начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

установяване на длъжност различна тази в тр. книжка

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

установяване на длъжност различна тази в тр. книжка

Мнениеот onzitam4 » 19 Авг 2014, 16:07

Здравейте.
Едно лице е работило в ТКЗС, като е вършело работа Х, но в трудавата книжка, като заемана длъжност вместо Х, пише че длъжността му била У.
Проблема е в това, че длъжността Х, която реално е вършена, е по - благоприятна за лицето категория труд /втора категория/, а тази длъжност която е записана в трудовата му книжка - У, е по-неблагоприятна за лицето /трета категория/. Това рефлектира при пенсионирането му.
Другият голям проблем, е че единствения документ за трудовия стаж е въпросната трудова книжка. Не се пазят никъде нито трудови договори, нито ведомости, нито други документи.
Въпросът е ще може ли да се предяви иск по ЗУТОССР и да се докаже, че лицето е работило през въпросния период в ТКЗС-то, но на длъжност различна от посочената в трудовата му книжка. Има свидетели, които са били негови колеги, но ще може ли само въз основа на техните думи да се обори отразената длъжност в трудовата книжка?
Ако може да ми посочите и съдебна практика. Благодоря!
onzitam4
Младши потребител

Re: установяване на длъжност различна тази в тр. книжка

Мнениеот perper1 » 19 Авг 2014, 16:51

И аз съм така - работих реално 20 г. като миньор, ама лошите от личен състав в трудовата ми книжка написаха, че съм работил на длъжност чистач :lol: . Ей сега, и аз ще взема да заведа двама - трима души, които да кажат на съдията, че съм работил като миньор, а пък посоченото в трудовата книжка не е вярно :mrgreen: и глей само ква пенсия ще гушна :wink:
perper1
Младши потребител

Назад към Трудово право