начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Страсбург

Re: Страсбург

Мнениеот neutralen » 20 Апр 2012, 18:07

Както беше наскоро обявено по медиите, България е на едно от първите места в Европа по неизпълнение на Решенията на Европейския съд за правата на човека/ЕСПЧ/. Изобщо сме все първи в негативно отношение. За да има толкова много дела от граждани на България в ЕСПЧ, това означава че българските съдилища може би не прилагат правилно закона, щом има толкова постановени решения с/у България. Тази тенденция не се променя. Въпреки Тълкувателни решения на ВАС, позоваващи се на решения на ЕСПЧ, съдилищата в България продължават да не зачитат закона както и самите Тълкувателни решения. Чета съдебни решения - за 100 кутии цигари с бандерол, българските съдилища налагат глоба 50000/Петдесет хиляди/ лв. Става въпрос за законност, а не за фискални интереси.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот lexy21 » 21 Апр 2012, 00:06

neutralen написа:Изобщо сме все първи в негативно отношение. За да има толкова много дела от граждани на България в ЕСПЧ, това означава че българските съдилища може би не прилагат правилно закона, щом има толкова постановени решения с/у България.

Да, има случаи, в които българските съдилища не прилагат правилно закона, но не с тях се изчерпват причините, поради които има толкова много дела /броят на делата всъщност не е важен, важен е резултатът от тях - дали е прието, че е нарушено гарантирано от Конвенцията право и мотивите за това/. В по-голямата си част те са свързани с националното законодателство /проблем, относим и в компетентността на законодателната власт/ и с действията или бездейстията на органи, различни от съда /прокуратура, следствие, полиция/. Не е коректно, въпреки че е модерно, да се прехвърля отговорността за всичко върху съда.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 21 Апр 2012, 08:34

Условие за допустимост на жалбите до ЕСПЧ е да бъде изчерпан вътрешноправния ред за обжалване, от което следва, че по конкретните дела има произнасяне от една или две съдебни инстанции. Ако Съдът е приложил закона правилно, би следвало да е отменил незаконосъобразните действия на съответните административни органи, на МВР и Прокуратура. Така че вината за делата в ЕСПЧ Страсбург е главно на съда. Като пример в това отношение е Тълкувателно решение № 1/12.12.2007 г на ОСНК на ВКС, издадено по повод противоречивата съдебна практика по приложението на чл.28 от ЗАНН. Въпреки задължителния характер на цитираното ТР, преглеждайки съдебната практика установих че никой съд в България не го изпълнява - за това има дела срещу България в ЕСПЧ. Който се интересува може да прегледа съдебната практика по чл.100а и чл.108а от Закона за акцизите и данъчните складове и ще се убедите как за 100 ктутии цигари/ с бандерол !/ Съдът оставя в сила Нак.пост. за глоба от 50000/Петдесет хиляди/ лв ! на обикновени хора, чиито годишен доход е няколко хиляди лв, вместо да приложи цитирания чл.28 от ЗАНН. Намерих само едно съдебно решение по което един районен съдия е приложил чл.28 ЗАНН, като е отменил глоба от 50000 лв за намерени от митничарите 150 кутии цигари в някакъв магазин. Понеже в този форум има много дребнави юристи, които се хващат за думата, специално за тях искам да поясня, че когато употребявам израза "глоба" имам предвид "имуществена санкция".
neutralen
Активен потребител

Мнениеот lexy21 » 22 Апр 2012, 14:18

neutralen написа:Условие за допустимост на жалбите до ЕСПЧ е да бъде изчерпан вътрешноправния ред за обжалване, от което следва, че по конкретните дела има произнасяне от една или две съдебни инстанции. Ако Съдът е приложил закона правилно, би следвало да е отменил незаконосъобразните действия на съответните административни органи, на МВР и Прокуратура. Така че вината за делата в ЕСПЧ Страсбург е главно на съда.

Като изключим първата част на първото изречение в определана степен, с останолото не съм съгласна. Частни примери могат да бъдат давани много, включително и във връзка със създадените от държавате ефективни вътрешноправни средства за защита, но не частните случаи могат да обосноват краен извод, а анализ на цялостната практика на делата срещу Б. Ако започнем с "частните случаи", ще установим и много допустими жалби по въпроси, по които националните съдилища въобще не са имали шанса да се произнесат, пък било то и неправилно :wink: и по които се е развило производство, установило нарушение на признато от Конвенцията право. Пример - прокурорските "72-ки", които така и не са "внасяни" в съд.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 17 Юни 2012, 00:52

neutralen написа:До сега съм написал 4 жалби до съда в Страсбург и всички са приети за разглеждане.

...навеяно от рекламите: "Излекувал съм хиляди хора по света с моите магнитни наколенки" (д-р Ливайн)
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 17 Юни 2012, 18:12

Много остроумна и оригинална мисъл. А защо не и гениална, като се има предвид, че за формулирането и на автора са били необходими 3 месеца и половина. От друга страна, очевидно е че автора е много принципен. Самият той - teogeo - видно от потребителския му панел си е публикувал имената, местонахождението и електронната поща за връзка с него. За мен именно това е РЕКЛАМА. Видно от моя потребителски панел - всички канали за връзка с мен са затворени. Влизам във връзка с потребители само ако някой потребител поиска това. Участвам във форума с цел обмен на информация и знания.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 18 Юни 2012, 14:44

neutralen написа:Много остроумна и оригинална мисъл. А защо не и гениална, като се има предвид, че за формулирането и на автора са били необходими 3 месеца и половина. От друга страна, очевидно е че автора е много принципен. Самият той - teogeo - видно от потребителския му панел си е публикувал имената, местонахождението и електронната поща за връзка с него. За мен именно това е РЕКЛАМА. Видно от моя потребителски панел - всички канали за връзка с мен са затворени. Влизам във връзка с потребители само ако някой потребител поиска това. Участвам във форума с цел обмен на информация и знания.

Излишно се гневиш, не ми е била целта да се заяждам. Просто се пошегувах. Премини на по-висока предавка :)

P.S. Мерси, че ми каза за пощата. Изпуснал съм този детайл.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 18 Юни 2012, 22:09

Аха, разбрах - "приятелски" огън. Въпрос на виждане.
neutralen
Активен потребител

Предишна

Назад към Право на ЕС