начало

Приложимост на правилото ne bis in idem относно определенията по допустимостта на иска (процесуалните решения) Приложимост на правилото ne bis in idem относно определенията по допустимостта на иска (процесуалните решения)

100% запор на трудовото възнаграждение

100% запор на трудовото възнаграждение

Мнениеот dimmish » 17 Яну 2012, 19:10

Здравейте,
поръчител съм на три ипотечни кредита. По трите има заведени Изпълнителни дела срещу мен.
По едното ми е наложен запор при работодател. След един месец разбрах от банката, в която ми се превежда трудовото възнаграждение, че имам наложен запор върху цялата сметка, с изключение на болничните.
Изпратила съм на второто ЧСИ, документи, удостоверяващи, че по тази сметка ми се превежда единствено и само трудовото възнаграждиние, но то отказва да вдигне запора.
Моля, спешно за помощ вече не останаха познати и роднини, от които да взимам пари назаем, за да преживяваме аз и 14 годишната ми дъщеря.
dimmish
Нов потребител

Re: 100% запор на трудовото възнаграждение

Мнениеот Pause » 18 Яну 2012, 19:48

Легалният начин, е с обжалване действията на СИ в едноседмичен прекратителен срок.А ,ако сте го пропуснали да уговорите с работодателя част от трудовото ви възнаграждение – секвестируемо по Чл.446 ГПК да се превежда на банковата ви сметка, с останалата част вие да разполагате като ви плати на ръка.
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот dimmish » 21 Фев 2012, 20:46

Работодателят отказва да ми изплати остатъка от трудовото ми възнаграждение на ръка.
В кой Закон или Наредба е упоменато това негово право?
dimmish
Нов потребител

Мнениеот Pause » 22 Фев 2012, 09:22

Трудът е възмезден,и затова се дължи от работодателя на работника или служителя както е уговорен в трудовия договор.В Чл.270 КТ е записано ,че служителят има право на това и е носител на вземането на възнаграждение ,и то се дължи от работодателя.Според мен ,в случая работодателят ви е длъжен да ви да съдейства ,да се изплаща част от заплатата по банков път,остатъка да си го вземате на ръка с подпис по ведомост. Бъгавата система ,е че запорите като се осъществяват не се проверява произхода и затова, ви се блокират парите с които следва да разполагате.Което противоречи на Чл.446 ГПК.А ,оттам и на социалната защита на закона.

Лесно за обяснение,трудно за разбиране.. :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот manol0 » 13 Юни 2012, 14:20

Този чл.446 ГПК е дискриминиращ спрямо длъжниците и ощетяващ взискателите.
Ако дохода е нето 290лв/м. длъжникът не плаща нищо/съотв. взискателят не получава нищо.
Ако дохода е нето 291лв/м. длъжникът плаща 72.75 лв. и му остават 218.25лв.
Ако дохода е нето 301лв/м. длъжникът плаща 100.33лв и му остават 200.67лв.
Ако дохода е нето 601лв/м. длъжникът плаща 300.5лв и му остават 300.5лв.
Ако дохода е нето 1201лв/м. длъжникът плаща 601лв и му остават 600лв.
Така получаващите ниски доходи от 290 до 435лв. ще са ощетени в сравнение с тези с МРЗ,защато след удръжката ще им остават по-малко от 290 лв.В този случай взискателите са облагодетелствани.
Тези пък,които получават по-високи доходи са облагодетелствани,защото ще им остава по-голяма разполагаема сума.Взискателите пък са прекарани,защото можеше да получат повече.И тъй като длъжникът винаги е човек и независимо от дохода си има един стомах,то би било по-справедливо да се удържа цялата сума над МРЗ.Така всички длъжници ще са равнопоставени.Вярно,че тези с по-високите доходи са свикнали с по-висок стандарт,но да не забравяме,че са длъжници,защо законодателят се е загрижил за тях,а отнема от доходите на бедните,като ги обрича да живеят с доход под МРЗ?
manol0
Младши потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство