начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

ПТП с МОЕТО дете на тротоара...

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ПТП с МОЕТО дете на тротоара...

Мнениеот marter » 01 Юни 2007, 14:12

Здравейте! Искрено се надявам, че когато четете тези редове - ще бъдете в добро здраве, тъй като ЗДРАВЕТО Е НАЙ-ГОЛЯМОТО БОГАТСТВО!!!
Днес е 01.06.2007г. - ден на детето. С вяра се обръщам към Вас - да запазим децата.
Ето моя случай: Имам едно дете (Петър Симеонов Узунски, род. на 26.09.2003г.), което е с детска церебрална парализа (инв. Ігр.) и бронхопулмонална дисплазия. С баща му сме разведени по негова вина. Той въобще не се интересува от детето, освен, че плаща дължимата издръжка със запор...След дълга, постоянна рехабилитация у нас и по специализираните болнични заведения синът ми се научи да кара триколесно колело, а преди около месец започна да прави и първите самостоятелни крачки. Радвах му се на това дългоочаквано за него постижение. Детето е със съхранен интелект (Слава Богу!). Познава цветовете, марките на колите, опитва се да съставя сложни изречения и т. н. Онзи ден (30.05.2007г.) при поредната си следобедна разходка с дядо си, вуйна си и двамата му братовчеди, за нещастие е СТАНАЛ ИНЦИДЕНТ (ПТП). Всичките се разхождали НА ТРОТОАРА в парка на с. Е.П. Там има и търговски обект (кафе) в непосредствена близост до него има подобие на детска площадка с остатъчен пясъчник, две люлки, една катерушка и ОПАСНИ основи от открадната детска пързалка. Това е една от причините да има голям поток от деца и майки в тази част на парка. Винаги съм се старала да възпитавам детето си (като пешеходец и с колелото) да се движи по ТРОТОАРА. Така и този път. Но, въпреки, че има достатъчно място да се паркират ППС върху пътното платно наоколо, много водачи на МПС паркират върху тротоара, за удобство :shock: ?! Моето дете и племенника ми са карали велосипеди. В един момент една жена с дете решила да паркира върху тротоара и племенникът ми се е изплашил и паднал от колелото :? . Баща ми е направил забележка, че не е редно да се паркира там. Тя се ефектирала и потеглила с газ на заден ход, след което МОЕТО ДЕТЕ ПОПАДНАЛО ПОД КОЛАТА Й :shock: . Какъв е резултата: Първо-въпросната госпожа се е прибрала у тях с лекия автомобил. По - късно била намерена от органите на реда. Оглед от дознатели, разпит на свидетели, снимки и т. н. Второ-детето ми е било закарано от случаен посетител с дядо си до най-близкото болнично заведение, а по-късно до ПИРОГОВ, където е и в момента с комоцио, охлузвания и т. н. Докторите казват, че ще се оправи и не е нещо сериозно...ПАЗИ БОЖЕ ПО-КЪСНО ОТ ЛОШИ ПОСЛЕДИЦИ!Но нервите, стреса, разходите...Може би ще последва една дълга процедура по съдилищата... В началото мислех да не се разправям, но от друга страна, ако ние хората не си търсим правата - кой ще ни помогне? А можеше да бъде и по-лошо или утре може да се случи с някой друг...Не зная какво ще стане със случая...
И НАКРАЯ - ДА ПАЗИМ ДЕЦАТА!
Последна промяна marter на 04 Юни 2007, 14:57, променена общо 1 път
И АЗ СЪМ ЧОВЕК! (Т. ДЕСКОВА)
marter
Потребител

Мнениеот Mustey » 01 Юни 2007, 15:22

Първо, сажелявам за случилото се, прочетох за детето и каквото му се случило и на изтина ме трогна.

Второ, споделям със тебе лошите чуства към всички хора които знаят че не могат да управляват МПС по сигурен начин, но се качват на коли и правят глупости.

Трето, дали мислиш че тя нарочно го направи? Нали и тя е с дете?
Не знам как я обедихте толково бързо да се откаже от този паркинг, ако е включвало викания/обиди/псувни/заплахвания - ето ти защо не се е концентрирала :roll:

Ако търсиш обещитение върхо нанесените телесни/матерялни повреди - да
Ако е просто защото искаш отмъщение и това да промени света и т.н. - пак те разбирам, но за мен едно изкрено извинение би било достатъчно.
Mustey
Нов потребител

Мнениеот bitkataorela » 01 Юни 2007, 17:46

Mustey написа:Първо, сажелявам за случилото се, прочетох за детето и каквото му се случило и на изтина ме трогна.

Второ, споделям със тебе лошите чуства към всички хора които знаят че не могат да управляват МПС по сигурен начин, но се качват на коли и правят глупости.

Трето, дали мислиш че тя нарочно го направи? Нали и тя е с дете?
Не знам как я обедихте толково бързо да се откаже от този паркинг, ако е включвало викания/обиди/псувни/заплахвания - ето ти защо не се е концентрирала :roll:

Ако е просто защото искаш отмъщение и това да промени света и т.н. - пак те разбирам, но за мен едно изкрено извинение би било достатъчно.

аз съм на същото мнение Mustey
искам да ви кажа ооо ие....днес ще събудя детското в мен....
пп. моя съвет....останете си деца...
пп. ако неможете....недейте бързайте да пораствате...
пп. изживейте си детствтото! щото заради неизживяно детство се получават разни дефекти :lol: :D
пп. моля всички шофьори за включени фарове!!!!!!
за да не стават такива инциденти както master каза :cry:
ИзображениеИзображениеИзображение
bitkataorela
Младши потребител

Мнениеот divain » 01 Юни 2007, 22:25

Съжалявам marter , съжалявам за случката с детето Ви .
Само мога да кажа - дано по-бързо се оправи и дано след тази случка го чака нещо много хубаво... много , много хубаво / нали след бурята винаги грейва слънце , колкото и страшна да е била /. Дано да се досетите какво имам предвид !!!
А за това , че "боклуци " винаги ще има - спор няма .... те винаги ще съществуват , това го е имало в началото на света - ще го има и до края , само дето трябва да.... "намаляват " :wink:
divain
Потребител

Мнениеот divain » 01 Юни 2007, 22:36

Относто мнението на Mustey : Моля Ви , преди да напишете нещо , проверете първо правописа си . Имате ужасно много правописни грешки , а после правете коментари като :" Трето, дали мислиш че тя нарочно го направи? Нали и тя е с дете?
Не знам как я обедихте толково бързо да се откаже от този паркинг, ако е включвало викания/обиди/псувни/заплахвания - ето ти защо не се е концентрирала

Ако е просто защото искаш отмъщение и това да промени света и т.н. - пак те разбирам, но за мен едно изкрено извинение би било достатъчно."

marter е един от любимите ми участници във форума и за това не бих й приписвала подобни качества , Тя никога никого не е нагрубила или обидила по такъв груб начин , но ... какво Ви обяснявам...
divain
Потребител

Мнениеот kontrol » 02 Юни 2007, 01:55

Мартер, съчувствам Ви.

Най-важното, че детето ще се оправи.

В никакъв случай нещата не трябва да се оставят така. Проверявайте докъде е стигнала полицията със свидетелите и разследването!
kontrol
Активен потребител

Мнениеот Julyan » 02 Юни 2007, 13:52

Ако знаете само как Ви съчувствам!
Миналата година през септември моят син беше блъснат от кола пред блока, която дала на заден ход, без водачът да се огледа. Хлапето паднало с металната си тротинетка, която издрънчала на асфалта. Инцидента са го видели 3-4 жени, които потвърдиха взаимно показанията си. Добре, че се оттървахме само с едната уплаха. Въпреки това шофьорът, който веднага подал газ и изчезнал, без да се поинтересува от ефекта на майсторлъка си в шофирането, беше толкова нагъл, че използва няколко свои познати, включително и един от полицаите, дошли по- късно на място, да иска да подпиша декларация, за да не му се отнемали контролни точки? Таз пък процедура не я знаех... Колко още имам да уча!
Никога не съм писала по този начин, обаче Е б... си нахалството!
Не се оставяй, независимо че детето има добри изгледи за оздравяване. Утре тая кобила ще налети на други деца.
Искрено се надявам детето да е здраво и спокойно. Стискам ви палци.
Julyan
Потребител

Мнениеот dgeorgiev » 03 Юни 2007, 12:16

По начина, по който описвате случая си правя извода че в случая става дума за умишлена телесна повреда (поне). А може и да се разсъждава и за опит за убийство-все пак автомобила е средство годно да причини смърт и ако умишлено се насочи към човек квалификациата може да стигне и до там
Вижте в каква насока върви дознанието и какви а обясненията на шофьора и пишете тук.
dgeorgiev
Потребител

Мнениеот Clavdivs. » 03 Юни 2007, 13:23

dgeorgiev написа:По начина, по който описвате случая си правя извода че в случая става дума за умишлена телесна повреда (поне). А може и да се разсъждава и за опит за убийство

Ееееее айде нЕма нужда...

А по глава първа нещо не съзирате ли?

Иначе сериозно - Дано всичко да е ОК. Здраве!
Clavdivs.
Потребител

Мнениеот Clavdivs. » 03 Юни 2007, 13:29

kontrol написа: Проверявайте докъде е стигнала полицията със свидетелите и разследването!

Както е описано, че има охлузвания и комоцио /вероятно без загуба на съзнание/ познайте докъде ще стигне "разследването"...
Clavdivs.
Потребител

Мнениеот marter » 04 Юни 2007, 14:41

БЛАГОДАРЯ ВИ!
marter
Потребител

Мнениеот Gabi1 » 04 Юни 2007, 23:03

Колега, наистина съжалявам за детето Ви! Дано да се оправи по-бързо и да няма никакви последствия!
Аз лично не бих се наела да Ви дам съвет как да постъпите. Преди време бях в подобна ситуация, неприятно е. Тогава категорично отказах да се занимавам със случая, за щастие почти не беше и пострадала. Няколкото шева на главата минаха бързо, но как ли щеше да се отрази на дете в І клас разкарването по разпити и припомнянето на случая, пък и /какво да се лъжем!/ не много ясния краен резултат. От друга страна, като му се размине на някого по този начин, се чуства едва ли не недосегаем.... Та и досега не знам дали постъпих правилно.
Каквото и да решите - УСПЕХ!
Gabi1
Потребител

Мнениеот bebitor » 05 Юни 2007, 12:24

Жалко за случилото се. Някои шофьори въобще не мислят, като седнат зад волана. А да си с малко дете навън е направо кошмар.
И макар че една птичка пролет не прави, нека госпожата да си получи заслуженото.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот marter » 05 Юни 2007, 13:47

Колеги, а имате ли представа за т. нар. "Гаранционен фонд"? "Посетих" сайта му, но да си призная много не ми стана ясно :oops: , относно влязло в сила решение, с което размера на неимуществените вреди се определя от съдебния орган :shock: ...
marter
Потребител

Мнениеот Julyan » 05 Юни 2007, 14:01

А защо "Гаранционен фонд"? Оная кобила няма ли Гражданска отговорност за автомобила? Към фонда ще се обърнете ако няма застраховка, но едва ли е така. Освен това си искайте обезщетение и за леката телесна повреда /надявам се да не е средна, няма загуба на съзнание и тежки контузии, установени в последствие, нали?/
Четох съдебно решение за присъдено обезщетение дори само за причинена уплаха на два броя хлапета на РС Велико Търново. Не е въпросът в парите, просто не бива такова чудо да минава безнаказано. То като плати застрахователят едва ли нещо ще я жегне, но фактът, че е поне ответник по иск и ще се разтакава...
Освен ако не решите да се обърнете директно към застрахователя.
Julyan
Потребител

Мнениеот dil_d » 06 Юни 2007, 10:27

Съжалявам искрено за детенцето ти!! Аз имам дете на същата възраст, пак родено 09.2003г., и още не съм купила колело защото много ме е страх от ПТП...но май ще трябва в скоро време :?
В никакъв случай не се колебайте да търсите възмездие, защото това чувство на безнаказаност у хората много ме дразни....Имах преди няколко месеца следния случай: Дойде в кантората ми една жена, претърпяла ПТП ( стояйки на спирка на тротоара един таксиметров шофьор, въртейки гуми се качва на тротоара и я залепя на стълба до спирката...нямаше й кой знае какво на жената, освен леки охлузвания и прорезни рани по краката (от стъклата на счупените фарове...), но аз се набрах и реших да го съдим ( обясних й че едва ли ще получи кой знае какво, просто ще се борим за възмездие и справедливост....)
Обаче гледам я тази жена всеки път става все по-неспокойна, взе да отслабва драстично и нещо ме осъмни, изпратих я да си направи пълни изследвания,включително и да си види психичното здраве... Оказа се, че жената е преживяла невероят стрес, вследствие на това-захарна болест, гуша и т.н.....поставиха й такива диагнози?! Ако някой ми беше казал, щях да кажа " Айде бе чак пък толкоз!!!" Обаче хората имат различна чувствителност и различно реагират на нещата....Жената започна да се лекува и сега е добре, а оня ще си получи заслуженото....но разбрах, че съда взима под голямо внимание психическото състояние и индивидуалните особености на пострадалия....поне в нашия случай...А при вас става въпрос за дете също с индивидуални особености...?!
Не се отказвайте да търсите възмездие!!!
Успех!!!
"Подсъзнанието може всичко"
dil_d
Младши потребител

ПТП с дете

Мнениеот legista » 06 Юни 2007, 20:09

marter, дано Бог Ви даде сили да се справите в този труден момент емоционално и психически, но най- вече желая здраве на детето Ви.
Относно гаранционния фонд- идете в който и да е клон на ДЗИ, Алианц или Булстрад, например, те са длъжни да Ви дадат нужните формуляри /имат ги служебно/ и да Ви съдействат за попълването и придвижването им до гаранционния фонд. Но, защо търсите точно него- този фонд е само в случаи, когато виновният не е застрахован с "Гражд. отговорност" или е непълнолетен? На мястото на ПТП е следвало да бъде изготвен протокол, в който да е посочен в коя застр. компания е застрахован виновният. Подайте документите за искане на обезщетение веднага. А иначе, реда за определяне на обезщетението е същият като при всеки обичайно застрахован. Освен това, застрахователят /гар. фонд/ следва да бъде конституиран в съд производство, ако се стигне до такова.
legista
Младши потребител

Мнениеот marter » 11 Юни 2007, 08:15

Здравейте колеги! Възмущавам се, че КАТ дори не са съставили акт за установяване на административно нарушение за неправилно паркиране, неправилно поведение на водача при движение на заден ход и управление на МПС при наличие на деца и то на тротоара. Ако бе съставен такъв, вероятността да се прекрати административнонаказателното производство щеше да е голяма, тъй като разследващите органи евентуално ще изпълнят задълженията си...Но при несъставен АУАН - губя правото си (чл. 42, ал. 9 от ЗАНН) на защита... Освен това, при лека телесна повреда в НК при ПТП няма да има присъда...Застрахованелите искат НП, въз основа на което да ми бъдат изплатени претърпените вреди...А такова няма да има. И С НАЙ-ГОЛЯМОТО СИ НАХАЛСТВО НАРУШИТЕЛКАТА НЕ Е СПАЗИЛА РАЗПОРЕДБИТЕ НА ЗДВП И ППЗДВП, Т. Е. НЕ Е НАПРАВИЛА ВСИЧКО НЕОБХОДИМО ДА ПОМОГНЕ НА ПОСТРАДАЛОТО ДЕТЕ :evil: , НЕ Е ОСТАНАЛА НА МЕСТОПРОИЗШЕСТВИЕТО, НЕ Е ОСТАНАЛО И МПС-то, НА ВСИЧКО ОТГОРЕ СЕ Е ПРИБРАЛА У ТЯХ И Е ИЗМИЛА И СКРИЛА КОЛАТА СИ... :twisted: Мислех да не се разправям, но сега, след всичко, което научих, смятам, че е редно да подам тъжба и да заведа и граждански иск за вредите..., но не зная какъв ще бъде размера на обезщетенията и дали ще си заслужава :shock: да си тровя нервите...
marter
Потребител

Мнениеот Julyan » 11 Юни 2007, 14:17

При мен от явяване по дела и определяне на застрахователни обезщетения до края на миналата година практиката за размер на обезщетение при ЛТП варира от 300.00 лв. до около 1 200.00 лв., в зависимост от вида и тежестта на поражението, възрастта на пострадалия, от продължителността на проявените последици и... от съда.
Знаете сам/а/, че фактът, че не е бил съставен протокол за ПТП и/или АУАН от КАТ не означава обреченост на делото. Има и други начини за установяване на фактическата обстановка за съда. Аз бих опитала, но Вие ще си решите. Споделе, все пак, ако желаете какво е решението Ви. Просто случаят ми стана близък поради аналогията с моето хлапе.
Julyan
Потребител

Мнениеот marter » 11 Юни 2007, 15:07

Непременно ще Ви информирам по случая! Има бягство от ПТП (местопрестъплението), както и укриване (заличаване) на следи...А от понеделник съм отпуск до 09.07.2007г.
marter
Потребител

Следваща

Назад към Наказателно право