, свят да ти се завие...опиши и бонзая...и кристалните чаши...да не забравиш и дивана и килима...я, тези гуми май са ценни...и т.н....а пък длъжникът те псува на майка пред очите на присъстващия и доволно недоволен и мрънкащ полицай ("абе какво ме занимавате тука, имам по-важни работи да върша, имам преписки и т.н. :evil: "), а ти, нали не трябва да си "диване", не върви някакси да му върнеш на попържнята...нали си блюстител на закона, току-виж утре цъфнали медиите със заглавие "Бирник псува обижда бие рита малтретира Андрешковци"....
Със сигурност има и такива ЧСИ-диванета, но пък в сравнение с броя на взискателите-диванета броят на ЧСИ-диванетата е пренебрежимо малък...никой ЧСИ няма да си дава голям зор, защото, ако щете вервайте, ама описът на движими вещи е далеч по-голямо приключение и изисква доста повече нерви, отколкото един обикновен опис на недвижим имот...то затова и много ЧСИ вече не ходят на такива...
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот aspasia_ » 14 Юли 2011, 19:01

А ако поиска да влезе и аз откажа , какво се случва? В крайна сметка не търси мен, а фирма която не е на този адрес? Законно ли ще е влизането му?
aspasia_
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 14 Юли 2011, 19:17

Получила ли сте нещо от съдебен изпълнител, конкретно има ли такъв в момента или само се опасявате.

Може да се стигне до разбиване на вратата Ви.

Имал съм случай при който описаха компютри на сина и дъщерята, но не ги продадоха.

Възможно е да има проблеми, но на практика трябва да се убедят, че вещите са чужди.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот aspasia_ » 14 Юли 2011, 19:21

Все още нямам нищо , но очаквам, имам фактури за някои вещи, но нямам за диван или секция примерно, как да докажа, че са си мои,а тази фирма няма нищо там? А като ми разбие вратата какво следва да направя?
aspasia_
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 14 Юли 2011, 19:34

Предполага се, че ще Ви питат чии са вещите. Рядък случай е това, но едва ли ще се стигне до нещо сериозно.

В моя случай имаше съмнение, че длъжникът живее там, което е друго.

По-скоро поискайте отписване на фирмата оттам.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот aspasia_ » 14 Юли 2011, 19:37

Значи трябва да пусна в дома си ЧСИ и да му кажа , че всичко си е мое, и няма чуждо имущество.А ако ме няма, когато той дойде?
aspasia_
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 14 Юли 2011, 19:51

Ако сте купили имота от частно лице - не е проблем. Лошо е ако е същата фирма и сделката е през нея.

Никой няма да си даде зор да разбива вратата, още повече ще се научите от бележка на стълбището или на пощенската кутия или на вратата на апартамента. На бележката има печат на съдебен изпълнител и там описват ситуацията.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот aspasia_ » 14 Юли 2011, 19:53

От ФЛ е закупено.
aspasia_
Младши потребител

Мнениеот vasilmarinov » 14 Юли 2011, 22:23

Май е време да споделите какво общо имате с тази фирма.
Именно пълната липса на доказателства сочи, че обвиняемият е опасен и коварен престъпник, който много добре прикрива следите си, поради което заслужава най-тежко наказание!
vasilmarinov
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 15 Юли 2011, 09:23

vasilmarinov написа:Май е време да споделите какво общо имате с тази фирма.

:twisted:
Явно ще има опис и продажба ... щом питащата не спря да увърта ...

aspasia_ написа:А ако поиска да влезе и аз откажа, какво се случва? В крайна сметка не търси мен, а фирма която не е на този адрес? Законно ли ще е влизането му?

Повече от законно!

Мисля, че няма какво повече да се добави по темата. Вече казах, но пак ще Ви го повторя:
Ако нямате нищо общо с фирмата, няма от какво да се притесняване, НО съдействайте на ЧСИ, за да не стават грозни сцени ...
Ако обаче сте правили някакви схеми, за да се избегне изпълнение срещу въпросната фирма ... то даже и състав в НК мисля че има, та ако взискателят е малко по-упорит ... секцията, за която нямате фактура ще е последният Ви проблем 8)
inspectora
Активен потребител

Следваща

Назад към Изпълнително и обезпечително производство